Kultika: Motivatie, perseverenta, experiment

11 Martie 2014 Buvnitz

Kultika: Motivatie, perseverenta, experiment

Considerata pe buna dreptate noua revelatie a scenei metal romanesti, Kultika si-a lansat de curand un album de debut extraordinar care va fi promovat printr-o serie de concerte in Romania, primele avand loc in Bucuresti (13 martie, B52) si Brasov (14 martie, Rockstadt). Despre ce inseamna Kultika, ce inseamna acest album si care au fost reactiile internationale dar si multe alte detalii intersante aflati din interviul de mai jos.

De la lansarea Kultika in 2008 - pe vremea cand ati lansat si Do You Want To See The Splendour - si pana la o compozitie ca Insects (in 2013) este o cale lunga din punct de vedere muzical si conceptual. Ai putea descrie aceasta tranzitie si elementele care au influentat-o?

In primul rand cred ca schimbarea componentei ne-a dat o motivatie in plus is perseverenta cu care ne-am urmarit scopurile stabilite in prealabil, deasemenea oamenii noi au venit si cu un alt background muzical. Am avut rabdare sa construim, am gandit exact ceea ce vrem sa facem si am incercat sa nu facem nimic la intamplare. Am schimbat si studioul desi nu pot sa zic ca nu am fost mulumiti de sunetul primului produs dar lucrurile s-au dezvoltat mult mai matur si pe o durata de timp mai lunga ceea ce ne-a permis sa experimentam si sa avem mai multe variante de produs, astfel toate aceste elemente ne-au oferit acest progres intre mini ep-ul de debut si The Strange Innerdweller.

Realmente, The Strange Innerdweller se bucura de un sound magistral, una din cele mai bune productii lansate vreodata in scena metal din Romania. Cine este responsabil de partea de studio si cat de solicitanta pare o prima experienta serioasa pentru trupa?

Persoana care s-a ocupat de acest proces este Lukinich Attila si care are o experinenta bogata cu artisti diversi ca Alexandrina Hristov, Implant Pentru Refuz, Thy Veils; tocmai aceasta varietate si puterea de ansamblu ne-a interesat si astfel am hotarat colaborarea.

In studioul sau DSPro am petrecut o perioada de timp destul de indelungata (mai 2012 - octombrie 2013) dar am hotarat sa facem lucrurile cum trebuie sa vedem daca impreuna suntem capabili sa ajungem la un rezultat comparabil cu ceea ce se intampla „afara”. Acum dupa aproape 5 luni de la finalizarea procesului si dupa recenziile pe care le-am avut cred ca ne-am atins scopul si mai important ne-am stabilit o bariera calitativa pentru viitor, ceea ce consider eu este foarte motivant pentru trupa in procesul de dezoltarea a proiectelor urmatoare, intotdeauna va fi o comparatie si evident ca nu dorim sa realizam ceva sub ceea ce am reusit deja.



Involuntar sau nu, ati ajuns prima trupa din Romania cu recenzii excelente pe Metalsucks si Metal Injection. Cum ati ajuns exact in paginile acestor publicatii?

Sincer in trupa noastra desi majoritatea lucrurilor le hotaram impreuna exista si o „diviziune a muncii” pe paliere unde fiecare se simte confortabil, asa ca sincer nu stiu exact cum am ajuns in paginile de la Metalsucks si Metal Injection, cred ca se intampla in ambele directii, uneori noi luam legatura cu oamenii respectivi dar si invers.

In urma acestor aparitii, ati primit reactii din partea cititorilor?

Da, reaciile au fost foarte bune si din cele mai indepartate coluri ale lumii, ceea ce e foarte bine, noi stim ce vrem sa facem, stim de ce facem dar e bine sa avem si cenzori in acest proces, cu toate ca asa cum ziceam noi avem drumul nostru in care in primul rand dorim sa ne exprimam pentru noi, pentru ca avem ceva de zis (uneori devine cliseu chestia asta...dar chiar asa e). Reaciile sunt importante in ideea unor concerte in zonele respective pentru a face niste planuri care sa te ajute la dezvoltarea unui booking eficient.

De unde inspiratia pentru teme ca Zarathusra, spiritualitate sau interpretarea viselor?

Inspiratia o gasim in primul rand din ceea ce citim, apoi din muzica pe care o ascultam sau filmele pe care le vedem, in general cartile care ne-au format ca adult alea raman de baza. Unii sunt cu filosofia, altii sunt pasionati mai mult de spiritualitate si istorie, cumva impreuna reusim sa dam glas la toate aceste lucruri ce ne intereseaza si impacteaza.

In doar cateva zile urmeaza primele showuri din turneul de promovare, la Bucuresti si Brasov. Vom gasi CD-uri si tricouri? In plus, sunt curios daca in playlist se vor regasi si piese compuse inainte de albumul de debut.

Da, vom avea un stand de merch, suntem in plin proces de consolidare la acest capitol, avem multe idei insa nu am reusit inca sa le punem in aplicare in totalitate datorita faptului ca totul facem din buget propriu. Playlistul va contine sa zic asa trecut, prezent si viitor, asa ne-am gandit sa-l concepem pentru turneu...ce inseamna asta mai exact? Sper sa vina cat mai multa lume sa vada...incercam sa oferim o experinta atat sonica cat si vizuala in lumi stravechi si constiine imanente.

Fulmineos

Lansat in 2008 la initiativa lui Fulmineos, Kultika a pornit de la influente post-black metal si a ajuns in final la o expresie perfecta a muzicii post-metal, influente venite din partea unor nume ca Isis, Neurosis sau Cult Of Luna.

Concertul din B52 va fi deschis de grupul bucurestean Tragic. Trupa Tragic s-a infiintat in anul 2007 avand ca membri pe: Alexandru Ungureanu (voce), Octavian Trica (chitara), Adrian Iosif (bas), Augustin Pitica (tobe) Moraru Tiberiu (fost membru) si Marin Marcel (fost membru), intrand cu adevarat in scena underground romaneasca la sfarsitul anului 2009 intr-o formula finala si bine sudata de 4 .

Formatia abordeaza un altfel de sunet prin imbinarea stilurilor muzicale underground ca punk, alternativ, grunge si metal, cu stiluri rock mai neconventionale, ca stoner metal si psihedelic.

Open doors: 20:00. Pretul unui bilet este de 20 de lei si poate fi achizitionat in seara evenimentului.

La Rockstadt, Kultika ii va avea ca invitati speciali pe Valerinne. Showul incepe la ora 21:00, iar pretul unui bilet este de 15 lei.



Concerte recomandate: