Cat de importat a fost concertul Laibach din Coreea de Nord?

de Cristi Nedelcu

Cat de importat a fost concertul Laibach din Coreea de Nord?


Coreea de Nord este, dupa cum bine stim, un stat in care totalitarismul de tip comunist continua sa existe in cea mai pura forma.

Saptamana trecuta aflam ca Laibach, formatie din Slovenia, a sustinut un concert in aceasta tara. Laibach este o formatie care abordeaza un mix de stiluri de la Martial la Inndustrial, Dark Wave si alte asemenea stiluri tangentiale.

De ce este important ca Laibach a cantat in Coreea de Nord? Sau mai bine zis, chiar este importanta faptul ca Laibach a cantat in Coreea de Nord?

La o prima vederea ar fi important pentru ca este primul concert sustinut in Coreea de Nord de o formatie dintr-o tara a carui sistem politic nu este totalitar.

Am citit comentarii conform carora au mai cantat formatii rock din Europa in Coreea de Nord, printre acestea numarandu-se si Holograf care ar fi sustinut un concert in aceasta tara in anii '80. Nu am verificat informatia, dar dac a este veridica, atunci acest lucru se explica prin simplul fapt ca in anii '80 noi eram sub comunism, ca si nord-coreeni, iar colaborarile de factura cultural-artistica intre tarile blocului comunist erau promovate si incurajate de U.R.S.S. Cu alte cuvinte faptul ca o formatie dintr-o tara comunista a cantat intr-o alta tara comunista nu insemna nimic special.

Acum, cat de important este faptul ca Laibach a cantat in Coreea de Nord? Din punctul meu de vedere nu este o realizare foarte importanta avand in vedere background-ul ideologic al trupei.

Poze Poze pentru articole - laibach

Laibach este o formatie a extremelor, fiind acuzata in repetate randuri atat de faptul ca membrii ar fi adepti ai unei politici de extrema stanga (comunism) cat si de extrema dreapta (fascism). Indiferent de extrema la care s-ar situa, acestia sunt un exemplu de 'nealiniere' la sistemul de valori politice din occident. Iar acest lucru convine de minune Coreei de Nord.

Cu siguranta ca propaganda nord-coreeana i-a prezentat pe membrii Laibach ca fiind exemplul care demonstreaza ca sistemul capitalist nu functioneaza, este asupritor pentru clasa, iar Laibach prin actul lor artistic se revolta.

Pe scurt, cei ce traiesc in sistemul politic/economic/social existent in occident nu sunt deloc multumiti de acesta.

In imaginile de la concertul din capitala Coreei de Nord care au fost facute publice se poate vedea faptul ca publicul sta 'cuminte' ceea ce indica faptul ca intreg concertul Laibach a fost ca un oarecare alt concert sustinut de artisti locali cu ocazia implinirii a 70 de ani de la 'eliberarea de sub jugul japonez'.

Poze Poze pentru articole - laibach

Am citit pe diferite site-uri de stiri ca acest concert a insemnat un castig mare pentru democratie, catre deschiderea spre occident a Coreei de Nord. Nici pe departe. Se vorbea de glasnost si perestroika in varianta nord-coreeana. Din punctul meu de vedere s-a urmarit exact opusul.

Nu avut nimeni de castigat dupa acest concert. Nici cei din Coreea de Nord, nici democratia europeana, nici NATO, nici UE. Singurii care au avut de castigat au fost Laibach care au avut un boom de imagine si cam atat.

Nu, Laibach la Phenian in 2015 nu a fost Pantera la Moscova in '91.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:

Înscrie-te la newsletter


Join the ranks ! LIKE us on Facebook