Biografie Led ZeppelinLed Zeppelin

Genuri muzicale:
Hard RockBluesFolk rockHeavy

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Linkin Park  Ozzy Osbourne

Trupa britanica Led Zeppelin s-a infiintat in septembrie 1968, in Londra.
Inceputul formatiei Led Zeppelin este legat de trupa de blues rock The Yardbirds, din care facea parte Jimmy Page. In 1966, acesta paraseste The Yardbirds pentru a-si forma o noua trupa impreuna cu chitaristul Jeff Beck.
In 1968, cei doi il coopteaza ca solist pe Robert Plant, un muzician din Birmingham. In aceasta componenta, formatia pleaca in turneu in Scandinavia sub numele de The New Yardbirds. Un an mai tarziu isi vor schimba numele in Led Zeppelin.
Primele albume de studio se intituleaza Led Zeppelin, Led Zeppelin II si Led Zeppelin III. Cel din urma contine piesa Immigrant Song, care devine un succes pentru trupa, fiind lansat in 1970 ca single.
Odata cu lansarea celui de-al patrulea album, Led Zeppelin incep sa atraga atentia presei si prin stilul de viata rebel si extravagant. Elemente de heavy metal sunt mixate cu pasaje de blues pe acest material. In ciuda faptului ca nu este lansata ca single, piesa Stairway to Heaven devine rapid un hit.
In 1973 apare Houses of the Holy, pe care formatia continua sa experimenteze mai mult decat pe albumele precedente, incluzand piese lungi si instrumentatie mai putin intalnita la acea vreme.
Un an mai tarziu, Led Zeppelin isi infiinteaza propria casa de discuri, Swan Song, unde in 1975 vor lansa albumul Physical Graffiti. Materialul reprezinta un adevarat succes, Led zeppelin ajungand s afie imediat comparati cu The Rolling Stones si The Who.
Presence, din 1976, lasa usor deoparte baladele si blues-ul, concentrandu-se mai mult pe solo-urile de chitara. Este pana in prezent albumul preferat al lui Jimmy Page.
The Song Remains The Same este un film ce prezinta un concert sustinut de Led Zeppelin, primul material live al trupei britanice pana la BBC Sessions din 1997.
Dupa o perioada tulbure, in care Robert Plant isi pierde un fiu si are un accident grav de masina, in 1978 apare In Through the Out Door, care intruneste reactii variate din partea criticilor.
In septembrie 1980, bateristul John Bonham, in varsta de 32 de ani, moare in urma axfierii cu voma, dupa o zi intreaga de lucru in studio, in care consumase cantitati uriase de vodca. Membrii ramasi in viata decid sa desfiinteze formatia in urma mortii bateristului.
In anii care au urmat, cei trei membrii ai trupei s-au reunit pentru diverse aparitii live. Din 1988 la baterie il au pe pe fiul lui John Bonham, Jason Bonham.
Potrivit unei declaratii din septembrie 2007 a solistului Robert Plant, trupa se va reuni pentru a sustine un concert in Londra in toamna lui 2007.

Stil: hard rock/heavy metal/blues rock

Componenta:
Robert Plant - voce
Jimmy Page - chitara
John Paul Jones - bass, clape
John Bonham - baterie

Discografie:
Led Zeppelin (1969)
Led Zeppelin II (1969)
Led Zeppelin III (1970)
Led Zeppelin IV (1971)
Houses of the Holy (1973)
Physical Graffiti (1975)
Presence (1976)
In Through the Out Door (1979)
LED ZEPPELIN
www.ledzeppelin.com