Led Zeppelin trebuie sa apere "Stairway to Heaven" in instanta

de Alin Pildner

Led Zeppelin trebuie sa apereLed Zeppelin trebuie sa se prezinte in fata instantei in data de 22 septembrie, pentru a lua parte la un proces in care sunt acuzati ca ar fi furat o parte din celebra "Stairway to Heaven" de la o alta trupa.

Francis Malofiy, avocatul fostului grup Spirit (desfiintat in 1997), doreste dreptate si o cauta in sala de judecata, sustinand ca inceputul celebrei piese Zeppelin este copiat din "Taurus", compusa in 1968 de trupa pe care o reprezinta, motiv pentru care solicita creditarea chitaristului Randy California drept compozitor.

Ceea ce complica si mai mult lucrurile este faptul ca Led Zeppelin a deschis patru concerte Spirit in 1968 si 1969, perioada in care piesa "Taurus" era deja compusa, ceea ce inseamna ca Jimmy Page era la curent cu compozitia lui Randy.

Mai mult decat atat, legendarul grup britanic nu este pentru prima data pus sa recunoasca ca a "imprumutat" diferite bucati din piesele care i-au facut celebri, Page recunoscand ca "Whole Lotta Love" a fost inspirata din "You Need Love" a lui Willie Dixon (fara a-i oferi initial credit pentru compunerea piesei).

Whole Lotta Love, Stairway to Heaven, Dazed and Confused, I Can't Quit You Babe
sau Babe I'm Gonna Leave You - toate sunt suspectate ca, mai mult sau mai putin, au fost preluate de la alti artisti, fara a le oferi recunoasterea pe care ar fi meritat-o, iar, pentru acest nou proces, Led Zeppelin si casa de discuri Warner Bros. au apelat la serviciile celui mai titrat avocat din entertainment - Helene Freeman (cunoscuta pentru succesul cu care a aparat grupul pop *Nsync).

Stairway to Heaven
este una dintre compozitiile cu cele mai multe preluari din istoria rockului, din punct de vedere financiar fiind evaluata la peste 500 milioane $, si acest nou proces vine in momentul in care Led Zeppelin urmeaza sa lanseze varianta remasterizata a albumului "IV", pe care se regaseste piesa care face subiectul litigiului.

Va invitam sa ascultati mai jos piesa grupului Spirit si sa ne spuneti daca sunteti de parere ca Led Zeppelin ar trebui sa-l crediteze pe Randy California pentru inceputul Stairway to Heaven, sau daca ar putea fi vorba doar de o incercare de a stoarce bani de la legendele rockului anilor '70 .Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:

Înscrie-te la newsletter


Join the ranks ! LIKE us on Facebook