Biografie Leonard CohenLeonard Cohen
Unul dintre cei mai interesanti si perseverenti cantareti, poate cel mai de succes compozitor al anilor 60, Leonard Cohen a uimit pasionatii de muzica adevarata si criticii infocati, umbrind in totalitate imaginea contemporanilor sai.

Cohen s-a lansat cu zece ani inainte de aparitia trupelor Beatles si Rolling Stones si cu un an inaintea lansarii lui Elvis Presley, insa caracteristicile intelectuale, personale si sociale nu sunt cu mult diferite de ale celorlalti artisti rock. De asemenea nu poate fi comparat cu generatia folk nascuta in aceeasi perioada. Cantaretul si-a inceput cariera in muzica abia la 30 de ani, dupa ce a publicat cateva carti. Ca romancier si poet, performanta literara a depasit-o cu mult pe cea a lui Bob Dylan desi vocea lui este mai putin atragatoare.
Leonard Cohen s-a nascut intr-o familie de evrei in suburbia Westmount a Montrealului. Tatal sau a murit cand baiatul avea 9 ani insa a fost incurajat de familie sa isi exprime sentimentele prin pasiunea sa. La varsta de 13 ani canta la chitara, initial pentru a impresiona o fata, mai tarziu interpretand diferite piese, creatii proprii, in cafenelele din oras. A studiat engleza la Universitatea McGill si a castigat premiul McNaughton pentru creatie. Prima carte de poezie, Let Us Compare Mythologies", a fost publicata un an mai tarziu. Doua alte volume au urmat deopotriva cu dorinta de a participa la afacerea familiei si cu inscrierea la Universitatea Columbia. Munca lui a fost recompensata si, in urma mostenirii primite si a sponsorizarii guvernului, scriitorul se descurca foarte bine pe plan financiar. A trait de asemenea o viata plina de libertate, a cunoscut multe femei, a consumat droguri si a calatorit in toata lumea. Cohen a devenit cunoscut in Canada pentru extravaganta sa si a castigat admiratia publicului.
Cele doua romane publicate The Favorite Game" (1963) si Beautiful Losers" (1966) l-au propulsat in atentia mass-mediei. Judy Collins, una din cantaretii faimosi de muzica folk a folosit o secventa din creatia lui Cohen - Suzanne"; piesa a uimit publicul si a cucerit prin delicatetea cuvintelor sale. Cantareata i-a propus lui Leonard sa o urmeze in turnee. In vara lui 1967 acesta a debutat la Newport Folk Festival si a sustinut doua concerte in New York. Mai mult decat atat si-a interpretat piesele la emisiunea televizata Camera Three de pe postul CBS. Cam in aceeasi perioada, actorul/cantaretul Noel Harrison a lansat Suzanne".
Cohen a semnat un contract cu studioul de inregistrari Columbia si in 1968 a lansat primul sau album, The Songs of Leonard Cohen". Deloc surprinzator, melodiile sale au urcat pe cele mai inalte pozitii de top si au cucerit atentia publicului larg. In al doilea an de la aparitie, albumul s-a vandut in 100.000 de copii. Urmatoarea lansare Songs From a Room"(1969) s-a caracterizat printr-un stil melancolic specific denumirii sale. Cateva piese din aceasta colectie, Bird on a Wire" si The Story of Isaac" au rivalizat cu succesul Suzanne". A treia productie, Songs of Love and Hate"(1971), a demonstrat o oarecare lipsa de interes in ciuda creatiilor apreciate de fani: Joan of Arc" si Famous Blue Raincoat". In 1973 s-a lansat Leonard Cohen: Live Songs".
In afara de criticile legate de calitatile vocii sale, oamenii si-au exprimat admiratia pentru muzica sa. In 1973, melodiile sale au fost utilizate in piesa de teatru Sisters of Mercy", produsa de Gene Lesser, subiectul ei avand la baza viata cantaretului. Peste trei ani, Cohen a inregistrat cu succes Songs of Love and Hate". Nici albumul New Skin for Old Ceremony" din 1974 nu s-a lasat mai prejos. Cantecele sale erau inca triste si melancolice insa remarcabile prin jocurile de cuvinte. Columbia Records a lansat The Best of Leonard Cohen" in 1975. In anul 1977, cantaretul a reaparut cu Death of a Ladies' Man". Cea mai controversata aparitie a ramas insa Death of a Ladies' Man" produsa de Phil Spector; melodiile sale erau mult prea incisive in ceea ce priveste sunetul si se caracterizau prin acelasi ritm monoton, lipsit de o oarecare energie si totusi familiar fanilor.
 
Urmatoarele doua albume, Recent Songs" (1979) si Various Positions" (1985, Passport Records) nu au avut la fel de mult succes. I'm Your Man' (1988, Columbia) a beneficiat de aparitia cu un an inainte a colectiei Famous Blue Raincoat" interpretata de Jennifer Warnes', un set de piese senzationale prezentate de o voce atractiva. Comercializarea acestei colectii a avut succes si a amintit fanilor calitatile cantaretului. Cohen si-a promovat cu adevarat imaginea prin I'm Your Man", incluzand secvente comice (umor negru mai degraba) care au modificat intr-o oarecare masura aspectul fad, pesimist al muzicii lui. Patru ani mai tarziu, a lansat The Future", o creatie ce a avut ca subiect amenintarile probabile asupra omenirii din anii ce aveau sa urmeze. In 1994, Cohen a creat al doilea album al sau Live".