Leonard Cohen- poet scriitor si mai presus muzician de exceptie

de Ovidiu Cincan

Leonard Cohen- poet scriitor  si mai presus muzician de exceptie


Citizen Journalism: Leonard Cohen (n. 1934, Montreal) este un poet, cantaret si romancier evreu canadian.

Biografie

Si-a facut studiile la universitatile McGill si Columbia. A debutat in 1956 cu volumul de versuri Sa comparam mitologii dar faima i-a adus-o cel de-al doilea ciclu, The Spice Box of Earth (Cutia cu mirodenii a planetei).Cohen a calatorit prin Europa si s-a stabilit in insula greceasca Hydra, unde a locuit timp de 7 ani alaturi de sotia sa Marriane Jensen si de fiul lor, Axel.

In Grecia a scris mai multe volume, controversatul volum de versuri Flowers For Hitler (1964) precum si doua romane, The Favorite Game(Jocul favorit, Polirom, 2003) (1963), si Beautiful Losers(Frumosii invinsi, Polirom, 2004) (1966). La publicarea lor, ziarul Boston Globe declara, "James Joyce nu a murit. Traieste in Montreal si se numeste Cohen." Ele s-au vandut in 800.000 de exemplare in lumea intreaga. "Joaca preferata" a fost deja tradus in limba romana (in 1963; Editura Polirom, 2003). Celalalt roman, "Frumosii invinsi" (Editura Polirom, 2003) a vazut lumina tiparului trei ani mai tarziu.

Cohen a trait intermitent in Anglia, pe insula greceasca Hydra, in California si la New York. Cele mai faimoase poezii ale sale si cantece se numesc Bird on a wire, Famous Blue Raincoat, Marianne.

Este autorul unui numar impresionant de volume de versuri bine primite de critica dar si al unei discografii care a facut din el idolul mai multor generatii. Primul sau disc a fost remasterizat si vocea lui groasa, guturala a fost modificata pentru a semana cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci in mare voga. A inceput sa imprime la studiorile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley si vocea sa a revenit la tonalitatea sa normala. Dupa o sedere de cativa ani intr-o manastire budista, in 2001 a avut o revenire spectaculoasa in lumea muzicii cu Zece cantece noi, disc ce l-a adus din nou in clasamentele de specialitate si pe primele pagini ale revistelor. Ultimul sau album, aparut in 2004, se numeste Dear Heather.

Romane

* Joaca preferata, 1963
* Flori pentru Hitler, 1964
* Frumosii invinsi, 1966

Discografie

* Songs Of Leonard Cohen, 1967/1968
* Songs From A Room, 1969
* Songs Of Love And Hate, 1971
* Live Songs, 1973
* New Skin For The Old Ceremony, 1974
* Death Of A Ladies, Man 1977
* Recent Songs, 1979
* Various Positions, 1984
* I'm Your Man, 1988
* The Future, 1992
* Cohen Live, 1994
* Field Commander Cohen - Tour of 1979, 2001
* Ten New Songs, 2001
* Dear Heather October 25/26, 2004
* Night Magic - the musical, (1985) (versuri Leonard Cohen)
* Night Magic, Remastered 2004 soundtrack CD

Carti despre Cohen

* Mircea Mihaies. Viata, patimile si cantecele lui Leonard Cohen, cu cu 32 de poeme traduse de Mircea Cartarescu, Editura Polirom, 2005.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:






Like us on Facebook