Concert Leprous, Loch Vostok si Persefone: Asalt Progressive la Bucuresti

de Ana-Maria Gavrila

Concert Leprous, Loch Vostok si Persefone: Asalt Progressive la Bucuresti


Norvegienii de la Leprous revin pentru a treia oara la Bucuresti, dupa ce doar anul trecut deschideau show-ul AMORPHIS printr-un concert demential. Daca „BILATERAL” (2011), cel de al treilea album al trupei, imi atrasese deja atentia, concertul lor de atunci m-a cucerit irevocabil.

Am ajuns la Silver Church undeva in jurul orei 19:00 asteptandu-ma sa ii gasesc pe cei de la ORKENKJOTT, daca nu pe scena, cel putin in plin soundcheck. Se pare ca socoteala mea nu prea s-a potrivit. Pe scena erau inca cei de la WILDER, de care nu mai auzisem pana la anuntarea evenimentului.

Daca ma gandesc la vorbitul cand in engleza, cand in romana – prima replica auzita a fost „next song is… ” si ma intrebam daca ramasesem cu impresia gresita ca sunt romani –, nehotararea se resimte si in stilul lor : nu stiu cum sunau cand si-au inceput spectacolul insa ce am auzit eu („Waste of Time”, „Believe” si alte doua piese) mi s-a parut fortat – pe partea instrumentala si fals – vocea solistului se auzea pe alocuri nesigura. N-am sa inteleg niciodata faza asta cu vorbitul in engleza – te adresezi unui public roman, indiferent cine urmeaza dupa tine.

Dupa nu foarte memorabilul show al celor de la WILDER, au inceput pregatirile pentru ORKENKJOTT. Desi lumina era cat de cat OK, am crezut ca mi se pare ca unul dintre membrii trupei este pictat pe fata. Asta pana cand au aparut si ceilalti. Tare ciudat – nu stiu care era legatura dintre desertul/piramidele/camilele de pe ecran si „sclipiciul” de pe fetele chitaristilor. Insa nimeni nu egala „pijamalele solistului” – o costumatie ce imi amintea de vocalul Orphaned Land.

Poze Concert Leprous si Loch Vostok la Silver Church


Acelasi amestec s-a regasit si in stilul lor muzical – o imbinare de genuri (plus ceva accente orientale) si o prezenta scenica bizara : baietii insa aveau atitudine, hotarati sa faca show si pozand pentru orice camera sau telefon care se indrepta spre ei. Ce-i drept, au animat atmosfera din Silver Church, chiar daca la acea ora nu eram foarte multi.

Lucrurile au devenit serioase odata cu PERSEFONE si nu doar datorita stilului mult mai elaborat, ci si datorita interpretarii ireprosabile a vocalului, care – la un moment dat – a coborat in public pentru un scurt pogo cu cei aflati in fata scenei.

Concertul PERSEFONE a fost unul din acele rare momente cand in deschiderea unui eveniment vine pe scena o trupa mai putin cunoscuta publicului roman, dar care reuseste sa lase o impresie buna. Sunt sigura ca si-au facut niste fani printre cei prezenti in Silver Church.

Nu pot spune acelasi lucru despre suedezii de la LOCH VOSTOK, pe care asteptam sa ii vad si despre care auzisem numai cuvinte de lauda. Am avut impresia ca sunt martora unui dialog intre prieteni, din care publicul este insa exclus – este drept ni se adresau si noua, insa cuvintele nu erau neaparat dintre cele mai alese. Este si mai adevarat ca nu ma astept la o anumita atitudine solemna din partea unei formatii atunci cand sunt pe scena, insa spectacolul suedezilor mi s-a parut o gluma.

Si nu stiu cat de buna. E doar un punct de vedere. Am asteptat sa treaca acest moment pentru a-i putea vedea pe cei de la LEPROUS. Ai fi sperat ca spre finalul serii sa nu mai ai parte de perle concertistice, dar nu e o stiinta exacta. Oricum, suedezii au parut ca se distreaza de minune.

A venit insa si mult asteptatul moment LEPROUS – ardeam de nerabdare sa resimt farmecul acelor ruperi de ritm imprevizibile, sa-mi confirme din nou senzatia avuta prima data cand i-am vazut : chiar daca le stii piesele, reusesc totusi sa te surprinda.

Si ce poate fi mai frumos decat o trupa care compune muzica inteligenta, ce imbina toate acele elemente Progressive intr-o maniera cu totul originala, sa vina sa rupa monotonia ritmurilor. Concertul a cuprins pe langa piesele de pe „TALL POPPY SYNDROME” si „BILATERAL” si compozitii noi. Este surprinzator cum, in cele cateva minute – piesele lor sunt de regula destul de lungi – nu e loc de banal, previzibil, si daca te asteptai ca la minutul X sa intervina acel solo de chitara care sa iasa in evidenta nu ai facut decat sa te inseli. In cazul norvegienilor, muzica in sine iese in evidenta.

Unul din lucrurile remarcabile este vocea lui Einar Solberg si usurinta cu care trece de la un registru la altul, pasaje melodice si growl intens toate acestea in timp ce sare si regleaza keyboard-ul pentru a reda cele mai bune tonalitati.

Nu stiu cum poate fi cel mai bine descrisa bucuria de a vedea live o trupa recent „descoperita”, de a-i revedea apoi la fel de eleganti si de profesionalisti, intr-o interpretare ce denota mult mai multa incredere si un sound mult mai elaborat.

Proiectiile video, destul de ciudate de altfel, au fost un alt element nou in spectacolul lor, alaturi de cele doua piese noi care au sunat incredibil. Micile lor coregrafii – headbangding si miscarile sincronizate cu ritmurile au completat show-ul norvegienilor.

Finalul concertului a fost un pic mai deosebit – stiam ca se va incheia cu „Acquired Taste”, dar nu ma asteptam sa ascultam piesa stand pe jos – Einar ne-a spus sa ne asezam si cum nimeni nu schita nici un gest, a adaugat ca nu vor incepe sa cante pana nu facem asta. Inceput usor acustic si final in forta.

LEPROUS este o trupa pe care voi merge sa o revad de fiecare data cand va planui un „asalt” Progressive asupra Romaniei, iar pentru mine a fost concertul serii. De ce? Pentru ca este pentru a doua oara cand sunt martora unui spectacol care este altceva decat un concert „standard” si pentru simplul motiv ca LEPROUS este o trupa la care originalitatea primeaza. Daca si restul pieselor ce vor compune cel de al patrulea album vor fi la fel de bune ca cele doua noi pe care le-am ascultat in Silver Church, nu pot decat sa sper un viitor turneu de promovare a acestuia.

Setlist LEPROUS (incomplet) :

Intro
Forced Entry
Restless
Dare you
Passing
MB. Indifferentia
The Valley
Thorn
Waste of Air
Coal
White
Acquired Taste



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: