Ce a urmat dupa grunge? Nu-metal!

de Buvnitz

Ce a urmat dupa grunge? Nu-metal!


Daca la inceputul anilor 90 scena mainstream era dominata de fenomenul grunge, moartea lui Kurt Cobain a lasat loc pentru o noua explozie muzicala condusa de noua generatie americana.

Este vorba de nu metal, unul din cele mai controversate fenomene din intreaga industrie muzicala.

La baza acestui gen au stat doi oameni: Ross Robinson si Rick Rubin. Robinson inca ramane in top cu productia celor mai recente albume semnate de Korn si Limp Bizkit. E vorba de acelasi om care a produs albumul de debut Korn iar in paralel a lansat grupul At The Drive In.

Nu-metal a fost la fel ca oricare alt fen muzical - o scena transformata si modelata de realitatea succesului mainstream. Nu-metal a incorporat elemente de hip-hop, alternative, rap, funk si punk rock, toate acestea aruncate intr-un blender ce a scos de la cele mai respectate nume (Deftones, System Of A Down) pana la hibridul industrial (Powerman 5000, Static-X, Fear Factory) si cele mai mari esecuri ale scenei (Methods Of Mayhem, Trapt, Crazy Town).

Korn si Chimaira au fost doua trupe ce s-au concentrat foarte mult pe hip-hop, experiment, zgomot si haos. Limp Bizkit a fost trupa care s-a concentrat pe punk si rap in timp ce Rage Against The Machine avea cate ceva din fiecare.

Declinul anilor 2000 in piata muziala a adus in paralel si scena post-grunge din care poate cel mai controversat nume ramane Nickelback, formatie si acum atacata insa cu vanzari incrediible pe piata internationala.

Nu-metal a ocupat de fapt golul financiar lasat de scena grunge. Evolutia a ajuns la un punct iar apoi s-a prabusit la fel de repede.

Influentele nu-metal au ajuns chiar si in scena traditionala de metal. Nume precum Slayer, Sepultura sau Machine Head au fost criticati puternic pentru lansarile de la finele anilor 90. In acelasi timp nume precum Slipknot, Limp Bizkit, Linkin Park, Staind sau P.O.D. se aflau constant in atentia mass-mediei si a scenei mainstream.

Fanii clasici ai metalului nu au imbratisat acest stil si l-au considerat o jignire adusa muzicii pe care ei o iubesc.

Dupa 2002 fenomenul nu-metal a disparut in marea sa majoritate. Albumele Korn si Papa Roach nu s-au bucurat de acelasi succes comercial iar trupele nu metal primeau mai putina expunere la radio. In acelasi timp MTV a inceput sa se concentreze asupra fenomenului pop-punk si emo. Nu totul a disparut insa. Nume precum Disturbed, Korn, Limp Bizkit sau Papa Roach raman in continuare etalon pentru scena americana si internationala.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: