Cronica Marduk - Rom 5 12

de Morrison

Cronica Marduk - Rom 5 12
La trei ani dupa ultimul lor album de studio, Plague Angel, Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12 revin in 2007 cu un material impresionant si intr-o oarecare masura neasteptat. Neasteptat deoarece este poate cel mai variat si mai putin monoton album semnat vreodata de Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12 si impresionant pentru ca este un album-concept foarte bine inchegat. Atmosfera creata de album isi regaseste stralucirea diabolica din primele materiale Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12, cum sunt Those of the Unlight sau Opus Nocturne, pierzand o parte din rapiditatea riff-urilor si a drums beat-urilor dar compensandu-le prin pasajele atmosferice, intro-urile foarte inspirate si partile instrumentale mai lente.

Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12
Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12

Rapiditatea si evilness-ul caracteristice trupei suedeze nu sunt lasate deoparte nici pe acest album. Avem piese precum Cold Mouth Prayer, careia Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12 ii vor filma in curand si un videoclip, rapide, agresive, cu o explozie de riffuri, blast beat-uri si scream-uri ale lui Mortuus.

Acesta din urma este deja la al doilea album alaturi de Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12, dupa ce la sfarsitul lui 2003 l-a inlocuit pe Legion, si vocea lui pare destul de bine integrata in sound-ul pe care il ofera trupa. O alta piesa in acelasi stil rapid si brutal este Vanity Of Vanities, foarte mult amintind de vechiul Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12, fara a fi o piesa monotona deoarece este intercalata intre doua track-uri cu pasaje mai lente si cu fragmente atmosferice si epice.

Piesa de deschidere, The Levelling Dust, merita si ea amintita, o foarte reusita introducere in tematica si sound, urmata de Cold Mouth Prayer care s-ar parea ca este piesa preferata a celor de la Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12, mentionata foarte des in interviuri si nelipsita din setlist-ul concertelor din turneul prezent Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12. Cold Mouth Player il are ca invitat la voce pe Joakim Gthberg, unul dintre membrii originali Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12, care a inregistrat cu trupa primele doua materiale, fiind in acelasi timp si baterist.

Piesa care ii urmeaza pe album acesteia, Imago Mortis, aduce cateva elemente noi, in special tempo-ul, neobisnuit pentru o formatie de black metal, o piesa care poate si datorita vocii as incadra-o in categoria black doom, o piesa lunga, cu niste solo-uri remarcabile de chitara.

Sfarsitul acesteia introduce acele pasaje atmosferice despre care aminteam mai devreme, care sugereaza perfect atmosfera medievala care se vrea creata pe albumul Rom 5:12. O piesa clasica Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12 mi se pare Through The Belly Of Damnation.

Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12
Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12

1651 este un interludiu plasat in mijlocul albumului, realizat impreuna cu Arditi, o formatie-proiect suedeza de industrial/muzica neoclasica, infiintata de membrii trupei Puissance, Henry Mller si Frederik Sderlund, care desi canta tot muzica neoclasica si nu foloseste chitari, abordeaza teme specifice black metal-ului.

Accuser / Opposer este "miezul" intregului album, chiar daca nu neaparat cea mai buna piesa. In primul rand, este strans legata de semnificatia titlului Rom 5:12, titlul unui pasaj biblic care spune: "Astfel, asa cum pacatul a patruns in lume printr-un singur om, si moartea prin pacat, in acest fel moartea s-a raspandit la toti oamenii pentru ca toti au pacatuit".

Mesajul biblic al acestui fragment este acela ca numai imbratisand credinta poti spera la viata vesnica, moartea fiind o pedeapsa acordata de divinitate celor necredinciosi; ereticul, fireste, se va impotrivi acestei convingeri, de fapt valorilor sugerate de acesta, si va fi intr-un nemilos conflict cu biserica crestina medievala.

Despre acest "Opposer" este vorba in piesa si de fapt el, ereticul, este personajul principal al albumului Rom 5:12. Piesa are intercalate niste canturi gregoriene, foarte potrivite pentru a sugera atmosfera de medieval, si mai are si voce clean, care ii apartine lui Naihmass Nemtheanga de la Primordial, care insa nu mi se pare foarte la locul ei in aceasta piesa, nu stiu de ce. Vocea lui Mortuus este in schimb perfecta aici, creand o extraordinara tensiune si imprimand dramatism piesei.

Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12
Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12

De la corul gregorian se trece brutal la Vanity Of Vanities, astfel incat acesta ar putea fi si un intro la piesa respectiva. Din nou avem blast beat-uri si riff-uri ucigatoare, foarte potrivite dupa tempo-ul mai lent din piesa precedenta. Womb Of Perishableness alterneaza parti rapide cu momente mid-tempo mergand pana la lent si melodic.

Este interesant ca partile mai "respirabile" de pe album nu sunt deloc plictisoare si monotone, ci foarte tensionate si te mentin in asteptare. Rom 5:12 ia sfarsit cu Voices From Avignon, un track clasic black metal, rapid si bine realizat.

Un album expresiv, cu multa personalitate din partea suedezilor Cronica Cronica Cronica Marduk - Rom 5 12 - Rom 5 12 - Rom 5 12 anul acesta, care se va regasi cu siguranta intre primele cinci albume black metal 2007.

MARDUK
www.marduk.nu
www.myspace.com/truemarduk

Cristina
Nota: 9/10

Tracklist:

1. The Levelling Dust
2. Cold Mouth Prayer
3. Imago Mortis
4. Through The Belly Of Damnation
5. 1651
6. Limbs Of Worship
7. Accuser / Opposer
8. Vanity Of Vanities
9. Womb Of Perishableness
10. Voices From Avignon


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook