Biografie MayhemMayhem

Genuri muzicale:
Black

Trupe similare:
Negura Bunget  Cradle of Filth  Venom  Dimmu Borgir  Behemoth  Immortal  Marduk

Mayhem (cunoscuta si sub numele The True Mayhem) este o trupa de black metal, formata in 1984 in Oslo, Norvegia. Numele formatiei este preluat din piesa Mayhem with Mercy, al celor de la Venom. Mayhem este subiectul unor dispute legate de crima, suicid si violenta. Este considerata una din cele mai controversate trupe din istoria muzicii moderne, in special datorita unui numar vast de legende urbane.
In timp, Mayhem a trecut prin diverse stiluri de black metal, trecand chiar si prin zona avant-garde industrial si electronica. Este considerata drept unul din cele mai bune produse ale miscarii black metal.
Mayhem a fost formata in 1984, de catre Euronymus, Necrobutcher si Manheim. Primul vocal al trupei a fost Messiah, insa ulterior acesta a fost inlocuit de Maniac (Sven Erik Kristiansen). Desi trupa aborda un stil liric concentrat pe violenta, Euronymus era interesat de aspecte legate de occultism si satanism.
In vara lui 1988, atat Manheim cat si Maniac au parasit trupa. Cei doi au fost inlocuiti de Dead si Hellhammer. Dead era o fire melancolica, fascinata de moarte, decadere si intuneric. Chiar si Euronymus avea cateva nelamuriri in privinta starii sale mentale.
In aprilie 1991, Dead a fost gasit mort, la varsta de 22 de ani. Acesta s-a impuscat. Dead s-a sinucis intr-o casa situata in apropiera orasului Krakstad. Primul care a descoperit cadavrul, a fost Euronymus. Acesta a realizat cateva fotografii ale cadavrului, pe care ulterior le-a folosit pentru coperta Dawn of the Black Hearts. Amunitia pentru arma, a fost adusa de catre Kristian Vikernes (Burzum). Hellhammer sustine ca Euronymus a cules bucati din creierul lui Dead, dupa care a gatit o tocanita, in care a adaugat sunca, legume si piper.
Moartea lui Dead l-a afectat atat de tare pe Necrobutcher, incat acesta a decis sa paraseasca formatia. In absenta lui Dead si Necrobutcher, Attila Csihar s-a ocupat de partea vocala, in timp ce Vikernes a preluat rolul de basist.
Datorita unor presiuni din partea politiei si presei, Euronymus a fost nevoit sa inchida casa de dscuri Helvete. In acel an, acesta ii datora lui Vikernes 30.000 NOK (pentru vanzari si tricouri). Pe data de 10 august 1993, Vikernes a mers impreuna cu Blackthorn (Thorns) spre apartamentul lui Euronymus. Vikernes a declarat ca Euronymus a incercat sa-l omoare de ceva vreme. Autopsia a aratat faptul ca Euronymus a suferit 23 de lovituri cu cutitul: doua in cap, cinci in gat si saisprezece in spate. Vikernes a declarat ca artistul a cazut in bucati de sticla, cazute dintr-o lampa agatata in perete.
In 1994, De Mysteriis Dom Sathanas a fost lansat si a fost dedicat lui Euronymus. In 1995, Hellhammer a decis sa reformeze trupa cu ajutorul lui Blasphemer, Maniac si Necrobutcher. Prima lansare a noului line-up a fost Wolf's Lair Abyss. In 2000 a fost lansat Grand Declaration of War. Puternic influentat de genul progressive/avant-garde, albumul este unul concept, ce trateaza teme ale razboiului si distrugerii post-apocaliptice. Maniac a abandonat stilul de traditional black metal, in favoarea unui stil de monolog dramatic. Reactiile au fost impartite.
Dupa o pauza de 4 ani, in 2004 a fost lansat Chimera. A reprezentat o intoarcere la stilul traditional, insa cu o productie mult mai buna decat discurile lansate in perioada 80-90. In 2004 Maniac a fost dat afara din trupa, fiind inlocuit de Attila Csihar.
Al 4-lea album, Ordo ad Chao a fost lansat pe 16 aprilie, 2007. Discul contine un stil mult mai raw. In ciuda acestui aspect, Mayhem nu au renuntat la experimente. Recent, trupa a anulat un inreg turneu american, datorita unor probleme ale lui Hellhammer.

Stil: Black Metal

Componenta:
Attila Csihar - voce
Blasphemer - chitara
Necrobutcher - bass
Hellhammer - tobe

Discografie:
De Mysteriis Dom Sathanas
Grand Declaration of War
Chimera
Ordo Ad Chao
MAYHEM
www.thetruemayhem.com
www.myspace.com/officialmayhem