Black Metal: arta spirituala. Al doilea val (partea 2)

de Marcel Mirea

Black Metal: arta spirituala. Al doilea val (partea 2)


Dupa ce am prezentat in mare cum a decurs valul al doilea in Scandinavia, acum urmeaza o selectie de trupe ale celui de al doilea val nu numai scandinave dar si din alte parti ale lumii.

Nu am avut intentia sa selectez toate trupele unei anumite scene, ci doar de a selecta cateva representative.

I. Scena norvegiana:

Cele mai multe trupe din perioada celui de al doilea val provin din Norvegia, fiind si cele mai influente in black metal..

1. Mayhem – De Mysteriis Dom Sathanas

Al doilea val a inceput practic cu trupa Mayhem. Majoritatea dintre trupele ce au urmat, fara doar si poate, au facut ceea ce au facut intr-o mare parte inspirati de aceasta trupa. “De Mysteriis Dom Sathanas” e probabil cel mai cunsocut si important album al genului. Ascultandu-l parca si poti simti chinurile prin care au trecut membrii trupei ca sa-l duca pana la sfarsit sau poti sa observi cum iti vorbeste de o anumita perioada, el in acelasi timp fiind in afara timpului.

2. Darkthrone – Kathaarian Life Code

Darkthrone a fost una dintre acele trupe influentate de tot ceea ce fusese legat de Mayhem. Impreuna cu trupele anilor 80’ ale primului val, au constituit factorul ce a determiat trupa sa renunte la death metalul tehnic pe care-l cantau in favoarea black metalului. Si asa au aparut cele trei celebre capodopere: “A Blaze In The Northern Sky”, “Under A Funeral Moon” si “Transilvanian Hunger”.

3. Burzum – Jesus’ Tod

Burzum a fost trupa cu care Euronymous a promovat genul, mai precis cu albumul din 92’ ce poarta numele trupei. Impreuna cu “A Blaze In The Norther Sky” tot din acelasi an, au fost albumele ce au initiat soundul celui de al doilea val si ce a urmat sa devina specific norvegian. Cel mai special lucru legat de acest sound a fost atmosfera. Pe albumul “Filosofem” a fost realizata, probabil cea mai spectaculoasa atmosfera din intreg genul, Varg spunand ca acest album este “anti-black metal”.

4. Thorns – Home

Spuneam in prima parte de acest album, “Grymyrk” si de riffurile pe care le contine, si cat de mult au insemnat – si mai inseamna – pentru black metal.

5. Immortal – The Sun No Longer Rises

In muzica trupei Immortal este vizibil cat de mult a fost influentata de riffurile Thorns. Albumul “Pure Holocaust” – probabil cel mai bun al trupei – e plin de riffuri cantate in stilul dezvoltat de Snorre.

6. Emperor – The Burning Shadows Of Silence

In 1994, un an cu foarte multe realizari muzicale de exeptie in black metal si nu numai, a aparut “In The Nightside Eclipse”, unul dintre albumele de referinta ale genului. A fost cel mai nou concept din cadrul acestuia la acea vreme. In timp ce muzica urma in mod exact originea si modul cum trebuia cantata, si-au facut aparitia muzica clasica si ambientala, creand o atmosfera la fel de - sau si mai - intunecata ca prin metoda traditionala. Mai mult, se credea ca black metalul nu poate fi cantat decat intr-un mod simplu, muzicienii neputand sa adopteze o cale mai tehnica pentru ca ar fi perturbat atmosfera muzicii; Emperor, cu acest album si Mayhem cu “De Mysteriis…” au putut.

7. Satyricon – Hvite Kriste Dod

In muzica Satyricon de pe primele lor 2 albume, se poate observa o altfel de atmosfera, si o altfel de emotie fata de ce era obisnuit in black metal atunci. Atmosfera era una intunecata, dar mai intima si mai profunda, de poezie ce era inconjurata de sentimente profunde si puternice, de razvratire si ura Ura indreptata inspre crestinism! Din acest punct de vedere, al intregului ce l-a constituit ce a oferit Satyricon, albumul “The Shadowthrone” este o capodopera!

8. Gorgoroth – Possessed (By Satan)

Gorgoroth a fost probabil trupa cu cea mai traditionala abordare asupra muzicii. Asta inseamna o muzica asemenatoare trupelor primului val cat si tema Satanismului. In aceasta trupa, viziunea asupra Satanismului nu era una simbolica/filozofica, cea impartasita de restul trupelor norvegiene – cu exceptia trupei Mayhem inainte ca Euronymous sa fie ucis -, ci theistica.

9. Enslaved – Fenris

Zeii haosului din mitologia scandinava sunt treziti pe albumul “Frost”! Enslaved a fost prima trupa de metal norvegiana ce a incrporat cultura scandinava pre-crestina in muzica lor. Membrii trupei s-au exclus din acest gen dar ei sunt recunsocuti de majoritate ca black metal pentru ca sunt mentionati si au scos muzica in acelasi timp cu trupele din cunoscutul cerc restrans de trupe din Norvegia, facand si parte din el.

10. Ulver - Graablick Blev Hun Vaer

Dupa Enslaved a urmat si trupa Ulver, care la randul ei a folosit traditia scandinava pre-crestina in muzica metal, precum si influenta folk.

11. Zyklon B - Warfare

Dupa ceea ce ajunsese sa se intample in scena si dupa ce incepea sa devina aceasta ca urmare a expunerii oferite de mass-media, acest EP “Blood Must Be Shed”, semnat Zyklon B, proiect al lui Samoth, a fost ca o gura de aer proaspat.

II. Scena suedeza:

1. Abruptum - Honores Vultus Mutares Ex Aeris Campi

Abruptum a fost una dintre trupele promovate de Euronymous prin casa de discuri Deathlike Silence. Din cadrul acelei promovari facea parte si “IT”, un membru al trupei, ce “era prea rau ca sa aiba un nume de om”…

2. Marduk – Deme Quaden Thyrane

Al doilea val a inceput in Suedia cu cateva trupe ce aveau propriul sunet parca specific teritoriului, la fel cum a fost si cazul death metalului. Una dintre ele a fost Marduk, cu albumul “Those Of The Unlight”. Continea parti melodice pe care usor le identificai ca fiind suedeze, iar in acelasi timp directia era mai indreptata inspre agresivitate, spre deosebire de vecinii norvegieni, ce in cea mai mare masura se orienteaza inspre atmosfera. Totusi, pe urmatorul album “Opus Nocturne” Marduk au realizat o atmosfera unica, de infern ce poate echivalata – nu in sensul plagiaturii – cu albumul “The Return…” de la Bathory.

3. Dissection – The Somberlain

In acelasi an cu Marduk(1993), scoate si Dissection primul album black metal, “The Somberlain”, dupa ce, tot la fel ca Marduk, initial era tot o trupa de death metal. In primul rand trebuie precizat ca albumul acesta a fost una dintre pietrele de temelie pentru genul ce in urmatoarea perioada apropiata la vremea aceea avea sa prinda viata. In al doilea rand, ce este de apreciat la acest album este ca ignora asa-zisele reguli cu care multe trupe, in special la vremea aceea, veneau. Sta deasupra limitarilor unui simplu gen musical, asa cum black metalul nu a fost niciodata menit sa fie, si devenea usor la acea perioada.

4. Nifelheim – Black Curse

In cazul trupei Nifelheim, lucrurile stateau altfel. Muzica lor era violenta si dstructiva, si mult mai putin atmosferica. Thrash metalul si black metalul se intalneau pentru a onora versul ce pe Diavol, la randul lui il onora.

5. The Black – The Opal Eye

Aceasta trupa a fost mai degraba un proiect, o adunare a unor muzicieni de la alte trupe, printre care si Jon Nodtveidt pe postul de vocalist, initiativa fiind cea a lui The Black, dupa al carui nume a denumit trupa.. De obicei cand muzicieni de la trupe diferite se aduna, e vorba mai mult de a face ceva experimental, sau o fac doar pentru distractie, sau pentru bani, dar cu demo-ul “Black Blood” si albumul “The Priest Of Satan” au fost cat se poate de seriosi, iar intentiile erau artistice, asadar iesind niste materiale interesante si relevante.

6. Lord Belial – Grace Of God

Dupa ascultarea trupei Lord Belial, se vede clar ca “amprenta” sau punctual lor de pornire a fost muzica produsa de Marduk si Dissection. Aceasta “amprenta” este constituita din parti melodice, urmandu-le pe cele agresive si viceversa si acea melancolie si atmosfera intunecata specifica muzicii suedeze.

7. Dark Funeral – Satan’s Mayhem

Se poate spune practic ca Dark Funeral a incheiat al doilea val facand tranzitia dintre acesta si perioada moderna, asa fiind si abordarea lor. Era un nou mod de a canta acest gen, folosidn o productie buna, fiind mai accesibila industriei si fanilor, asta fiind ca un punct de vedere muzical si obiectiv.

III. Scena finlandeza:

Aceasta scena a fost foarte speciala, atat cat a durat… Era alcatuita din, aproximativ o duzina de oameni inspirati de muzica cea mai brutala ce fusese produsa pana atunci, la vremea aceea, fie death metal, fie black metal, thrash metal sau grindcore.

1. Goat Vulva – Crucifixions

Primul proiect al lui Marko “Nuclear Holocausto” Laiho. Dupa cum spunea el, nu a fost ceva foarte serios si cu intentii deosebite, ci doar o modalitate prin care ar fi adus un omagiu trupelor ce-l influentau(cele mai mari 3 influente ale sale: Bathory, Blasphemy si Sarcofago) si s-ar fi distrat, dar totusi a iesit ceva destul de interesant si de luat in considerare, mult mai mult decat multe alte trupe ce pozau serioase, ce au urmat in anii urmatori.

2. Beherit – Solomon’s Gate

Beherit a fost o trupa pe care de data asta a fondat-o cu intentii mari, de a produce ceva artstic si nou. Cu albumul “Drawing Down The Moon” asta au facut. Totul era nemaiauzit pana atunci si deosebit incepand de la sunetul instrumentelor, voce, momentele ambientale, versurile ce fac cinste Satanei, toate creand o atmosfera ce nu a mai fost realizata niciodata de nimeni.

3. Archgoat – Rise Of The Black Moon

Archgoat este in mod sigur cea mai brutala dintre trupele finlandeze ale inceputului acelei scena. In primul rand ca vocea nu era aceia specifica black metalului, ci specifica death metalului, dar si muzica aducea a death metal si a grindcore foarte mult. Si atunci intrebarea e de ce sunt considerati black metal? Black metalul nu se rezuma la un stil/mod de a canta, iar cel mai presus de toate sunt atmosfera - cea specifica black metalului pe care o simti, nu o reproduci -, si ideologia Satanista.

4. Impaled Nazarene – Condemned To Hell

In cazul trupei Impaled Nazarene, sunetul, ca si influentele sale provin si din muzica punk, pe langa care se simte si o mare influenta de thrash metal. Primul lor album “Tol Cormpt Norz Norz Norz” a foat o combinatie nebuneasca de thrash metal, punk si black metal, agresiva si plina de ura, unde erau versurui inchinate Diavolului, in mare parte despre pacate in numele sau(orgii, crime si blasfemii). Nu era apropae niciun show al acestei trupe in perioada aceea care san u fie violent, iar bataile din timpul sa dupa concertele lor sunt legendare.

5. Black Crucifixion – Flowing Downwards

Black Crucifixion au lansat in 1992 un Demo intitulat “The Fallen One Of Flames”. Este una dintre cele mai unice si speciale atmosfere realizate in intreg black metalul. Incercand s-o descriu, nu as face decat sa o stric, iar cand ceva atat de neuman este adus pe pamant, isi pierde intregul sau farmec.

Stay tuned.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: