Cronica Mayhem - Ordo Ad Chao

de Morrison

Cronica Mayhem - Ordo Ad Chao

Cu Ordo Ad Chao, Mayhem se intorc la atmosfera si trairile pe care le-au creat magnific pe albumul din 1994, De Mysteriis Dom Sathanas. Black metal agresiv, neslefuit, ignorand vadit tehnicile moderne de productie care fac ca si cel mai haotic material sa sune cumva incadrat in niste tipare, repetandu-se in functie de genul respectiv. Mayhem nu si-au dorit acest lucru, au vrut un album nostalgic, care sa aminteasca de perioada primului lor material de studio.

Cronica Cronica Cronica Cronica Mayhem - Ordo Ad Chao
Mayhem


Asemanarea cu albumul "De Mysteriis Dom Sathanas" nu este data doar de productia voit slaba", ci si de vocea cu adevarat speciala a lui Attila Csihar, vocalul care se reintoarce la Mayhem dupa inregistrarile la Chimera" (2004), ultimul album Mayhem pe care putem auzi vocea lui Maniac.

Ce m-a izbit la primele ascultari a fost coerenta si cursivitatea de pe Ordo Ad Chao", care nu sunt tocmai cuvintele potrivite, mai degraba un deplin acord intre toate elementele albumului, de la concept, ordinea in care se succed piesele, titlu, trecand apoi bineinteles la partile mai profunde, si anume instrumentatia, compozitia in sine. Conceptul albumului este extraordinar de bine exprimat, nu prin

versuri

, desi au si acestea rolul lor, ci prin muzica, prin teribil de expresiva atmosfera cuprinsa atat de intens si inchegat in cele opt piese in care nimic nu pare aleatoriu. Alta impresia este aceea ca nimic nu ar fi trebuit sa fie altfel decat este pe "Ordo Ad Chao", pentru ca materialul sa fie unul reusit.

In ce priveste asemanarea cu De Mysteriis Dom Sathanas", sunt fireste si cateva fragmente amintind de acesta, este atmosfera putin spus intunecata si rece, dar per total Ordo Ad Chao" se distinge de orice alta creatie Mayhem. Nu este la fel de rapid de la un capat la altul precum De Mysteriis Dom Sathanas", avand parca mai multe pasaje elaborate atent.

Cronica Cronica Cronica Cronica Mayhem - Ordo Ad Chao
Mayhem


Dupa o introducere in atmosfera intitulata A Wise Birthgiver", ne loveste Wall of Water", cu lungi pasaje in care vocea lui Atilla este scoasa in prim-plan, venind totusi din neguri indepartate, acoperita de sunete care completeaza tabloul magnific si diabolic.

Finalul din Great Work of Ages" ne pune fata in fata cu Hellhammer, a carui evolutie pe "Ordo Ad Chao" pare sa fi fost parca special creata pentru a exemplifica ce inseamna batai infernale in tobe. "Deconsecrate" alterneaza executii rapide cu voce accentuata, ragusita, infundata, pe alocuri abandonand tempo-ul rapid pentru a include in peisaj diferite sunete indescriptibile care dau un feeling de film horror, culminand spre sfarsitul piesei in zbierete nemiloase.

Cea mai lunga si aglomerata piesa de pe "Ordo Ad Chao", "Illuminate Eliminate", pe langa faptul ca este o compozitie puternica, de care parca nu te mai poti rupe, este reprezentativa pentru ce inseamna Mayhem pe acest diabolic si plin de disperare album. Ura, tipete, soapte, din nou tobe extrem de rapide, domolite dar nu sterse de pasaje de liniste aparenta, prevestitoare de o noua explozie de haos.

Cronica Cronica Cronica Cronica Mayhem - Ordo Ad Chao
Mayhem


Superbe versuri, fara a fi exagerat de elaborate, al caror inteles deplin se dezvaluie numai odata cu ascultarea piesei: Weak and devastated/The strength had gone/Lost and empty/Only want to go, pass away/Send the self back".

Whatever done equals zero times everything/No love no hate no faith no memory
/Enter another sphere /Complete the emptiness /Desperately alone, f**k the race/Wide open and passing through"

Psychic Horns" este o noua izbucnire de ura si dispret fata de inrobire spirituala, exprimate din nou pe fundalul unor tobe extrem de rapide, amintind aici mult de "De Mysteriis Dom Sathanas", unde il gaseam tot pe Jan Axel Blomberg a.k.a. Hellhammer.

Anti" incheie violent intreaga desfasurare de sentimente intunecate prezente aici, printr-o compozitie rapida si agresiva, asemanatoare cu unele materiale precedente Mayhem, presarata si aceasta la randul sau cu soapte, tipete, zgomote indescifrabile, pe care cineva mai putin initiat nu ar sti carui gen de fiinta sa le atribuie.

Cronica Cronica Cronica Cronica Mayhem - Ordo Ad Chao
Mayhem


Titlul albumului nu este o gresala, ci un mic joc de cuvinte in latina provenind de la Ordo Ab Chao", semnificand ordine creata din haos". Titlul ales de Mayhem semnifica ordine pentru a crea haos", un titlu dupa parerea mea perfect in acord cu modul in care a fost compus si inregistrat albumul.

In forma in care se gaseste acum, Ordo Ad Chao" aduce un nou feeling black metal-ului, neputand fi comparat cu nicio aparitie recenta. Recomandat tuturor celor care apreciaza nu doar Mayhem, ci black metal-ul in general. Un anumit sentiment iscat de acest album ma indeamna sa-l recomand si ascultatorilor de doom metal.

MAYHEM
www.thetruemayhem.com
www.myspace.com/mayhemtrue

Cristina
Nota: 9.5/10

Tracklist:

1.A Wise Birthgiver
2.Wall of Water
3.Great Work of Ages
4.Deconsecrate
5.Illuminate Eliminate
6.Psychic Horns
7.Key to the Storms
8.Anti
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: