Mediocracy - Asoma (cronica de album)

de Buvnitz

Mediocracy - Asoma (cronica de album)


24 noiembrie, 2010 - 11 septembrie, 2011. Cand veti asculta noul album Mediocracy veti intelege despre ce vorbesc. Cine a ascultat primul disc va ramane probabil la fel de surprins ca si mine.

De aceasta data am sa fiu scurt si la obiect. Asoma este de departe unul din cele mai bune albume lansate in toti acesti ani de cand exista metalul in Romania. Stilistic vorbind este un amestec in care apare chiar si o urma de black metal pe langa mixul intre punk, metal si o doza sanatoasa de ritmuri thrash.

Daca e sa o zic pe sleau atunci Human Progress e mic copil pe langa Asoma. Discul e mult mai inchegat, foarte variat si cu un sound net superior. A da, unul din putinele albume romanesti unde partea de bass se distinge cu usurinta.

Discul are continuitate. Primele douazeci de minute sunt mai degraba tur de forta iar partea a doua vine ca o completare mai echilibrata si in acelasi timp o incursiune in noncomformismul muzical. Ca punct de referinta (zic eu) as mentiona duo-ul Lie Simple Mind si Destroy/Rebuild unde dintr-un fragment pur black metal se trece intr-un pasaj instrumental neobisnuit de 'melancolic' as putea spune.

Asoma nici macar nu se limiteaza la acea scena la care masa ascultatorilor de metal se uita cu spranceana ridicata. Ba chiar mi se pare un album foarte accesibil chiar si pentru cei fixati pe zona thrash de exemplu. Apropo de cuvantul asta 'accesibil': Final Stand (ultima piesa de pe album) are unul din cele mai 'catchy' solo-uri pe care le-am auzit vreodata.

In acelasi timp mi se pare foarte greu de prezentat in format live si astept cu mare interes evolutia in concert. Mare parte din acest album este compus la o viteza destul de greu de redat si in orice caz pare usor sa 'ramai in urma'.

Ca sunet mi se pare unul din cele mai bune produse de pana acum semnate de Marius Costache.

Inca ceva: Asoma e unul din putinele albume romanesti unde exista o chimie intre cei doi chitaristi. Fiecare se completeaza ca instrument si nimic nu merge pe ideea 'hai sa cantam amandoi aceleasi note'. Si trebuie sa mentionez inca odata: Se aude bassul! (Time Will End vine ca obiect de studiu in acest caz)

La final va las cu videoclipul pentru piesa On The Outside. Si daca credeti ca piesa de mai jos e tot ce are de oferit Asoma atunci ganditi-va de doua ori. S-ar putea sa aveti o surpriza!

Mediocracy lanseaza Asoma pe 11 septembrie in Club Fabrica. Eu zic ca e un album ce merita si la care se vede ca s-a muncit foarte mult intr-un timp record. E un album ce exceleaza la fiecare capitol si e pacat sa nu-i dati o sansa. Il veti gasi atat in format CD cat si download pe Asiluum. Cum e si ultimul vers al albumului: History will judge you.

Tracklist:

1.Standard Procedure
2.Age Of War
3.On The Outside
4.Lie Simple Minds
5.Destroy/Rebuild
6.Education By Force
7.Time Will End
8.Final Stand


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: