Proof: Hardcore made in Romania

07 Septembrie 2011 Buvnitz

Proof: Hardcore made in Romania

In pregatirea concertului din Fabrica din data de 18 septembrie am stat de vorba cu Marin George, solistul grupului Proof. Actualmente Proof este una din putinele formatii hardcore ramase active in Romania si in acelasi timp una din cele mai dedicate din intreg peisajul metal. Calitatea inregistrarilor de studio cat si prestatia live nu fac decat sa dovedeasca acest lucru. Dar mai multe aflati din interviul de mai jos.

ProoF este in acest moment una din putinele formatii de hardcore romanesti active. Si cand spun activa ma refer atat la activitatea de studio cat si cea live. In ce priveste partea de studio am vazut ca lucrati la albumul de debut. Cand va fi el gata si la ce se poate astepta publicul?

In primul rand salutare tuturor! Incercam pe cat posibil sa fim cat mai activi, sa nu treaca mult timp fara sa avem un concert. In Bucuresti pot sa spun ca putem fi vazuti destul de des…pe de alta parte, nici prin tara nu ducem lipsa de concerte, cele mai recente show-uri fiind cele din Moldova, mai exact Botosani, Iasi si Vaslui, unde ne-am distrat foarte mult si totul a iesit perfect.

In ceea ce priveste partea de studio,a trecut deja un an si jumate de la lansarea ep-ului "Blood Money",care a fost foarte bine primit,si de curand am tras o noua piesa, Final Judgement, cu ajutorul lui Marius Costache – un preview de la inregistrarile piesei a fost lansat pe youtube si feedback-ul din partea fanilor a fost unul extrem de pozitiv .Albumul nu stim cand va fi gata,avem cateva compozitii noi pregatite, doua din ele le cantam deja in concerte – Mind Disease si cea despre care vorbeam mai sus…momentan nu avem destul material cat pentru un album,nu vrem sa le facem in graba,trebuie sa fim 100% multumiti de ele,speram totusi ca la anul sa iasa.

Personal am vazut in EP-ul vostru o evolutie enorma fata de primele concerte ale trupei. Cat de dedicati sunteti acestei formatii?

S-a muncit mult la acel EP,s-au investit multi bani si foarte mult timp,pentru a fi cu adevarat multumiti. A scoate materialul dorit,intr-o formula cat mai fresh pentru scena underground autohtona a fost pentru noi prioritar. Incercam sa fim cat mai dedicati trupei,si sa ne implicam fiecare cat mai mult, chiar daca niciodata nu e usor,avand joburi care ne ocupa mult din timp si uneori ne tin departe de casa,doi dintre noi fiind si studenti. Mereu insa am incercat ca PROOF sa fie una din prioritatile noastre principale,o parte importanta din viata noastra, sa investim cat mai mult in pasiunea asta sau sa renuntam la alte lucruri pentru a ne permite sa facem ceea ce iubim cel mai mult si sa putem continua ce am inceput in 2006.

Ce inseamna hardcore pentru voi si cat de bine se preteaza acest stil pentru publicul metal din Romania?

Cand vine vorba de muzica suntem destul de deschisi,ascultam de la thrash, sludge si metalcore pana la nu-metal sau hiphop, dar ceea ce ne-a unit si ce ne motiveaza cel mai mult e hardcore-ul, care nu mai e doar o muzica pe care o ascultam zi de zi, ci a devenit un adevarat stil de viata, o mentalitate diferita, niste principii foarte puternice dupa care ne ghidam in viata fara sa ne lasam calcati in picioare sau manipulati de cei din jurul nostru care vor doar sa profite. Minciunile celor de sus, media, religia sunt doar metode de suprimare a libertatii de gandire si refuzam categoric sa fim incatusati de factorii exteriori. Se pare ca avem o baza de fani solida si in crestere,chiar daca in Romania genul asta de muzica e destul de putin cunoscut, abia in ultimii ani incepand sa ia amploare.

Publicul roman a avut parte de la inceperea democratiei de o prea slaba oferta de trupe care au abordat metalul sau rock-ul in general intr-o maniera cliseica si astfel o parte dintre iubitorii acestui gen muzical nu au avut o modalitate de comparare sau deschidere muzicala prea ampla. In timp ce in tarile civilizate o trupa de hardcore sau metalcore umple sali uriase,la noi abia se strang cateva sute de oameni intr-un club, in cel mai fericit caz. Tin minte cand am fost la concertul AC/DC pentru a vedea a doua oara DOWN, nefiind fanul inrait al celorlalte trupe, mai multe persoane ma intrebau pe acolo cine sunt aia de pe scena sau cine e Phil Anselmo,despre care se tot auzea in jur. E destul de trist, dar sper la o evolutie,si o educare a publicului roman,in special a noii generatii,mai ales ca in ultimul timp vad ca se aduc tot mai multe trupe pe val acum din afara.

De curand ati suferit o noua schimbare de componenta insa partea interesanta a fost tocmai unitatea dintre fostul si noul vocal, lucru mai rar intalnit la noi avand in vedere ca fiecare se cearta in stanga si dreapta mai ales cand vine vorba de fosti componenti.

Schimbarea de componenta nu mai e chiar asa noua, trecand un pic mai mult de un an de cand aceasta a avut loc. Eu sunt prieten cu Mihai de vreo cinci ani, chiar de la inceputurile PROOF, si am fost intotdeauna fan al trupei, iar anul trecut prin vara mi-a spus ca va pleca si stiind ca sunt interesat sa cant intr-o trupa de ceva timp, a vorbit cu baietii si m-au chemat la sala sa dau o proba. Nu a durat mult pana ne-am dat seama ca suntem din acelasi film si din august 2010 ne-am apucat de treaba, primul concert al meu fiind alaturi de trupa H8, in Fabrica, unde Mihai mi-a "predat stafeta", apoi in noiembrie ni s-a alaturat si al doilea chitarist, Stefan,care e unul din cei mai talentati muzicieni pe care i-am intalnit pana acum.

Sunteti una din putinele formatii care au avut ocazia de a sustine un turneu national. Cum ati descrie experienta mai ales ca nu faceti parte dintr-un gen tipic de metal?

La fiecare show al turneului am primit un feedback incredibil din partea celor prezenti. Pot spune cu maxima convingere ca in majoritatea cazurilor, publicul din provincie da clasa de multe ori celui din capitala la capitolul distractie, feeling, macel; se observa foarte clar faptul ca in afara Bucurestiului oamenii sunt mai putin “rasfatati” de concerte, de aici si un entuziasm sporit.

Energia si bucuria lor ca vad trupe care au de spus cu adevarat ceva este absolut debordanta si noua ne ridica tonusul si ne motiveaza sa luptam sa mentinem in viata ceea ce am inceput. Revenind la intrebarea ta, experienta a fost una cu adevarat unica, simtind cum “crestem” de la un show la altul, tocmai datorita receptivitatii publicului – se pare ca hardcore-ul este un stil pe care romanii il apreciaza la cote maxime si asta nu este decat un start pentru o deschidere muzicala moderna si promitatoare. In rest, a fost distractie multa, am intalnit oameni noi, am legat prietenii si fiecare concert l-am simtit ca pe un party intre amici.

Actualmente lucrati si la un videoclip. Aveti ceva idei, este el gata?

Idei sunt,dar nu sunt concretizate. Piesa care va avea parte de acest clip este Final Judgement,noul nostru single, care deja face furori la concerte.

Din pacate, a trebuit sa amanam filmarea lui de cateva ori din pricina crizei de timp, dar luna aceasta il vom filma cu siguranta. Nu ne vom complica, va fi ceva hardcore si simplu, asa cum ne place noua.

Ati luat in calcul varianta de a cauta metode DIY sau case de discuri interesate pentru a va promova in afara Romaniei? Eventual si concerte? Exista usi deschise?

In ultimele luni am trimis la multe case de discuri din afara EP-ul nostru, dar nu am fost multumiti de ofertele ce ne-au fost facute; inca asteptam ceva mai serios si pana atunci ramanem fideli promovarii pe internet. Ep-ul nostru se gaseste la download pe o multime de bloguri, am primit reactii extrem de bune din toata lumea si ne-au scris oameni care ne cheama peste tot.

Nu consider imperios necesar un label din afara sau ceva de genul…o productie buna si o compozitie originala sunt singurele ingrediente necesare care pot face diferenta intre albume. Intr-adevar, ne-ar fi necesara si o promovare in afara, chiar ne dorim sa avem show-uri in Europa si nu numai – a ne limita intre granitele tarii nu este deloc benefic, si doar cu show-uri in afara putem creste si putem avea un “CV” cat mai onorabil. Zvonuri de un turneu international sunt, dar inca nu am voie sa “ciripesc” nimic…se va afla totul la momentul potrivit.

Pe 18 septembrie cantati in Fabrica alaturi de Decapitated si un eveniment ce aduna impreuna atat death metal cat si grindcore, black si hardcore. La ce se poate astepta publicul care n-a auzit niciodata de ProoF?

E un eveniment pe care il asteptam cu nerabdare, sa impartim scena cu trupe atat de diferite de ceea ce cantam, o onoare sa prestam alaturi de DECAPITATED, al caror ultim album il am pe repeat in ultimul timp si in fata unui public cu care nu suntem foarte obisnuiti, dar pana la urma, suntem toti fani ai metalului si mergem acolo cu acelasi scop.

Tot ce ne dorim e ca oamenii sa fie in numar cat mai mare, cei care nu au auzit de noi vor auzi cu siguranta, iar pe data de 18 septembrie se pot astepta la un show hardcore exploziv si in plina forta pe care nu il vor uita prea curand!

Proof vor canta pe 18 septembrie in Club Fabrica alaturi de Decapitated, Kistvaen, Apa Sambetii, Spectral si Coins As Portraits.

Biletele sunt disponibile exclusiv in reteaua BILETOO.RO, la casieria Salii Palatului, Librariile Adevarul din Bucuresti si din toata tara, Libraria Eminescu, Magazinul Victoria – Midola Music, Muzica Store, Palatul National al Copiilor, Magazinul Unirea (intrarea de langa McDonald’s) si la statia de metrou Unirii 1. In tara biletele se pot gasi in reteaua Flanco si la magazinele Adevarul.

Pretul unui bilet este de 50 Ron/avans si 60 Ron/intrare


Concerte recomandate: