Experiment de succes la Barcelona: Concert cu 0% rata de infectare COVID-19

de Cristi Nedelcu

Experiment de succes la Barcelona: Concert cu 0% rata de infectare COVID-19


Pe data de 12 Decembrie, la Barcelona a avut loc un experiment pentru a se vedea daca concertele se pot tine fara distantare sociala.

S-au inscris 1000 de voluntari dintre care 500 au fost selectati aleatoriu sa ia parte la concert iar restul de 500 au fost trimisi acasa pentru a fi folositi ca grup de control.

Singura conditie pentru a participa a fost ca cei din publica sa aiba facut un test covid-19 antigen. Ce s-a dorit in primul rand a fost stabilirea posibilitatii de a sustine concerte in cazul in care publicul isi face un astfel de test in ziua evenimentului.

Diferenta intre testele COVID-19 antigen si alte tipuri de teste e data de faptul ca rezultatul testului este dat in 15 minute, fata de 24 sau 48 de ore.

Studiul a fost facut de catre Fundatia de Boli Infectioase si de Lupta Impotriva HIV din Barcelona impreuna cu reprezentantii festivalului Primavera Sound.

Doctorul Josep Maria Llibre, unul dintre responsabilii studiului, a declarat ca resultatele sunt concludente si ca le permite sa firme faptul ca daca studiul este refacut sub aceleasi conditii, rezultatul va fi mereu acelasi. Astfel, concertele sau evenimentele care s-ar desfasura sub aceleasi auspicii vor fi sigure.

Cei 500 de participanti au luat parte la un festival de 5 ore, timp in care pe scena au urcat mai multe formatii. Nu s-au respectat normele de distantare sociala, singura obligatie fiind purtarea de masti FFP2 si sa folosirea dezinfectantului.

In plus, cei 1000 de voluntari au mai facut doua teste PCR care sunt mai exacte decat cele cu rezultate instant. Primul a test a fost facut cu o zi inainte de concert, iar urmatorul la opt zile distanta. Acest lucru a fost facut pentru a vedea daca a existat vreun participant care sa treaca de testele rapide COVID-19.

Concluzia organizatorilor a fost elcoventa: 'Participarea la un concert de muzica live, facuta sub o serie de masuri de siguranta care includ un test antigen SARS-CoV-2 negativ, facut in aceeasi zi, nu este asociata cu cresterea infectarii cu COVID'.

Boris Revollo, unul dintre coordonatorii studiului a declarat ca rezultatele acestuia vor fi aceleasi si in cazul altor evenimente atat timp cat se respecta aceleasi masuri.

SURSA ARTICOLDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook