Biografie Mircea BaniciuMircea Baniciu

Genuri muzicale:
Folk

Trupe similare:
Urma  Nicu Alifantis  Pasarea Colibri  ROCKON  Ducu Bertzi  Cenaclul Flacara  Tapinarii

Mircea Baniciu s-a nascut la Timisoara la data de 31 iulie 1949, intr-o duminica cu soare. A urmat o copilarie fericita in cartierul elisabetic de langa complexul studentesc timisoarean, lucru care avea sa-l influenteze tot restul vietii. S-a apucat de scoala la 7 ani, si n-ar putea spune ca i-a prea placut.


Un tip perseverent totusi, a reusit sa termine primele 7 clase, apoi la indemnul mamei sale care-i promisese o chitara daca intra la liceu, a facut-o! Cu mari eforturi, dar iubit foarte mult de colege, dar si provocat, a terminat liceul si ca din intimplare ... hop! la facultate. Fara nici efort, de aceasta data a terminat Facultatea de Arhitectura, placandu-i in mod deosebit ce se intimpla acolo.

Muzica a intrat in viata lui pe la 7 ani, cand proprietara casei in care locuia i-a sfatuit mama sa-l dea sa invete pian sau un alt instrument pentru ca pustiul era realmente talentat. Lucru care s-a si intamplat, a studiat pianul pina la 14 ani, atunci cand a vazut filmul 'Tinerii', un film in care cantau Cliff Richard si trupa 'Shadows'. Atunci Mircea Baniciu a ajuns la concluzia ca este mai aproape de chitara decat de pian, si s-a apucat serios sa invete sa cante la chitara, lucru care s-a intamplat in timpul liceului.

In primul an de facultate este cooptat in trupa 'Phoenix' ca solist vocal, eveniment care avea sa-i schimbe in mod cert viata. Viitoarea lui cariera de arhitect a inceput sa intre intr-un con de umbra, in timp ce se profila tot mai clar aliura unui mare cant-autor. Au urmat 7 ani dintre cei mai frumosi impreuna cu grupul Phoenix, timp in care a imprimat patru albume: 'Cei ce ne-au dat nume' (1973), 'Mugur de fluier' (1974), 'Mesterul Manole' EP (1974), 'Cantafabule' (1975).

Dupa ce ceilalti membri ai grupului Phoenix au parasit tara in 1977, Baniciu isi continua cariera pe cont propriu, imprimind in 1979 primul EP ce continea piese precum 'Hanul ulciorului nesecat', 'Cu marea', 'Daca ai ghici' si 'Joc', piese care vor constitui materialul primului sau recital la Televiziunea Romana, care avea sa-i aduca in scurt timp celebritatea in tara.

A urmat un al doilea album in anul 1981, care ar fi trebuit sa se numeasca 'Tristeti provinciale', dar cum pe vremea aia nu era bine sa fii prea trist ... nu i s-a mai dat nici un titlu. Albumul a avut un succes enorm si vinzari asemanatoare cu cele ale discurilor 'Phoenix', continind printre altele piese ca 'Vara la tara', 'Tristeti provinciale', 'In tren', 'Rinduri pentru pasarile calatoare', 'Amintire'. Ulterior, a sustinut o serie mare de spectacole in tara, in care a fost aplaudat, iubit si respectat ...

Al treilea album a aparut in 1984, si s-a numit 'Ploaia', care continea piese precum 'Scrisoare de bun ramas', 'Ploaia', 'Magazinul de vise', 'Alb si altele' ...

Cel de-al patrulea album, 'Secunda I' a aparut in 1989, toata muzica fiind scrisa pe versurile lui Dan Verona. A fost urmat de 'Secunda II', in 1990, pe versurile aceluiasi autor, album la care a colaborat si Vlady Cnejevici.

In 1992 a urmat un album cu trupa Phoenix numit 'Phoenix 36', in care au fost reluate piesele de succes cum ar fi 'Nunta', 'Negru Voda', 'Anule Hanule', 'Mugur de Fluier', 'Andrii Popa', si altele. Aproape acelasi material a mai fost imprimat si pe albumul 'SymPhoenix' in 1994.

In 1995 apare primul album cu grupul 'Pasarea Colibri', 'In cautarea cuibului pierdut', in care isi aduce contributia cu citeva dintre cele mai mari succese ale sale. Povestea continua cu 'Ciripituri' in 1997, 'Cantece de Bivuac' in 1999, 'Inca 2000 de ani' in 2002 si, mai recent, cu '10 ani'.

Sursa: interioare.free