Despre Mircea Baniciu, cu Mircea Baniciu

de Cristi Nedelcu

Despre Mircea Baniciu, cu Mircea Baniciu


Cu ocazia concertului de pe 13 Martie din Hard Rock Cafe, colega noastra de la BestMusic, Elena Paraschiv, a stat de vorba cu maestrul Mircea Baniciu. Mai jos puteti citi interviul cu artistul roman.

1.Buna ziua domnule Baniciu! Sunteti acum intr-un turneu prin tara. In curand si noi, bucurestenii, vom avea ocazia sa va ascultam live. Exista in acest moment vreo diferenta intre publicul care asculta muzica folk inainte de `89 si publicul din prezent?

Cei care asculta muzica folk-rock sunt de obicei oameni educati, care mai citesc o carte, sunt mai atenti la versuri, la melodie. In general publicul de azi e mai avizat. Oamenii au alta deschidere, au Internetul unde gasesc orice, si atunci cand vin la concert stiu exact ce vor de auda. As putea spune ca in ziua de azi pretentiile sunt mai mari.

2. Ce insemna sa fii rocker in perioada comunismului?

Era o cultura aparte, si era minunat sa te intalnesti cu prietenii doar pentru a asculta muzica si a discuta despre trupe. Era o muzica foarte cautata si greu de gasit, nu era difuzata... Erau si niste restrictii, dar noi eram foarte tineri atunci si treceam cu multa usurinta peste toate. Cred ca tot fenomenul asta cu muzica rock si folk a fost ca o supapa pentru public. Venind la concerte si cantand alaturi de noi se simteau liberi.

3. Cum era Mircea Baniciu in copilarie? Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le aveti din acea perioada?

Eram foarte neastamparat, ca orice copil. Am locuit impreuna cu mama mea in cartierul elisabetin din Timisoara, care era in acea vreme un oras foarte frumos, cu multa verdeata. Imi amintesc cu drag de jocurile cu ceilalti copii, de cat eram de liberi si cum faceam toate prostiile de dimineata pana seara, si de asemenea de plimbarile cu bicicleta in drum spre scoala. Sunt lucruri pe care daca ar vrea sa le faca astazi copiii tai, nu se mai poate. Imi amintesc cu drag de acea Timisoara, care din pacate astazi nu mai exista.

4. Dumneavoastra ati studiat arhitectura. Exista o legatura intre arhitectura si muzica? Ati regretat vreodata ca nu ati profesat ca arhitect?

As fi fost pregatit oricand sa o fac, dar nu a fost cazul. Dupa plecarea colegilor mei din Phoenix in `77 nu am stiut efectiv ce sa fac, si m-am angajat intr-un institut pe postul de arhitect. Doar ca acolo nu faceam nimic, si dupa doua saptamani de stat, mi-am dat demisia. Am plecat la mare cu chitara si am facut mai departea ceea ce stiam, si-mi facea placere. In acea vara am cantat pe terasa Hotelului Bucuresti, care se umplea pana la refuz in fiecare seara. Ulterior lucrurile s-au legat, si nu am fost pus niciodata in situatia de a renunta la muzica. As fi facut-o daca as fi plecat din tara, asa cum aveam de gand la un moment dat, prin 88-89, cand lucrurile devenisera foarte complicate in Romania. Dar norocul meu a fost ca a venit Revolutia...

5. Domnule Baniciu, ce a insemnat Pheonix in viata dumneavoastra?

Phoenix a fost si a ramas un capitol foarte important pentru mine. A fost pasul catre cariera muzicala adevarata, pentru ca pana atunci nu mi-am pus problema niciodata sa fac muzica foarte serios. Faptul ca muzica Phoenix e si astazi ascultata si iubita e o mare bucurie si o mare onoare. A fost un moment de varf al muzicii romanesti, al meu si al colegilor mei. Tocmai aceste ecouri ne-au facut sa mergem mai departe si sa incercam sa continuam o parte dintre ideile ce ne-au legat in acele vremuri. De aceea am fondat trupa Pasarea Rock impreuna cu Ioji Kappl si Ovidiu Lipan, trupa care va duce mai departe aceasta muzica.

Poze Poze pentru articole - Mircea Baniciu

6. Au fost artisti care v-au inspirat? Sau care si-au pus amprenta asupra carierei dumneavoastra?

Noi ascultam foarte multa muzica in acea perioada, fara indoiala ca Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin si multi altii erau un model pentru noi.

7. Ati studiat prima oara pianul. Ce anume v-a determinat sa treceti la chitara?

Daca nu era filmul acela celebru in vremea mea "Tinerii” in care aparea trupa Shadows, nu m-as fi apucat de chitara. Facusem pian in copilarie, si am pus mana chitara dupa ce am vazut acest film. L-am vazut de cateva ori la cinematograf numai ca sa pot revedea scenele cu trupa.

8. Ce reprezinta muzica pentru tinerii de astazi?

Cred ca fiecare o vede in felul lui, in functie de educatie, de preferinte. In general muzica din ziua de azi a pierdut acel mesaj social, si uneori versurile sunt goale de continut. Si atunci muzica a devenit si doar un fond muzical de discoteca, fara mare importanta. Exista insa si tineri foarte apropiati de muzica live, cei care vin la concerte de rock, folk, jazz, pentru care muzica reprezinta mult mai mult.

9. Aveti vreun regret pe plan profesional?

Nu, n-am regrete. Nu ma uit inapoi si fac lucrurile cat de bine se poate. Merg numai inainte.

10. Cum vedeti viitorul folkului?

Cred viitorul muzicii sta in melodie. Lumea vrea melodie, poveste, un artist care chiar canta. Cam asta vad ca e trend-ul in aceasta lume plina de calculatoare si sintetizatoare in care oricine are un soft se crede compozitor. In Romania lucrurile nu sunt inca atat de clare, dar sunt convins ca aici vom ajunge pana la urma.

11. Iar la final, ce le transmiteti tinerilor care va asculta?

Sa o faca in continuare si sa speram ca ne vom vedea cat mai des !!!

Va multumesc si ne vedem la Hard Rock Cafe!

Daca vreti sa aveti parte de o seara de neuitat, ne vedem vineri, 13 martie la Hard Rock Cafe din Bucuresti, unde Mircea Baniciu va sustine un specatacol magic, incepand cu orele 22:30.

Biletele pentru concertul Mircea Baniciu din Hard Rock Cafe pot fi gasite online pe www.iabilet.ro si in format fizic in magazinele Muzica, Uman (Piata Romana - langa Mac si Baneasa Shopping City), Senia si Perfect Tour dar si la Hard Rock Cafe, inclusiv in ziua concertului la intrare.

Acestea costa 60 de lei cu loc la masa (fumatori sau nefumatori, cu sau fara loc) si 80 de lei VIP cu loc la masa in fata scenei.

Puncte de vanzare fizice pentru Bucuresti:

- Magazinele UMAN din Baneasa Shopping City (etaj) si Piata Romana (George Enescu 30 colt cu Magheru langa Mac)

- Magazinul Muzica de pe Calea Victoriei

- Agentiile Perfect Tour - Str. Theodor Aman, Nr. 11 si Calea Victoriei 100

- Hard Rock Cafe

EXTRA

- Aplicatia de IOS sau Android iaBilet

Pe iaBilet.ro poti comanda bilete platind cu cardul, Paypal sau pe factura la Vodafone sau poti comanda bilete ramburs cu plata cash la livrare prin Fancurier in 24 de ore oriunde in tara. Cumpararea de bilete de pe iaBilet.ro asigura automat si rezervarea la masa asa ca nu mai e nevoie sa suni la Hard Rock Cafe pentru a primi locuri. Biletele in format electronic pot fi scanate atat printate cat si de pe tableta sau smartphone.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: