OST FEST 2012 : Ce-a Fost Bun si (Ne)Bun in Ziua I

de Ana-Maria Gavrila

OST FEST 2012 : Ce-a Fost Bun si (Ne)Bun in Ziua I


Editia cu numarul 3 a OST Fest – Romexpo, Bucuresti – primul festival Metal al verii se incheie dupa trei zile in care peste 30 de trupe internationale si romanesti au interpretat in fata miilor de fani hotarati sa infrunte temperaturile inumane pentru a-i vedea pe Motley Crue, Dimmu Borgir, EUROPE, MANOWAR, MEGADETH si MOTORHEAD.

Organizatorii au stiut cum sa tina, de-a lungul timpului, publicul cu sufletul la gura, anuntand rand pe rand cate unul din numele “grele” ale lumii Rock & Metal ce urmau sa urce pe scena OST Fest, propunandu-si probabil sa se intreaca pe ei insisi cu un line-up impresionant.

MOTLEY CRUE • DIMMU BORGIR • Overkill • EXODUS

Armies of Enlil • Psychogod • White Walls


Ziua I a fost o zi a “premierelor” pentru Romania, fanii asteptandu-i in special pe cei de la DIMMU BORGIR si MOTLEY CRUE : doua concerte si stiluri diametral opuse – Black Metal asurzitor versus Glam Rock plin de adrenalina, ce au avut ca numitor comun extravaganta spectacolelor. Chiar daca esti familiar cu clipurile si imaginea norvegienilor, aparitia lor pe scena nu ti se pare mai putin spectaculoasa. Cat despre Motley Crue, am avut senzatia unor scene rupte din universul Las Vegas-ului - cu sampanie, fete frumoase, imbracate sumar, cu vedetele Nikki Sixx si Tommy Lee in rolurile principale.

Pentru mine totul a inceput cu WHITE WALLS, pentru ca din pacate primele doua trupe le-am ratat. Astfel ca am ajuns in zona minunatului gazon unde gardul fusese deja luat cu asalt de cei care au indurat ore bune caldura pentru a prinde un loc cat mai OK; de pe undeva de aici aveam sa vad toate concertele de vineri (confuzia si necunostinta de cauza a celor care erau desemnati sa se ocupe de organizare au fost de-a dreptul hilare).

In ceea ce-i priveste pe constanteni, mi-au placut dintotdeauna (spre disperarea unora), iar concertul de la Romexpo nu face exceptie. Pe un soare orbitor, au interpretat piese cunoscute deja de pe albumul lor de debut cat si materiale noi. Nu stiu cum s-au auzit Armies of Enlil si Psychogod, insa White Walls au avut parte de o sonorizare OK, insa nu si de un public numeros, cei ajunsi erau mai degraba preocupati de “explorarea” spatiilor pregatite de organizatori si de sponsori.

I-am auzit pe multi asteptand cu nerabdare show-urile celor de la EXODUS si OVERKILL, insa sonorizarea le-a cam jucat feste, cel putin in ceea ce-i priveste pe Exodus. Am spus nerabdare deoarece unii considera ca americanii de la Exodus au fost pe nedrept tinuti in umbra “titanilor” The Big Four in anii de aur ai invaziei Thrash. Au revenit in forta prin 2004 cu “TEMPO OF THE DAMNED” si de atunci au tinut-o tot asa : setlist-ul de la Bucuresti continand atat piese mai recente, cat si altele din perioada de inceput.

In ciuda problemelor cu sunetul, fanii au fost incantati sa ii vada – ei au fost cei care m-au ajutat sa recunosc unele piese, unde ma aflam eu vocea se auzea foarte infundat si nu distingeam mai nimic. Am auzit insa – nici nu aveam cum sa nu – multumirile lui Rob “Thank you, Montley Crue, for bringing all these pussies here tonight!”. “Last Act of Defiance”, “Piranha”, “Bonded by blood” si “Strike of the beast” au fost printre piesele interpretate, iar – la un moment dat – cred ca am intrezarit si un pogo – mai timid, ce-i drept, soarele era inca sus si parca nu da bine, nu-i la fel de dramatic, desi probabil ca s-ar gasi careva sa ma contrazica.

Setlist EXODUS :

“Last Act of Defiance”;
“Piranha”;
“And Then There Were None”;
“A Lesson In Violence”;
“Blacklist”;
“Bonded by Blood”;
“The Toxic Waltz”;
“Strike of the Beast”

OVERKILL au adus atitudine pe scena de la Romexpo si nu poti sa nu fii surprins cand Bobby "Blitz" Ellsworth se misca de parca ar avea din nou douazeci si ceva de ani si este sufletul spectacolului : “Mr. and Mrs. Romania! Salut! Everybody is feeling good? Let’s get that old school feeling…” cu piese precum “Elimination”, “It Lives” si “Rotten to the Core” si glume la tot pasul, cu o nonsalanta specific americana.

Show-ul a fost incheiat de cover-ul celor de la The Subhumans si-l mentionez in special pentru intrebarea lui Ellsworth venita ca replica la raspunsurile parca lipsite de vlaga ale publicului (ce-i drept, fanii cantasera pana acum cat ii tinusera vocile) - “Is this Bulgaria or Romania?!?” va imaginati cata “refrenul” si-a primit solistul cu pumni si comentarii, acesta insa a ras “It works every f***ing time!” Stie el ce stie! Overkill au incins spiritele, si la figurat desigur, daca e sa ignoram vremea, pregatind publicul pentru cele doua mari nume ale serii.

Setlist OVERKILL :

“Come and Get It”;
“Bring Me the Night”;
“Elimination”; “It Lives”;
“Electric Rattlesnake”;
“Hello from the Gutter”;
“Ironbound”; “Wrecking Crew”;
“In Union We Stand”;
“Rotten to the Core”;
“Old School”;
“f**k You” (cover The Subhumans).

Spectacolul norvegienilor de la DIMMU BORGIR a inceput cu o ora mai tarziu fata de ora anuntata in program, insa acest lucru nu cred ca a deranjat foarte mult publicul. Presupun ca o asteptare de cateva zeci de minute in plus nu mai conta : au ajuns in sfarsit si in Romania.

Black Metal in toata splendoarea lui – costumatii “grele” cand inca soarele nu disparuse si isi mai raspandea caldura insuportabila, machiajul specific au facut parte din atmosfera concertului – intunecata, aproape demonica. De data aceasta nu au fost probleme de sunet, iar fanii veniti in numar mare, special sa ii vada pe norvegieni au putut asculta piese precum “Progenies of the Great Apocalypse”, “Spellbound (By the Devil)”, “In Death''s Embrace”, dar si unele dintre cele mai remarcabile piese de pe cel mai recent album lansat, “ABRAHADABRA” (2010) – “Ritualist”, “Gateways” si “Dimmu Borgir”. Nu ne-au povestit foarte multe si nici nu era nevoie, Black Metal-ul vorbeste de la sine, iar DIMMU BORGIR nu are nevoie de nicio introducere, mai ales pentru aceia care au creat un adevarat cult pentru aceasta trupa.

Mi-ar fi placut sa cante mai mult, dar acest drept a revenit capului de afis al serii. Pentru unii insa seara s-a incheiat chiar cu acest spectacol, spun asta pentru ca am vazut grupuri grupulete parasind zonele fire, golden, etc., spre a merge catre mesele amplasate la intrarea in complexul Romexpo, lasand loc doamnelor si domnisoarelor sa suspine cat timp scena era pregatita pentru aparitia americanilor.

Setlist DIMMU BORGIR :

“Mourning Palace”
“Progenies of the Great Apocalypse”
“Puritania”
“Kings of the Carnival Creation”
“Vredesbyrd”
“Ritualist”
“Gateways”
“Dimmu Borgir”
“Spellbound (By the Devil)”
“In Death''s Embrace”


MOTLEY CRUE au fost elementul teatral al serii, ce m-a dus cu gandul la un vodevil cu droguri, sex si rock’n’roll. Nu e greu sa faci o asemenea asociere, cand insusi solistul trupei afirma cu o nonsalanta (ce se vrea a fi seducatoare) : “Our songs are mainly about getting laid!”. Tin sa mentionez ca de data asta m-am apropiat de scena (cumva spatiul gol dezolant din zona fire i-a determinat pe organizatori sa permita accesul aici a celor din celelalte zone), asa ca am reusit sa ii vad pe Nikki Sixx si Vince Neil destul de aproape, insa personal Mick Mars mi s-a parut de departe cel mai ciudat personaj, undeva in lumea lui, contrastand cu agitatia celorlalti.

Titlurile pieselor sunt mai mult decat sugestive – “Wild Side”, “Too Fast for Love”, “Piece of Your Action” – menite sa incinga atmosfera cu jocuri de lumini, doua fete frumoase (pentru domni) si Nikki Sixx (pentru domnisoarele care alergau tipand disperate) care se plimba de la un capat la altul al scenei. Nimic insa nu anunta momentul solo-ului lui Tommy Lee. Ma gandeam ca va fi spectaculos, insa pentru ca nu am urmarit inregistrari ale concertelor lor din ultimii ani, m-a luat un pic prin surprindere.

Tommy Lee - suspendat cu capul in jos - intr-un roller-coaster amplasat pe scena : iti plimbai ochii in cerc, urmarindu-i bratele batand ritmuri nebune. Doza de adrenalina pura! Si pentru ca elementului surpriza nu-i putea lipsi un al doilea, nu ne vine sa credem urechilor cand pe scena este invitat un fan sa i se alature. Norocosul nu doar a stat alaturi de legendarul Lee, ci poate ne-a si vazut, prin fum si lumini, mutrele mirate din fata scenei.

"Dr. Feelgood" si "Girls, Girls, Girls" au continuat aceeasi nota de dementa totala, la finalul carora se sting usor luminile si pe scena este adus un pian sclipicios. “Home Sweet Home” zice prietena mea langa mine, si ritmul ceva mai domolit al clapelor confirma imediat. Seara se incheie in forta cu “Kickstart My Heart”. N-am sa inteleg care a fost treaba cu galetile cu solutie rosie ce s-au revarsat asupra primelor randuri – noi suntem cei care l-au “dat” lumii pe Dracula si nu invers. Au vrut poate sa potoleasca “setea” de spectacol a publicului roman. Glam Rock-ul pune punct “actiunii” din prima seara de pe scena mare de la Romexpo.

Setlist MOTLEY CRUE :

“Wild Side”
“Live Wire”
“Too Fast for Love”
“Saints of Los Angeles”
“Shout at the Devil”
“Don''t Go Away Mad (Just Go Away)”
“Same Ol' Situation (S.O.S.)”
“Looks That Kill”; “Piece of Your Action”
“Primal Scream”
“Smokin' in the Boys' Room” (Brownsville Station cover)
Drum Solo
“Dr. Feelgood”
“Girls, Girls, Girls”
“Home Sweet Home”
“Kickstart My Heart”

Am plecat chiar dupa spectacolul americanilor, sperand ca a doua zi nu ne va mai rezerva si alte surprize neplacute : am inteles ca din partea organizatorilor impartirea este mai mult decat motivata financiar, dar nimic nu mi se pare mai dezolant decat acele spatii goale dintre gardurile separatoare (nici de pe scena nu cred ca se vedea foarte vesel); am inteles ca nu putem face nimic in privinta preturilor nesimtite practicate in cele trei zile si ca nu vor exista cosuri de gunoi – oricat de civilizat ai fi, nu poti face colectie de pahare (am privit in urma la plecare, iar “spectacolul” era jalnic) – sau apa suficienta; am mai inteles ca nu exista comunicare intre oamenii care se ocupa de paza si organizatori, poate doar intre cei multi “uriasi” si public, caci din cate am auzit ca s-ar fi negociat ceva preturi pentru penele aruncate de pe scena. Nu stiu daca este sau nu adevarat, insa nimic nu ma mai surprinde.

Un usor inceput stangaci al festivalului, din acest punct de vedere, dar faptul ca trupele au incantat publicul prezent este meritul si dovada profesionalismului lor. Cei mai viteji au ramas la scena a doua pana inspre dimineata, pentru a vedea trupe precum INFECTED RAIN, WARCHANT si CLAYMORE.

Poze cu formatiile participante pot fi gasite la link-urile de mai jos: Poze OST FEST Ziua 1 : Concerte Motley Crue. Dimmu Borgir, Overkill



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: