Mr. Big la Bucuresti : Celebrarea Hard Rock-ului

de Ana-Maria Gavrila

Mr. Big la Bucuresti : Celebrarea Hard Rock-ului


Reunita in primavara anului 2008, Mr. Big, una dintre cele mai cunoscute trupe americane a anilor ’90, a concertat vineri, 17 iunie 2011, la Hard Rock Cafe, cu ocazia lansarii celui mai recent album al lor “What if…”. Evenimentul a marcat aniversarea a 40 de ani de la deschiderea, in Londra, a primului Hard Rock Cafe din lume.

“What if…” (2010) celebreaza revenirea formatiei pe scena hard rock in formula ei initiala, cu Eric Martin la voce, Paul Gilbert la chitara, Billy Sheehan la bas si Pat Torpey la tobe, un material al carui proces de creare si inregistrare, dupa cum declara membrii trupei, difera foarte mult de albumele anteriore, fiind - de aceasta data - realizarea intregii formatii, si nu un simplu rezultat al colaborarii unor muzicieni de renume. Mult mai elaborat decat primele albume, este considerat de Eric Martin un nou capitol in istoria MR. BIG.
Show-ul a debutat cu doua piese de pe “What if…” – “Undertow” si “American Beauty” si inca de la primele acorduri atmosfera creata de atitudinea membrilor formatiei si de reactia publicului promitea un spectacol exceptional. “Bucuresti, how you’re doing?” ne intreaba Eric Martin, care pe tot parcursul concertului a comunicat deschis cu spectatorii, mai ales cu aceia din fata scenei, glumind si dansand.
Daddy, Brother, Lover, Little Boy (The Electric Drill Song)” a avut parte de un moment special pentru public, atat Paul Gilbert, cat si Billy Sheehan au dat un plus de “culoare” instrumentalului, folosind bormasina, poate singurul mod a se lasa oarecum incetiniti pentru ca cei interesati sa prinda cateva miscari, iar cei uimiti sa aiba ce povesti.
Hituri ce au facut istorie, dar si piese mai noi “Green-Tinted Sixties Mind”, “Take Cover” si “I Won’t Get in my Way” sunt in specacolele live ale formatiei o experienta unica, ce nu se regaseste pe niciun material discografic, deoarece improvizatiile apar intotdeauna acolo unde nu te astepti.
“How we’re doing everyone? This is the first time Mr. Big is here, in Bucharest. And we’re here to celebrate 40 years of Hard Rock Cafe. This next one is a little song about a boy who goes to war” ne spune Eric Martin referindu-se la “Stranger in my Life”, de pe albumul “What if…”, care pentru mine are ceva deosebit fata de restul pieselor, si care, in varianta live, are parte de un impresionant solo la chitara.
Un moment rock’n’roll, cu “Once Upon a Time”, iar Paul Gilbert si Billy Sheehan par de neoprit. “A Little too Loose”, “a true story” dupa cum ne asigura Eric, in timp ce sculpteaza in aer o silueta feminina, iar piesa are in instrumental unele acorduri bluesy, care devin si mai accentuate in “Road to Ruin”, cand Paul Gilbert canta cu dintii la chitara. Reactia publicului este incredibila, iar Billy Sheehan ne multumeste.
Pentru “Price You Gotta Pay”, basistul Billy Sheehan canta cateva acorduri la muzicuta, in timp ce solistul continua sa cante la basul acestuia. Iar apoi, pentru ca vrea sa puna la incercare abilitatile muzicale ale celor prezenti, Eric Martin cere publicului sa intoneze alaturi de el o ‘mantra’, asigurandu-ne ca aceia care vor canta bine vor avea a doua zi parte de “sex and chocolate”, interpretarea publicului fiind apreciata apoi cu mult umor. Paul Gilbert si Billy Sheehan se intrec intr-un regal instrumental, iar Eric Martin intoneaza cateva acorduri, declarand “I can go on for ever!”
Urmeaza un moment dedicat “to young lovers, who came here together, and to some who might hook up or break up here tonight” si “Just Take my Heart” este cantata intr-un ritm mai lent, in timp ce vocea lui Eric mi pare asemanatoare cu aceea a tanarului din 1991 cand albumul “Lean to it” a fost lansat. La finalul piesei, publicul este pus din nou la incercare : “Boys, let me hear you… You sound like girls. Girls, let me hear you… ”, iar instrumentalul care acompania strigatele publicului se transforma intr-un “Merciless”, dinamic, rapid, energic.
Un moment mult asteptat de public, judecand dupa aplauze si strigate : solo-ul lui Paul Gilbert – riff-uri nebune intr-o interpretare uluitoare. Iar dupa piesele “Still Ain’t Enough” si “Around the World ”, urmeaza incredibilul solo al lui Billy Sheehan. “Addicted to that Rush” incheie concertul, iar trupa se retrage. Publicul aplauda cu un entuziasm de necrezut.
Printre piesele de la bis a fost, desigur, si celebra “To be with you”, cantata de Eric Martin si de public totodata, cu Paul Gilbert la chitara acustica interpretand diferite variatiuni ale refrenului. Si, pentru ca Hard Rock Cafe, gazda evenemientului, aniverseaza 40 de ani, au cantat “Birthday”-ul celor de la The Beatles.
Colorado Bulldog” si alte doua cover-uri potrivite unui loc unde istoria rock-ului este la fiecare pas : “Smoke on the Water” al celor de la Deep Purple si “Baba O’Riley” de la The Who. Si pentru ca Mr. Big nu sunt o formatie care sa cante pur si simplu cover-uri, au transformat momentul in ceva extraordinar : cu Paul Gilbert la tobe, acompaniat initial de Eric Martin la chitara si de Pat Torpey la bas, cu Billy Sheehan la voce, apoi intr-un ritm nebun, cu Pat Torpey la voce, Eric Marin la bas si Billy Sheehan la chitara “Smoke on the Water”-ul celor de la Deep Purple a fost un moment experimental demential.
Am reusit sa plec de la concert cu setlistul concertului (mentionez acest lucru pentru faptul ca undeva pe el fusese scris de cineva cu foarte mult umor : “Printed on my new cannon pi 100 … very expensive …but you guys deserve the best”), avand convingerea ca am fost martora unui spectacol formidabil, intr-o seara minunata cand piesele celebre ale anilor ’90, alaturi de cele mai noi au rasunat in Hard Rock Cafe-ul din Bucuresti, in prezenta unui public extraordinar.
Si cum altfel s-ar putea sarbatori 40 de ani de traditie, daca nu alaturi de Mr. Big, o formatie ale carei concerte reprezinta, de fiecare data, o experienta de neuitat : muzicieni de renume reunindu-se pe scena pentru a celebra muzica hard rock intr-un mod cu totul si cu totul original.
Setlist
Undertow
American Beauty
Daddy, Brother, Lover, Little Boy (The Electric Drill Song)
Green-Tinted Sixties Mind
Take Cover
I Won’t Get in my Way
Stranger in my Life
Once upon a Time
Little too Loose
Road to Ruin
Price You Gotta Pay
Paul Gilbert & Billy Sheehan instrumental
Just Take My Heart
Merciless
Paul Gilbert solo
Still Ain’t Enough for Me
Around the World
Billy Sheehan solo
Addicted to that Rush
Encore
To be with you
Birthday (The Beatles cover)
Colorado Bulldog
Smoke on the Water (Deep Purple cover)
Baba O’Riley (The Who cover)

Un concert organizat de Phoenix Entertainment.Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook