Concert Nazareth in Hard Rock Cafe: Loud 'N' Proud

de Ana-Maria Gavrila

Concert Nazareth in Hard Rock Cafe: Loud 'N' Proud


Patru ani de cand Hard Rock Cafe infatiseaza Bucurestiului franturi din istoria Rock’n’Roll-ului; un prim eveniment din seria Classic Rock Nights; un concert al unei trupe de legenda si o mica „avampremiera” a unui eveniment Heavy Metal al primaverii; cateva ore de muzica live de calitate – cam astfel s-ar rezuma seara de 27 Ianuarie 2012 si unde mai adaugam si atmosfera, ii facem direct „responsabili” pe Cavalleria Events si OST Cultural Events de un eveniment reusit.

Chiar daca unii nu ii vad neaparat parte din „elita” genului, albumele lor consacrate (Exercises, Razamanaz, Loud ''n Proud sau Rampant) au creat un adevarat cult in UK si restul Europei de-a lungul vremii, insa dupa aproximativ 40 de ani Dan McCafferty et Co. par sa priveasca inainte. O dovada este materialul lansat anul trecut, intitulat „Big Dogz”, iar ascultandu-l, simti cum la fiecare secunda ce trece dispar rand pe rand anii, caci pana si vocea lui Dan suna la fel de bine ca inainte.

Ceea ce regret este faptul ca lumea ii (re)cunoaste doar pentru interpretarea (inedita, ce-i drept) a piesei celor de la The Everly Brothers, „Love Hurts”, cand au alte compozitii la fel de bune, atat mai vechi, cat si printre cele noi.

Am spus mai devreme „avanpremiera” unui eveniment Metal al primaverii deoarece TROOPER au adus un invitat special, anuntat cu putina vreme inaintea concertului, BLAZE BAYLEY, care a luat pur si simplu scena cu asalt : „Man On The Edge” si „Fear of the Dark” au fost cantate cu aplomb, fostul vocal Iron Maiden parand hotarat sa nu plece fara a face un mic show.

Mi-ar fi placut ceva mai multa interactiune intre Bayley si Balaurul, insa probabil toate se vor petrece la timpul lor, caci ii vom revedea in aceasta formula in martie, cand vor prezenta publicului rezultatele colaborarii lor. Cat despre Trooper, se stie deja – sunt „Tari ca muntii” – au reusit sa adune in fata scenei lumea imprastiata prin club inca de la prima piesa. Show-ul lor, desi scurt, a cuprins piese nelipsite din concertele lor, cantate impreuna cu publicul.

Concertul Nazareth a fost precedat de o pauza cu anunturi organizatorice : concerte, bilete, o mica tombola (episod usor amuzant, pe langa bunavointa organizatorilor), apoi intro-ul a acompaniat aparitia scotienilor pe scena. Dan McCafferty a fost foarte comunicativ, provocand neincetat publicul sa cante si sa aplaude.

Ne-a prezentat aproape fiecare piesa in parte, dand indicii pentru cele arhicunoscute, numindu-le pe cele noi – „Big Dog’s Gonna Howl”, „This Month’s Messiah”. Unul dintre momentele amuzante a fost atunci cand a intrebat daca mai sunt romantici in Bucuresti, insa nu trebuie sa fii sentimental sa apreciezi o piesa precum „Sunshine”. Mi s-a parut ca au devenit ei insisi usor nostalgici cu piesa „Radio”, o piesa de pe albumul din 2011

Cuvinte frumoase despre „When Jesus Comes to Save the World Again”, o piesa cu nuante bluesy, despre aceia care „vand” religia ca pe un produs oamenilor ce ii urmeaza, cautand astfel raspunsuri. „Dream On” a mai dezmortit publicul, caci, din cate imi dadeam seama, cei postati in primele randuri inca de la inceput reactionau la aproape fiecare piesa cu entuziasm. Acum insa cantau cu totii alaturi de Dan - „Very good, my children!” a venit din partea lui la final.

Vorbind despre un obicei nu tocmai fenimin al unei prietene - „…a lovely woman, though…” - mi-am seama ca urmeaza „Whiskey Drinking Woman” si parca iti puteai imagina acest personaj undeva in spate, printre publicul prezent, tinand sfidator un al nu-stiu-catelea pahar. Bonusul acestui moment a fost intro-ul lung marca Jimmy Murrison si Lee Agnew.

Inca doua piese – „Changing Times” si „Hair of the Dog” si nici nu mi-am dat seama cand scotienii au parasit scena. Desigur, mai aveau sa ne povesteasca ceva, asa ca au revenit : „The Long Black Veil” si – introdus ca – „a song I did when I was six feet two and it’s very very old. It was a long time ago…” – „Razamanaz”. Cum era de asteptat, „Love Hurts” a primit reactii pe masura, mai ales la zambetele ce au insotit versul „I Know I’m Young”, incheind, spre surpriza mea, dupa inca o piesa „My White Bicycle”.

Vor urma si alte evenimente Classic Rock Nights in Hard Rock Cafe, unul dintre ele fiind deja anuntat de organizatori. Oricat mi-ar placea aceasta locatie pentru simplul fapt ca este un simbol al deceniilor de muzica Rock, sunt lucruri care iti pot distrage atentia de la eveniment in sine - au trecut ceva zile de atunci, insa indignarea este cam aceeasi : am ajuns sa prefer fumul de tigara aromelor ce se raspandeau dinspre mese (nu foarte Hard Rock) si am invatat ca trebuie sa stau departe de vedetele autohtone (parca nu foarte interesate). Aceste lucruri insa nu tin de organizatori, ele se intampla pur si simplu.

Sa ne vedem cu bine la T. REX !

SETLIST

Silver Dollar Forger
Big Dogts Gonna Howl
This Month’s Messiah
Sunshine
Turn On Your Receiver
See Me
When Jesus Comes to Save the World Again
This Flight Tonight (Joni Mitchell cover)
Dream On
Whiskey Drinking Woman
Changing Times
Hair of the Dog
ENCORE
The Long Black Veil
Razamanaz
Love Hurts
My White BicycleDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook