Negura Bunget - Maiestrit

de Buvnitz

Negura Bunget - Maiestrit

Intamplator sau nu, Maiestrit este programat sa apara in aceeasi perioada cu Virstele Pamintului, noul album inregistrat si lansat in actuala componenta Negura Bunget.

Si daca noul Negura Bunget va marca o usoara departare fata de ce se intampla acum cativa ani in materie de muzica, preferand o parte putin mai 'folclorica', Maiestrit revine la nucleu si ofera o bine meritata (zic eu) auditie a lui Maiastru Sfetnic, de aceasta data net superior din punct de vedere calitativ.

Nu este deloc un secret faptul ca primele discuri Negura Bunget ar fi putut oferi o calitate a sunetului poate mai bine lucrata, pastrand totusi acel sound 'raw' introdus cu succes si primit cu caldura, chiar daca si in momentul de fata exista oameni ce contesta o astfel de idee.

Poze Poze_MH -

Maiestrit vine sa ofere o varianta reinregistrata si re-orchestrata a discului Maiastru Sfetnic, insa facand o comparatie intre 'ce a fost' si 'ce exista' poti ajunge la concluzia ca ai in fata un cu totul alt material.

Vorbind de re-orchestrare, Hupogrammos si Sol Faur au decis sa adauge, destul de selectiv, mici insertii in compozitia originala insa fie ele cat de mici in final au un impact major asupra rezultatului final. Astfel ca daca in trecut potentialul si conceptul acestui album avea sa fie contactul cu 'lumea europeana', in 2010 Maiestrit reuseste sa aduca totul la stadiu de capodopera si dupa parerea mea, reprezinta cel mai frumos si bine pus la punct material lansat vreodata de o trupa romaneasca.

Pentru cei ce n-au avut contact cu Maiastru Sfetnic, pe Maiestrit veti gasi cu usurinta elemente specifice zonei 'norvegiene', cu preponderenta Emperor, cat si alte idei ulterior puse in practica de nume ce in momentul de fata au un cuvant greu de spus pentru scena de avant-garde. Insa cu ce iese Maiestrit in fata este tocmai aranjamentul, progresia prin care cele opt piese devin mai mult decat muzica, se transforma intr-o calatorie spirituala deci practic transpun cu succes conceptul Negura Bunget.

Nu este acel black metal tipic, de fapt nu a fost nici la inceput. Trebuie sa recunosc ca nu a existat niciodata un album compus in Romania care poate cere auditii repetate pentru ca de fiecare data sa gasesti ceva nou. Acest sentiment n-ar fi redat fara ajutorul unei productii foarte bine pusa la punct, unde fiecare instrument este redat exact atat cat trebuie, cu poate mai multa atentie basului, a caror punctari se disting cat se poate de clar.

In orice caz, este genul de disc ce trebuie ascultat cu atentie pentru ca cel mai probabil va deveni o adevarata calatorie muzicala. Fiecare piesa te poarta intr-o alta lume, cateodata poate deveni chiar inexplicabil cum muzica poate ajunge intr-un astfel de punct.

Mare atentie la ultimele doua piese, A-vint in Abis si Plecaciunea Mortii inregistrate in varianta acustica sau mai bine zis, atmosferica. Sunt doua piese ce se distanteaza de orice compozitie lansata de Negura Bunget pana in momentul de fata.

Poze Poze_MH -

Cum am spus si mai sus, pe Maiestrit predomina atmosfera, probabil cea mai intunecata din toate produsele lansate de Negura Bunget. Ofera un Negura Bunget ajuns intr-un stadiu de maturitate muzicala foarte greu de ajuns. Maiestrit nu a avut nevoie de compozitii extrem de tehnice, de brutalitate sau alte concepte mult ravnite de catre unii.

Ca produs final Maiestrit a devenit dinamic, matur si cel mai important, imprevizibil.

Din punctul meu de vedere este de departe cel mai bun album scos vreodata de o trupa romaneasca.

Gizas

Nota: 10/10

Tracklist:

1. Vremea locului sortit
2. In-zvicnirea apusului
3. A-vint in abis
4. Al locului
5. Bruiestru
6. Plecaciunea mortii
7. A-vint in abis (acoustic version)
8. Plecaciunea mortii (acoustic version)



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: