Negura Bunget- Virstele pamintului

de Buvnitz

Negura Bunget-  Virstele pamintului

Am sa incep chiar cu o prezentare oficiala a albumului, in viziunea Negura Bunget:

Virstele pamintului e un album despre locuri ale pamantului si locuri ale spiritului, despre legaturi care transcend lumi.

In mod simbolic albumul se bazeaza pe principiul de 9. 9 e triada triadelor, simbolul incoronarii efectului creator. Semnifica intoarcerea multiplicitatii la unitate, simbolizata de sarpele care isi musca coada. 9 e numarul rabdarii si al meditatiei, al armoniei. In acelasi timp 9 simbolizeaza plenitudinea talentului, rasplata testului trecut. E un simbol al creatiei si al vietii ca ritm si dezvoltare.

Poze Poze_MH -

Pamantul e cel din care venim si cel in care ne intoarcem, cel de dinaintea noastra si cel de dupa noi. A-l intelege si a-l respecta, inseamna a te intelege pe tine insuti, a-ti intelege rostul, menirea si destinul. A intelege de unde vii si incotro te indrepti.

Varstele pamantului e un album despre imbratisarea destinului, despre alegerea si asumarea unei cai a vietii. Albumul a fost compus in mare parte intr-o secluziune pe care formatia a intreprins-o in pustiul muntilor, pentru a se concentra doar finalizarea muzicii.

Voi impartasi o parere strict personala referitoare la acest album pe care am avut ocazia de a-l audia in cadrul unei conferinte de presa foarte bine pusa la punct.

In mod cert Virstele pamintului va fi un album controversat insa in acelasi timp foarte apreciat dincolo de hotare. Spun asta pentru ca in prim plan a fost introdus folclorul. Vorbim de un album unde vom gasi instrumente ca tambalul, cobza, buhaiul, nai, fluer, caval dar si xilofon.

Virstele pamintului este mai degraba un produs spiritual, n-as putea spune ca se apropie de OM, insa cu siguranta aduce aminte de 'N Crugul Bradului, sentimentul redat este apropiat de ideea albumului in cauza. Albumul se intinde pe o durata de aproape 60 de minute fiind construit pe baza unui concept si automat piesele progreseaza ca idei.

Pe primele trei piese predominant este folclorul, urmate apoi de structuri ce ocazional se indeparteaza de cunoscutul 'traforaj' pentru a explora o arie mai progresiva. Nu pot spune ca sunt foarte multumit de productia in sine. Daca pe OM am avut un sunet mai curat, Virstele pamintului se intoarce la sunetul specific 'N Crugul Bradului.

E destul de ciudat, in sensul ca atmosfera redata este oarecum la fel, doar ca modul de exprimare este altul...voi fi sincer, avem mai putin 'metal' decat ma asteptam insa mai mult experiment. As puncta partile vocale unde Ageru Pamintului are 'primul cuvant' daca se poate spune.

Ideea vocilor este mult concentrata asupra partilor 'clean' si urmeaza un fir destul de logic daca ne gandim ca intregul concept are sa fie unul spiritual astfel ca vocea in sine devine mai degraba narator si reda cu succes atmosfera propusa.

Cat despre partea de metal, compozitiile va vor duce cu siguranta cu gandul la 'N Crugul Bradului.

Poze Poze_MH -

Si cum am spus la inceput, albumul va prinde cu siguranta in Europa si nu numai, Virstele pamintului prezinta folclorul romanesc in forma aproape pura, in acelasi timp rezultand o tranzitie reusita. Cat despre fanii Negura Bunget, sunt absolut convins ca noul album va deveni un punct de discutii foarte aprins caci daca cei in cauza se asteptau in continuare la 'traforaj' sau la mai vechiul stil Negura Bunget, s-ar putea sa aiba o surpriza.

Cam asta ar fi de spus dupa o prima auditie a discului, un album ce dupa parerea mea deja marcheaza un nou inceput in istoria trupei. Imbucurator este faptul ca spiritul si conceptul a ramas acelasi. Totusi, unii il vor considera o evolutie in timp ce altii il vor vedea ca pe un pas inapoi. Totusi dupa cum istoria ne arata, cele mai controversate albume sunt si cele mai bune.

As dori sa punctez faptul ca am optat pentru punctarea schimbarilor suferite odata cu acest album asa ca sa-mi fie cu iertare daca nu am analizat partile 'muzicii dure' insa acel lucru il va face fiecare, dupa propiul gust. Poate ca dupa auditia acestuia, fiecare va intelege mai mult sau mai putin randurile scrise mai sus.


Inca un lucru referitor la auditia speciala. Foarte bine pusa la punct de Negura Bunget, invitati de marca din Europa dar si presa de specialitate romaneasca, fiecare primiti cu caldura in cadrul unui eveniment bine pus la punct.



Gizas

Tracklist:

Pamint
Dacia Hiperboreana
Umbra
Ochiul Inimii
Chei de roua
Tara de Dincolo de Negura
Jar
Arborele lumii
Intoarcerea amurgului



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: