Negura Bunget, Black Trolls Over Europe Tour 2010: jurnal de turneu

de Chaos Lore

Negura Bunget, Black Trolls Over Europe Tour 2010: jurnal de turneu


Negura Bunget au incheiat pe 17 octombrie un turneu european. Mai jos gasiti jurnalul de turneu al trupei.


Date:
08/10/2010 - Bonn (DE) - Klangstation - www.klangstation.de
09/10/2010 - Gera (DE) - Sachsischer Bahnhof - www.saechsischer-bahnhof.de
10/10/2010 - Darmstadt (DE) - Steinbruchtheater - www.steinbruch-theater.de
11/10/2010 - Flansburg (DE) - Roxy - www.roxy-concerts.de
12/10/2010 - Hannover (DE) - Musiktheater Bad - www.musiktheater-bad.de
13/10/2010 - Essen (DE) - Turock - www.turock.de
14/10/2010 - Ludwigsburg (DE) - Rockfabrik - www.rockfabrik-ludwigsburg.de
15/10/2010 - Uster (CH) - Stadthofsaal - www.stadthofsaal-uster.ch
16/10/2010 - Ruhla (DE) - Waldeshall Festival - www.myspace.com/waldeshallfestival
17/10/2010 - Rotterdam (NL) - Baroeg - www.baroeg.nl

Tour Report Part I

Casa de discuri germana Black Bards Records organizeaza turneul european Black Trolls Over Europe. Desi nu e o casa de discuri mare sau renumita, toate evenimentele organizate de ei sunt bine puse la punct, totul desfasurandu-se conform planului.

Trupele care participa la toate concertele turneului sunt: Dyathor – Germania, Heathen Foray – Austria, Nomansland – Rusia, Adorner Blood – Germania, Black Messiah – Germania si Negura Bunget – Romania, ca si headlineri. Acestor 6 formatii li se mai alatura uneori trupe locale de deschidere dar si invitati speciali, cum ar fi Wolfchant – Germania. Dupa cum se poate observa inca de la prima vedere, intreaga productie a turneului e una destul de ampla. Acest lucrul se reflecta si mai clar in cele doua nightlinere de 28 persoane fiecare, ambele dotate cu rulote pentru echipamente, incarcate aproape la maxim.

Vineri 8 octombire – Ziua 1: Bonn – Klangstation. Clubul e situat intr-una din periferiile Bonn-ului, in apropierea unei gari. Publicul a fost prezent in numar destul de mare, aproape de capacitatea maxima a clubului (300 de persoane) si a fost extrem de primitor cu toate trupele. Dyathor sunt o trupa tanara, adoptand un stil Pagan Metal clasic, completat pe alocuri de vioara. Heathen Foray sunt o alta trupa Pagan clasic, cantat corect si curat, dar nu foarte impresionant. Rusii de la Nomansland sunt o trupa veterana a scenei Pagan undeground, cu o muzica oarecum apropiata de Bucovina, doar ceva mai monotona, care si pun in practica zi de zi indemnurile la bautura pe care la fac prin muzica. Adorned Blood sunt o trupa germana de Pagan/Black destul de cunoscuta, cu o muzica Pagan combinand agresivitatea cu melodia. Black Messiah sunt alti veterani ai scenei Pagan Metal din Germania, stilul lor se incadreaza in genul happy/party Pagan foarte la moda in prezent. Desi nu exceleaza la capitolul originalitate, compenseaza prin exuberanta si prezenta scenica. Din punctul de vedere al Negura Bunget, concertul din Bonn a fost primul alaturi de noul chitarist Urzit. Si am putea spune ca a fost un inceput reusit! Concertul a luat sfarsit in jurul orei 2 jumate, fiind urmat de impachetarea si aranjarea echipamentelor in nightlinere. In jurul orei 5 dimineata busurile au pornit la drum, in timp ce trupele au mers la un somn binemeritat.

Sambata 9 octombrie – Ziua 2: Gera – Sachsischer Bahnhof. La ora 13:00 busurile erau parcate deja in fata clubului, in timp ce trupele incepeau sa se trezeasca incet. Dupa cum si numele spune, Sächsischer Bahnhof e o fosta gara, transformata intr-un club cochet si potrivit pentru concerte de marime medie. Set-up-ul scenei si probele de sunet au durat cateva ore, concertul incepand in jurul orei 19:00 si incheindu-se tarziu in noaptea, dupa ora 02:00. Publicul extrem de primitor si atmosfera placuta a clubului au facut un concert foarte reusit.

Duminica 10 octombrie – Ziua 3: Darmstadt – Steinbruchtheater. Steinbruchtheater e una din cele mai vechi sali de concerte din Germania, fiind prezenta in acelasi loc de peste 30 de ani. Cei aproximativ 200 de oameni prezenti s-au bucurat de peste 4 ore de concert.

Luni 11 octombrie – Ziua 4: Flensburg – Roxy. Dupa un drum de peste 500 km, inceput la 5 dimineata, condimentat cu cateva opriri in benzinarii care au atras instantaneu privirile curiosilor la puhoiul de plete si haine negre ce debarcau din cele doua busuri imense, sosirea la clubul din Flensburg, orasul cel mai nordic din cadrul turneului, a fost la ora 14:00. Roxy e un club marisor, excelent dotat din toate punctele de vedere. Concertul, inceput in jurul orei 19:00 s-a terminat la miezul noptii, in fata unui public mai putin numeros de data asta, datorat in mare parte zilei de luni. Imediat dupa concert am pornit din nou la drum, nu inainte insa de a schimba cateva vorbe cu Alin Drimus, un fost colaborator al formatiei.

Marti 13 octombrie – Ziua 5: Hannover – Musiktheater Bad.
Cei 4 soferi ai nightlinerelor s-au dovedit un cosmar inca de la inceput… stilul lor de condus atingand limita barbariei in brutalitate, facand astfel somnul in timpul mersului o adevarata provocare pentru trupe. Dar dupa o noapte petrecuta in mare parte intr-o parcare de pe autostrada, am ajuns la clubul din Hanovra in jurul orei 13:00. Problema aici a fost ca accesul catre club se facea pe sub un pod mult prea jos pentru busuri, astfel incot am fost nevoiti sa mutam remorcile cu ajutorul unui microbuz mai mic. O data problema rezolvata, concertul a decurs fara alte incidente.


Concerte ramase din turneu:
13/10/2010 - Essen (DE) - Turock - www.turock.de
14/10/2010 - Ludwigsburg (DE) - Rockfabrik - www.rockfabrik-ludwigsburg.de
15/10/2010 - Uster (CH) - Stadthofsaal - www.stadthofsaal-uster.ch
16/10/2010 - Ruhla (DE) - Waldeshall Festival - www.myspace.com/waldeshallfestival
17/10/2010 - Rotterdam (NL) - Baroeg - www.baroeg.nl

Tour Report Part II

Miercuri 13 octombrie – Ziua 6: Essen – Turock. Turock e un alt club celebru pentru scena Metal germana, aproape toate trupele renumite au cantat deja acolo. Acest lucru nu e de mirare tinand cont de amplasarea clubului (chiar in centrul orasului Essen), de conditiile oferite si de renume. Totul a mers aici ca pe roate, intr-o adevarata masinarie germana. Timing-ul exact le-a creat insa unele probleme celor de la Black Messiah, care ar fi vrut un tratament special, de care insa n-au avut parte. Cum unul din busuri a avut cateva probleme tehnice cu instalatia de incalzire, dupa concert am avut de asteptat mai mult de 2 ore sosirea lor, asteptarea a devenit insa placuta in fata unor pahare de absint intr-un club de langa sala de concerte.
Joi 14 octombrie – Ziua 7: Ludwigsburg – Rockfabrik. Se pare ca seria cluburilor celebre continua, Rockfabrik facand parte cu siguranta din aceeasi categorie. Peste tot in club se vedeau urmele unui trecut glorios in materie de muzica. Merchandiser-ul turneului a fost un alt caracter interesant, in trecut facand acelasi lucru si pentru Manowar.

Vineri 15 octombrie – Ziua 8: Uster – Stadthofsaal.
Sala din Uster a fost una destul de mare, moderna si multifunctionala. Si publicul prezent a fost destul de numeros si dornic de concert, astfel incat a rezultat un eveniment foarte reusit. Programul unei zile de turneu e unul destul de ciudat… Dupa fiecare concert impachetatul si incarcatul echipamentelor lua sfarsit in jurul orelor 3-4 dimineata. Imediat dupa era plecarea catre urmatorul concert. Trupele se relaxau putin in partea lounge a busurilor, apoi mergeau la culcare. Dimineata devreme busurile erau oprite de obicei intr-o parcare pe autostrada, unde putinii doritori puteau savura o cafea, lua micul dejun sau face un dus. In jurul pranzului busurile ajungeau deja la urmatoarea locatie, astfel incat trezirea era mai tot timpul similara cu descarcatul echipamentelor si pregatirea concertului. O data totul aranjat, mai ramaneau cam 6 ore pana cand venea timpul de scena al ultimelor trupe, timp pierdut cu plimbari prin oras sau relaxare la concert… Sunetistul Negura Bunget, Decius, a fost si sunetistul intregului turneu. Pe langa calitatile de sunetist, acesta are vaste cunostinte tehnice din alte domenii astfel incat de-a lungul turneului a reparat mixere, amplificatoare, microfoane, chitari… de fiecare data uimind trupele germane, care pentru orice mica problema trebuie sa apeleze la un tehnician specializat.

Sambata 16 octombrie – Ziua 9: Ruhla – Waldeshall Festival. Waldeshall Festival a fost o alta experienta interesanta. Nu mai putin de 12 trupe au participat la festivalul tinut intr-o sala polivalenta moderna dintr-un orasel aproape necunoscut din estul Germaniei. O ploaie marunta a cazut toata ziua. Concertele au inceput in jurul orei 3 si pe masura ce publicul sosea, atmosfera devenea din ce in ce mai calda, aproape ca la o petrecere privata. Ultimele 3 concerte ale turneului au fost dealtfel si cele cu publicul cel mai numeros, in cifre undeva intre 200 si 300 de oameni. Numarul in sine nu e foarte impresionant dar daca tinem cont ca pretul biletelor a oscilat in jur de 20 EU / concert, lucrurile apar intr-o alta perspectiva.

Duminica 17 octombrie – Ziua 10: Rotterdam – Baroeg. A venit si timpul ultimului concert al turneului. Dupa un drum destul de lung, inceput in dimineata precedenta, busurile au parcat langa clubul Baroeg in jurul orei 13. Concertele de aici au un program mai ciudat uneori… incepand in jurul orei 15 si terminandu-se la ora 21. Publicul e insa obisnuit, programul fiind perfect din perspectiva unei zile de lucru luni. Concertul s-a terminat cu toate trupele pe scena cantand impreuna. Impachetarea finala a fost combinata cu un party, astfel incat s-a lungit tarziu in noapte. In general a fost un turneu placut, cu o logistica impresionanta si bine organizat.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: