Cronica Nick Cave - Let Love In

de Morrison

Cronica Nick Cave - Let Love In

Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In este, fara indoiala, unul dintre cei mai controversati si mai ciudati artisti ai muzicii contemporane. Lirica sa noir, predilectia catre morbid, catre iubiri sfaramate, diavol, magie, folosirea unui limbaj aproape biblic uneori, apocaliptic, alteori, specifice Sudului american al inceputul de secol XX, comportamentul schizoid, posedat, pe scena, toate acestea il califica drept un unicat in peisajul muzical american si mondial.

Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In
Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In


"Let Love In" contureaza, poate, cel mai bine portretul lui Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In, portretul unui adevarat "personaj". Pana si numele sau (cave = pestera) face parte din garderoba de cuvinte, atitudini, texte si sunete ce alcatuiesc, laolalta, imaginea acestui "baiat rau" al muzicii americane.

"Do you love me?" e o interogatie plina de subantelesuri, de frustrari, de sperante ucise; aproape ca iti imaginezi un Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In rasucind bratul iubitei si urlandu-i "do you love me like I love you?". Melodia e apasata, tenebroasa, cu orga Hammond drept element definitoriu de sustinere, element regasit pe tot parcursul materialului.

"Nobody's baby now" e una dintre cele mai frumoase balade compuse vreodata. Textul este deosebit, o adevarata poezie ("I've searched the holly books, I tried to unreveal the mistery of Jesus Christ the saviour/ I read the poets and the analists, search through the books on human behaviour/ I travelled this world around to find an answer that refused to be found/ I don't know why, I don't know how but she's nobody's baby now...").

Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In e capabil de o mare sensibilitate, insa felul sau de a o exprima se situeaza la polul opus fata de ceea ce exprima muzica siropoasa a unui...Ricky Martin, de exemplu. Infinit mai profund, Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In exploreaza universul propriilor ganduri, propriilor vise si are o aplecare anume catre partea intunecata din noi.

Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In
Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In


In "Loverman" un diavol asteapta la usa, iar "R"-ul din "lover" vine de la viol ("r is for rape and m is for murder"...); dragostea e, de fapt, obsesie, nevoia de a poseda. Clopotul ce se aude ii da piesei un aer lugubru iar Cave izbucneste, nebun, in refrene urlate.

"Jangling Jack" e ca un cantec traditional sudist montat pe un suport ritmic punk; e dementa curata, e urlet si, totusi, e muzica. Piesa pare un soundtrack pentru un cosmar de copil, senzatie intarita si de scancetele lui Cave ("mommy, mommy...").

"Red Right Hand" scoate din nou orga in evidenta, intr-un blues minor ritmat si minimalist ce lasa vocea sa iasa in fata, intima si psihotica, in acelasi timp.

Melodia curge tern, punctata de un solo de orga genial in simplitatea lui..."I let love in" traduce, din nou, nevoia de a privi catre aspectele negative ale fiintei umane; dragostea, spune Cave, vine laolalta cu deceptia si disperarea si el le lasa pe toate sa intre in inima lui.

Mai mult, iubirea e doar o masca cu care se deghizeaza nenorocirile ce-i urmeaza. Dincolo de particularitatile textului, piesa e o balada in ritm de vals, monotona, fara vreun moment mai special, facuta, parca, doar pentru a sustine lirica pesimista a solistului.

"Thirsty Dog" e country-punk, mixand chitari cu zgomote de motocicleta; piesa nu schimba nimic si o tine asa, 4 minute de ritm indracit.

"Ain't gonna rain anymore" revine la obsedata lentoare a stilului de balada blues; vocea lui Cave coboara in tonalitati atat de grave incat, la un moment dat, pare un animal pe moarte...In rest, obisnuita orga Hammond si

versurile

dramatice despre o iubita moarta, de data aceasta.

"Lay me low" e un cantec despre cum putea sa lipseasca? moartea artistului. Ritmul se prabuseste cu totul aici, lasand locul unor incursiuni vocale absolut halucinante (in sensul bun); Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In este, cu adevarat, un mare interpret, intensitatea cu care canta suplinind cu succes lipsa unor calitati vocale extraordinare.

Albumul se incheie cu "Do you love me? (part 2)", o parte a doua diferita, ca armonie si constructie, fata de prima, dar parca la fel de incrincenata si intunecata. Tobele tin un ritm de mars, la un moment dat, niste viori halucineaza in fundal, la fel si clapa, totul da senzatia de sfarsit de lume, de mars funebru.

Insa e un final absolut la locul lui pentru album semnat de Cronica Cronica Nick Cave - Let Love In - Let Love In...

Auditie placuta si incercati sa nu va deprimati! Eu n-am reusit...

NICK CAVE
www.nick-cave.com
www.myspace.com/nickcaveandthebadseeds

Mihnea Blidariu pentru bestmusic.ro



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: