Biografie NightwishNightwish

Genuri muzicale:
MelodicGothicPowerSymphonic

Trupe similare:
Evanescence  Manowar  Tarja Turunen  Epica  In Flames  HIM  Helloween

Nightwish a luat nastere in 1996, in orasul Kitee din Finlanda. Multi ii considera responsabili pentru ascensiunea genului de metal simfonic. Cele mai cunoscute piese ale trupei sunt "Nemo", "Wish I Had an Angel" si "Sleeping Sun", pentru linia melodica deosebita si versurile care au cucerit fanii.

Desi Nightwish a devenit o trupa foarte cunoscuta in tara natala, succesul international a venit dupa cativa ani de activitate, o data cu lansarea albumelor Oceanborn si Wishmaster, lansate in 1998 si 2000. Fondatorul trupei este Tuomas Holopainen. Primul album, Angels Fall First, a atras atentia celor de la Spinefarm Records. Albumul de debut a ajuns pe locu 31 in topul finlandez. Primul single lansat, "The Carpenter", s-a plasat pe locul 3. Primul concert al trupei a avut loc in decembrie 1997. A urmat un videoclip pentru piesa The Carpenter, precum si un al doilea disc, intitulat Oceanborn. Acesta a ajuns pe locul 5 in topul findlandez, iar single-ul Sacrament of Wilderness s-a plasat pe primul loc.

In 2000, Nigtwish a participat la Eurovision, cu piesa "Sleepwalker". Au fost devansati de catre Nina Astrom, insa s-au clasat pe locul 2. In luna mai, au lansat albumul "Wishmaster". In 2002 trupa a lansat Century Child. Au fost extrase doua single-uri, Ever Dream si Bless the Child. In 2003, Nightwish a lansat un al doilea DVD, intitulat End of Innocence. In 2004 a fost lansat "Once", alaturi de primul single, "Nemo". Piesa a capatat statutul de cel mai de succes single al trupei. "Once" a ajuns triplu-platinum in Finlanda, platinum in Germania, aur in Suedia si pe locul 1 in Grecia, Norvegia si Ungaria. A urmat un turneu mondial, precum si o aparitie in cadrul jocurilor olimpice din 2005.

A urmat un nou DVD, End of an Era (2006). Tot in acelasi an, trupa a decis ca ar fi mai bine ca Tarja Turunen sa paraseasca trupa. In acest sens, artistei i-a fost adresata o scrisoare, care ulterior a fost postata pe site-ul oficial al trupei. Turunen a declarat ca pentru ea, scrisoarea a reprezentat un adevarat soc, mai ales pentru ca nu se astepta la o asemenea reactie din partea trupei.

In 2006, Nigtwish a inregistrat Dark Passion Play. Procesul a inceput prin inregistrarea tobelor, chitarii, bass si clape. Au urmat aranjamentele orchestrale, iar in final s-a tras vocea. Pe data de 24 mai, trupa a anuntat noua vocalista a trupei. Este vorba de Annete Olzon. "Eva" este primul single extras de pe album. Pe site-ul trupei au fost postate cateva sample-uri extrase de pe noul album. Este vorba de pasaje ce provin din piesele 7 Days to the Wolves, Master Passion Greed si Amaranth. Data lansarii este programata pentru 28 septembrie, 2007.

Alaturi de Annete este lansat Dark Passion Play, ocazie cu care Nightwish sustin si cel mai lung turneu din istorie, ce se va incheia in Septembrie 2009 cu un concert la Helsinki alaturi de Apocalyptica.

Pe 6 martie 2009 Nightwish lanseaza un MCD/DVD inttiulat Made In Hong Kong (And In Various Other Places). Cele opt piese au fost inregistrate in timpul turneului din 2007-2008, iar ca material bonus se pot gasi doua versiuni demo a pieselor Cadence si Her Last Breath. In editia din iunie 2009 a revistei finlandeze Soundi, Holopainen a dezvaluit planurile pentru un nou disc, din care o mare parte este deja compusa.

Stil: symphonic power metal

Componenta:
Annete Olzon - voce
Tuomas Holopainen - clape
Emppu Vuorinen - chitara
Marco Hietal - bas/voce
Jukka Nevalainen - tobe

Discografie:
Angels Fall First
Oceanborn
Wishmaster
Century Child
Once
Dark Passion Play

NIGHTWISH

www.nightwish.com
www.myspace.com/nightwish