Biografie NirvanaNirvana

Genuri muzicale:
AlternativeGrunge

Trupe similare:
Linkin Park  Vita de Vie  Evanescence  Korn  Green Day  Coma  Muse

Formata in Aberdeen, Washington, SUA in 1988, Nirvana, trupa mult-iubita de generatia MTV a fost compusa din Kurt Cobain (pe numele sau Kurt Donald Cobain, nascut pe 20 februarie 1967, Hoquiam, Washington, SUA, decedat pe 5 aprilie 1994 la Seattle, Washington, SUA; chitara/voce), Krist Novoselic (nascut pe 16 mai 1965, Croatia, Iugoslavia; bas) si David Grohl (nascut pe 14 ianuarie 1969, Warren, Ohio, SUA; tobe). Grohl a fost recrutat din trupa de pe coasta de est Dain Bramage, si mai cantase inainte in trupa Scream, inregistrand la casa de productie Dischord Records.
 Bateristul de baza al trupei era la un moment dat Chad Channing; J. Mascis de la Dinosaur a fost si el numit membru total alaturi de Dan Peters de la Mudhoney. Semnand un contract cu cei de Sub Pop Records din Seattle, trioul a lansat melodia de debut Love Buzz"/Big Cheese", cea din urma fiind compusa si inregistrata prima oara in anii '70 de catre trupa scotiana Shocking Blues. Cel de-al doilea chitarist, Jason Everman a fost primit in trupa inainte de Bleach", album care i-a costat pe baieti 600$ pentru a fi inregistrat. Chiar daca Jason a aparut pe coperta nu a participat la realizarea lui.
Piesele de pe acest album au confirmat abilitatile trupei de a potrivi sunetele grele cu versurile, ceea ce a dus in scurt timp la un succes inimaginabil. Cu toate acestea, Channing a parasit trupa imediat dupa turneul european, in locul sau venind temporar Dan Peters de la Mudhoney. Peters a colaborat la melodia Sliver", lansata de Nirvana in 1990. Nou baterist, Grohl a readus in sanul trupei stabilitatea.
Cei trei cantareti si-au asigurat un contract generos cu Geffen Records, a carui colaborare a fost recompensata prin Nevermind", album ce lanseaza trupa pe plan mondial. Nevermind" a fost o colectie devastatoare de piese care au depasit limitele structurii traditionale, in principal prin versurile sugestive si refrenele rapide si adanci, imagine pura a subculturii grunge".
La inceputul lui 1992 Nirvana s-a pozitionat in varful topului american, eclipsandu-i pe rivalii sai Michael Jackson si Dire Straits si fiind votat in multe sondaje de opinie Albumul Anului. Piesa de deschidere, Smells Like Teen Spirit" a intrat in top 10 britanic cat si american, confirmand ca de aceasta data Nirvana s-a bucurat atat de respectul criticilor cat si de acela al publicului. In luna februarie 1992 povestea de dragoste intre Cobain si Courtney Love s-a incheiat cu nunta celor doi (Love a dat nastere unei fetite, Frances Bean).
Zvonurile ca Love consuma droguri in timpul sarcinii au alarmat presa si  au avut drept conscinta interzicerea lui Cobain de a se apropia de ea. Alte articole de presa au prezentat dificultatile intampinate de inregistrarea unui album nou si au dat la iveala dependenta lui Cobain de droguri. Albumul nu s-a bucurat de succesul lui Nevermind", chiar daca melodiile lui Cobain au ramas la fel de inspirate atat pe Penny Royal Tea" cat si pe All Apologies" si Rape Me".
Cobain a inceput sa piarda simtul realitatii in 1994, intrand in coma in timpul unui concert italian (confirmandu-se ulterior ca nu fusese vroba decat despre o incercare nereusita de sinucidere) inainte sa revina in Seattle unde se impusca pe data de 5 aprilie 1994. Acest eveniment tragic a dat nastere unor manifestari de simpatie, unele dintre ele tragice(sinucideri in onoarea lui). Lansarea MTV Unplugged in New York" ofera doar o minima alternativa fanilor sai care il pot asculta pe Kurt, interpretand melodii prelucrate si versiuni originale Nirvana, ramase ca ultimele dorinte ale vietii lui.  
Grohl nu a renuntat si s-a alaturat celor de la Foo Fighters, alaturi de fostul chitarist de la Germs, Pat Smear (care fusese in multe turnee ale trupei si figurase pe MTV Unplugged) in ciuda zvonurilor de presa care preziceau apartenenta lui Grohl la Pearl Jam sau la trupa lui Tom Petty. In vara lui 2000 a izbucnit un scandal judiciar intre Love si Grohl/Novoselic pentru drepturile asupra pieselor inca nelansate ale celor de la Nirvana. In cele din urma disputa s-a stins si in luna octombrie a intrat in US Hot 100 prima piesa Nirvana de dupa moartea lui Cobain, You Know You're Right"

Stil: grunge/alternative rock
Componenta:
Kurt Cobain - chitara/voce (decedat)
Krist Novoselic - bas
Dave Grohl - tobe

Discografie:
Bleach
Nevermind
Incesticide
In Utero
MTV Unplugged in New York
From the Muddy Banks of the Wishkah
Nirvana
Silver: The Best of the Box
NIRVANA
www.interscope.com/nirvana