Interviu Novembre

06 Iunie 2006 Morrison

Interviu Novembre

Salutare ! Ne bucuram sa va avem alaturi de noi ! Ce ne poti spune `pe scurt` despre Novembre, pentru cei care nu au auzit de voi inca?

Se intampla in Septembrie 1990, cand eu si fratele meu Giuseppe am infiintat trupa numita CATACOMB. Un an mai tarziu, in Noiembrie 1991 am scos primul demo, 'Unreal'. In ciuda sunetului de o calitate indoielnica, a atras atentia persoanelor din scena death metalului care abia inflorea . EP-ul de 7'' 'The Return of The Ark' ( lansat de Sacra Sindone Records) a urmat in 1993. La scurt timp dupa ce schimbarea numelui in NOVEMBRE, pentru ca precedentul nu mai definea constantul sunet progresiv, lucrurile s-au imbunatatit si in acelasi timp am semnat cu Polyphemus Records. In toamna lui 1994 am inregistrat apreciatul album de debut, 'Wish I Could Dream It Again', in studiourile Unisound. Asta se intampla aproape simultan cu inregistrarile albumurilor de debut ale liderilor scenei din acea vreme, incadrand NOVEMBRE printre primele trupe care cantau asa ceva.

Dupa inca doi ani de munca, NOVEMBRE a lansat al doilea album, 'Arte Novecento', care evidentia inclinatia trupei catre o directie mai intunecata. In primavara anului 1997 Massimiliano Pagliuso (chitara) s-a alaturat trupei, iar spre sfarsitul lui 1998 am semnat cu Century Media Records.


Dupa luni intregi de repetitii intense, cel de-al treilea album, 'Classica', a fost inregistrat pe propriile noastre puteri la The Outer Studios din Roma, in vara lui 1999 si mixat in cunoscutele studiouri ale lui Andy LaRocgue, Los Angered Studios, in Gothenburg, Suedia. 'Classica' a fost promovat printr-un turneu European alaturi de MOONSPELL, KREATOR si WITCHERY in Ianuarie 2000.

Succesorul 'Classica' a vazut lumina zilei in toamna lui 2001. Am reintrat in Studiourile Outer Sound inregistrand 'Novembrine Waltz'. Pentru a pune cireasa pe tort l-am dus la Sound Suite Studios, aproape de Marseilles, si l-am mixat alaturi de producatorul Terje Refsnes ( Tristania, Sins Of Thy Beloved, Morgul). Intre Noiembrie- Decembrie 2001, am promovat albumul cu turneul European alaturi de vechii nostri prieteni talentati de la OPETH si KATATONIA, turneu care a marcat unul dintre momentele de glorie ale carierei noastre.

Desi lucrurile decurgeau foarte bine, am simtit ca era timpul pentru o calatorie in trecut : 'Wish I Could Dream It Again' a fost epuizat foarte repede si reprezinta acum o raritate ravnita. Multi dintre fanii noi care ratasera sansa de a-si procura albumul de debut au fost nerabdatori sa-l achizitioneze si dispusi sa plateasca mai mult pentru un exemplar la mana a doua. In fata acestei situatii am decis sa reinregistram cantecele de pe acel album, tot in studiourile noastre Outer Sound in vara lui 2002, pentru a ajusta sunetul acestor piese formidabile, dar si pentru a oferi fanilor posibilitatea de a-si intregi colectia NOVEMBRE. Pentru a evidentia diferenta dintre versiunea veche si cea noua si pentru a evita viitoare confuzii, am decis sa numim albumul 'Dreams d'Azur'.


In acelasi timp relatia cu casa de productie se racea. Parea ca nu mai aveam ce sa ne oferim unii altora. Ambele parti au fost de acord cu rezilierea contractului, permitandu-ne sa ne cautam ceva mai potrivit.

N-a trecut mult timp pana ce disponibilitatea trupei a ajuns la urechile legendarei case britanice, Peaceville Records. O eticheta care, prin trupele si albumele lansate, si-a pus amprenta asupra compunerii pieselor. Cu siguranta o casa de productie cu care ar fi trebuit sa colaboram dintotdeauna.

De la semnarea contractului in 2004, ne-am refugiat in garaj pentru a pregati al 5-lea si cel mai bun album al nostru, 'Materia', inregistrat tot la Outer Sound Studios. Atribuirea albumului cel mai bun sunet de care avusese parte NOVEMBRE a avut loc la Finnyox Studios in Helsinki, unde am inregistrat chitara ritmica si am finalizat mixajul.

'Materia' a aparut in Aprilie 2006, urmat de un turneu european cu KATATONIA...

De ce este trupa intitulata Novembre?

Fostul nume Catacomb nu mai ne reprezenta sunetul ce progresa in mod constant. Vroiam un nume care sa ni se potrivesca peste ani. Ceva in afara vremurilor si modei. Numele e un timp psihic, nu doar un anotimp.


Imi poti spune cate ceva despre ultimul vostru album, 'Materia'?

Va ramane unul dintre cele mai bune albume ale genului nostru. Mi-e imposibil sa-l descriu. A avut loc un miracol... noi le compunem si ne aflam in impas cand trebuie sa vorbim despre albumele noastre. E ca si cum ai ruga pe cineva sa vorbeasca despre copiii sai, daca intelegi ce vreau sa zic

Ce trupe obisnuiti sa ascultati ? Ce trupe v-au influentat ?

Sunt atat de multe : Paradise Lost, My Dying Bride, Anathema, Katatonia, October Tide, Opeth, The 3rd And The Mortal, Bathory,Iron Maiden, Slayer, Voivod (Piggy R.I.P.), Destruction, Kreator, Sodom, Schizo, Necrodeath, Pestilence, At The Gates, Autopsy, Napalm Death, Repulsion, Darkthrone, Radiohead, Sigur Ros, Placebo, Noir Desir, Dead Can Dance, Pink Floyd / Roger Waters, Depeche Mode, The Police / Sting, U2, The Cure, The Smiths, REM, Kate Bush, Tori Amos, Suzanne Vega, Bjork, Depeche Mode, A-Ha, Howard Jones, Duran Duran / Arcadia si majoritatea muzicii Pop/Dance a anilor 80...

Cine scrie

versurile si cine vine cu ideile?Eu ma ocup de asta. A vorbi despre versuri e la fel de greu ca a vorbi despre muzica. E atat de profund si personal... Nu pot lua urma senteimentelor pe care le-am trait atunci cand le-am scris. Pot spune doar ca le scriu dupa ce restul e gata. De obicei dureaza o luna. Nu intotdeauna, dar e asa de la 'Arte Novecento'. S-ar putea schimba oricand...

Hai sa vorbim despre primul vostru album. De ce credeti ca a avut acel impact impresionant asupra scenei de metal ?

Am avut curajul sa facem ceea ce altii nu indrazneau. Apoi atinge sufletele tuturor pastrand furia Death-Black metalului. A oferit iluzia stralucirii in intuneric. Dar de fapt nu exista. Cu cat te apropiai mai mult puteai observa ca era doar o epava fieroasa


Care a fost cea mai reusita prestatie live pe care ati avut-o?

Cu siguranta spun ca cea din Noiembrie anul trecut din Londra la care cantam in deschiderea My Dying Bride. Sunt sigur ca o vom depasi in acest turneu cu Katatonia

Ce planuri de viitor aveti? Urmeaza turnee europene?

Da intradevar. Vom porni din in Glasgow (UK) si vom trece prin aproape toate tarile Europene. Din pacate nu chiar prin toate.

Ce album crezi ca e o capodopera NOVEMBRE si de ce?

'Materia' si succesorul sau. Motive??? :)))
Asculta-l si vei intelege :))))

Cum ati ajuns sa semnati cu Peaceville Records?

Ei bine, se pare ca Century Media nu-si poate pastra trupele. Politica lor ii reprezinta (asta ca sa fiu politicos). Ne-am spus 'La revedere' desi nu eram siguri ca ne va prelua o alta casa de productie, dar s-a intamplat. Peaceville semneaza de 15 ani incoace cu cele mai bune trupe din lume. Nu neg ca interesul pe care l-au aratat pentru trupa noastra ne-a dat incredere in noi.

Unora le place sa numeasca Novembre "the roman masters of melodic beauty".Ce credeti despre asta?

Bucurosi si onorati bineinteles, in doar o propozitie. Muzica in sine e mult mai complexa decat atat.

In final, daca vrei sa adresezi cateva cuvinte fanilor din Romania.

Cu siguranta, vom veni la voi in tara cat de repede putem. In final suntem toti 'romani', nu-i asa???

Multumesc pentru ocazia de a face acest interviu.

Mersi la fel, prietene.

NOVEMBRE
www.novembre.co.uk
www.myspace.com/novembre1

Fane versus Novembre


Concerte recomandate: