Cronica Omul Cu Sobolani - Mainile Sus

de Morrison

Cronica Omul Cu Sobolani - Mainile Sus

Prin 99-2000 eram mare ascultator de OCS. De ce? Pentru ca ma ducea cu gandul la valul de post grunge care din pacate in Romania nu era reprezentat decat de Ab4, Luna Amara si OCS. In anii 90 si pana la Mainile Sus inclusiv, OCS dadeau din ei tot ce puteau. Dupa acest album absolut genial mesajul si muzica lor au luat o alta intorsura care m-a indepartat de trupa absolut total, dar asta nu inseamna ca muzica lor s-a stricat, ci pur si simplu nu-mi mai placea.


Omul Cu Sobolani - Mainile Sus


Voi reveni intr-o cronica urmatoarea si la Ne Punem In Cap, probabil unul dintre cele mai bune albume scoase vreodata in Romania, atat ca mesaj cat si ca (,) compozitie.

Astazi va scriu despre Mainile Sus si incep cu coperta absolut geniala cu o gagica pe care am cautat-o vreo 2 ani s-o vad la fata, crezand ca e un truc dupa o fotgrafie a lui Jim Morrison. N-am gasit-o dar mi s-a spus ca exista.

Albumul este ca si cele precedente o incercare de concept, o mica poveste a copilului rebel, ne-inteles de familie, care incearca tot ce poate pentru a depasi barierele realului. Mesajul este intarit chiar de piesa cu numele Sport Extrem, un eufemism al unei vieti de licean sau student bucurestean get beget.

Versuri

foarte inspirate cu o linie melodica de invidat. Chit va place sa recunoasteti sau nu, OCS poseda nistre instrumentisti foarte buni.


Omul Cu Sobolani - Mainile Sus


Conceptul general al albumului este cautarea de sine, lupta cu viata si problemele de zi cu zi, corolate cu regasirea si fericirea prezenta pe doar cateva pasaje ale albumului. Mainile sus este un album foarte trist, deprimant, ca ma duce pe undeva cu gandul la piesele lui Cobain, si la Nirvana anilor 90 (vezi Bleach - un alt album absolut genial).

Depresia macina ascultatorul cam in toate piesele. Nu va lasati pacaliti de ritmurile usor vesele pe anumite pasaje. OCS au cantat mereu si inca mai canta despre durere si suferinta, toate puse sub o forma uneori nostima. Asta pana in 2004 cand au depasit cumva bariera pusa de Mainile sus si au atins si alte subiecte mai putin legate de mondenul ce ne mananca zi de zi.


Omul Cu Sobolani - Mainile Sus


Desigur, e socant pentru cei ce considera trupa un generator de `muzica de pustani` (am citat) sa creada cele scrise mai sus. Trebuie doar sa ascultati cu atentie si sa-i dati o sansa. Incepeti cu Copilul Rebel si va asigur ca veti asculta albumul pana la capat.

fac orice ca sa ma simt mai bine
eu sunt cel ce traieste in tine,
uita-te doar in oglinda mai bine
eu sunt copilul - copilul din tine
eu te ridic te fac sa fi mai bun
eu te las sa fi un pic nebun,
sunt partea din tine care stie ce-i bine
eu sunt copilul - copilul din tine

sunt tot ce stii tu despre frumos,
eu nu te las s-arunci hartii pe jos
eu iti arat tot ce e bine,
te-nvat sa privesti lumea prin mine


Cam atat.

Morrison
Nota: 10/10

Tracklist:

01. sport x-trem
02. copilul rebel
03. vodka & anticonceptionale
04. mainile sus!
05. legat la pamant
06. 7000 km in aer
07. india
08. pauza de reclame
09. vid
10. in lumina
11. nu (instrumental

OMUL CU SOBOLANI
www.omulcusobolani.ro
www.myspace.com/omulcusobolaniDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook