Omul cu Sobolani: Muzica este si atat

08 Ianuarie 2009 Morrison

Omul cu Sobolani: Muzica este si atat
METALHEAD a stat recent de vorba cu Dan, solistul formatiei Omul Cu Sobolani, care se pregateste sa lanseze un nou album, Dansam legati la ochi, cu spatele la zid. Care este povestea albumului si ce alte planuri are Omul cu Sobolani, aflati din interviul de mai jos:

Noroc Dan! Am zis ca e momentul sa mai stam putin de vorba avand in vedere ca ultima data ne-am vazut la NOFX dar mai ales pentru ca fanii vostri ne tot scriu si ne intreaba un singur lucru: Pe cand un nou album Omul cu Sobolani ?

Albumul Dansam legati la ochi, cu spatele la zid (caci asa se va numi viitoarea productie OCS) era preconizat pentru final de 2008. Mixajul, masteringul si dezinteresul caselor de discuri ne-a impins spre 2009, din pacate (sau nu cine stie?!).

La sfarsitul anului trecut ati lansat un nou videoclip, Un numar necunoscut, care, conform asteptarilor, a prins cateva mii de vizualizari la noi pe site. Piesa va fi cumva inclusa pe un viitor material discografic?

Da, sigur. Un numar necunoscut este primul single de pe Dansam.... Este buzduganul aruncat de OCS, cu scopul bine definit de a reda starea albumului ce va sa vie.. Este un clip facut prin forte proprii, cu ajutorul prietenului-regizor Hypno (Bogdan Moldoveanu).



Si ca tot vorbeam de ultimul vostru clip, piesa, atat ca versuri cat si compozitie, ma duce cu gandul la albumul ala genial din 2001, Ne Punem In cap. Se reintoarce OCS la radacini?

Nu stiu ce sa zic. Ca de obicei, facem ce ne place, cum ne place, cum ne vine... Daca ne-a venit sa ne intoarcem cumva spre "Ne punem in cap", asta am facut. Nu avem ganduri prea "tactice" cel putin, nu la nivel muzical. Suntem total intuitivi. Ma bucura insa ca spui asta, caci "Ne punem in cap" (aparut intr-un moment si intr-o conjunctura deosebita - muzica in Romania acelor vremuri fiind un soi de "balet") se spune ca este cel mai bun album OCS.

Prin 2000 am pus mana pe Razna pentru prima oara. Nu mi-a placut prima oara, si stii de ce? Pentru ca era complet diferit de tot ce ascultasem pana atunci in Romania (ma refer la trupele noastre evident). Dupa un an am ajuns sa nu mai scap nici un concert de-al vostru pentru cativa ani buni. Sa fie oare asta o tendinta generala a trupelor romanesti? O tendinta de a avea de pierdut cand inoveaza si de a castiga abia la ceva vreme dupa?



In general, cine inoveaza nu are castig de cauza la inceput. De cele mai multe ori, nici nu apuca sa culeaga roadele succesului. Cred ca se aplica destul de bine si in cazul OCS (nu ca am fi noi mari inovatori).

Cum a fost la Iasi in THE HAND in noiembrie? :)

Extrem de plictisitorLumea mult mai putin interesata de un concert normal (adica in care doar s-a cantat) decat de un scandal. Trist. Trist. Foarte trist. Natura umana, ce sa-i faci

Inevitabil intr-un interviu, o sa pun intrebarea aia, clasica dar interesanta cred, cu "Ce asculta, ce citeste, ce face Dan Amariei in timpul liber? Ce il inspira? Ce il face sa compuna? Si pentru cine o face?"



Dan Amariei o sa cada si el in cliseul in care "nu prea are timp liber" (avand doua "joburi", deh!). Si asta pentru ca, nu prea ii place sa aiba timp liber, mostenind de la bunicul sau, probabil, spaima "de a nu avea ce face". Nu sunt un mare cititor, beletristica plictisindu-ma destul de repede (am destule aventuri in viata reala). Ma inspira insa scriitori precum Carlos Castaneda, James Redfield, Richard Bach, care in ciuda scriiturilor usor comerciale, tocmai pentru a fi pe intelesul a cat mai multor oameni reusesc sa atinga multe aspecte legate de evolutia Omului, a Individului si a misiunii sale in planul fizic.

Crezi ca muzica e un sentiment egoist? Si daca da din partea cui? A publicului sau al trupei? Pentru ca majoritatea fanilor vor ca o trupa sa cante exact acelasi lucru pe fiecare album nou scos. Inovatia e "crima".

Muzica este. Atat. Eu, personal, nu mai cant de mult pentru mine. Nu o fac insa nici pentru anumiti "fani" (detest termenul, sincer). O fac, pur si simplu. Cred ca daca m-as opri, as cam muri. Este parte din mine, definindu-ma ca persoana.

Ce e Ora Opt? Si ce se intampla mereu la Ora Opt? Si de ce raman virginele gravide doar o data la 2000 de ani?



Ora opt este ora in care fiecare trece in modul de "stand by", in care isi incepe stare "de veghe", de noapte. Este momentul in care introspectia personala incepe sa isi intre in drepturi, moment in care noi, ca indivizi suntem in stare sa tragem concluzii de peste zi, de peste viata. Iar virginele raman gravide asemeni oricarei minuni. Adica foarte, foarte rar. Poate niciodata.

Inchei cu o intrebare iarasi clasica dar buna in context: Cine e omul si cine sunt sobolanii si care dintre ei danseaza legati la ochi cu spatele la zid?

Omul sunt 4, ramasi si dupa 12 ani (anul asta se fac 12 ani de OCS) in fata publicului-sobolan, dornic sa evadeze mereu prin anusul Omului, neavand alta cale de scapare (cine a citit carte lui Freud, stie despre ce vorbesc).

Si, cuprinsi de inevitabil, fiecare dintre noi danseaza, pe tot parcursul vietii, legat la ochi, cu spatele la zid. Stim foarte bine ce se intampla pana la urma. Nu avem de ales. Trebuie sa dansam. Chiar daca suntem in fata plutonului de executie.

Morrison vs. Dan (OCS)

OMUL CU SOBOLANI
www.omulcusobolani.ro
www.myspace.com/ocsband

Concerte recomandate: