Biografie OpethOpeth

Genuri muzicale:
Progressive

Trupe similare:
Pink Floyd  Epica  Muse  30 Seconds to Mars  Roger Waters  Death  Kamelot

Opeth sunt o trupa de death metal progresiv, ce provine din Suedia. Avand puternice influente de metal scaninav, formatia a inceput sa includa elemente de jazz, rock progresiv, blues si folk. Inca de la semnarea primului contract, trupa a lansat 9 albume, un DVD, plus un box-set.
Opeth a fost format in Stockholm, Suedia, la inceputul anului 1990. Membrul fondator este David Isberg. Acesta l-a invitat pe Mikael Akerfeldt sa se alature trupei. Acesta din urma a apelat la tobarul Anders Nordin si Nick Doring. Ulterior, Andeas Dimeo a devenit al doilea chitarist al trupei. Dupa primul concert sustinut, Dimeo si Doring au parasit trupa. Kim Patterson si Johan DeFarfalla s-au alaturat trupei. Dupa concert, DeFrfalla a parasit Opeth. In 1992, Isenberg a parasit trupa datorita divergentelor muzicale. Mikael a ocupat postul de vocal.
Primul album, Orchild, a fost lansat in 1994 de catre Candlelight Records. In acelasi an, DeFargall se intoarce in trupa. Productia albumului a fost realizata chiar de catre trupa. Al doilea album, Morningrise, a fost lansat in 1996. De data aceasta, Dan Swano a ocupat postul de producator. Discul contine 5 piese, cu o durata ce variaza intre 10-20 de minute. "Black Rose Immortal" ramane si in ziua de azi, cea mai lunga piesa Opeth.
My Arms, Your Hearse a fost lansat in 1998 si a fost primul disc ce il avea pe Martin Lopez pe post de tobar. Productia albumului a fost realizata de catre celebrul Fredrik Nordstrom (Arch Enemy, In Flames, Dark Tranquillity). Discul a reprezentat o schimbare in compozitia lirica. Contine piese mai scurte, plus pasaje acustice. Este un album concept, mult mai intunecat decat predecesorul acestuia. Materialul contine "Demon of the Fall", una din cele mai cunoscute piese semnate Opeth.
Urmatorul album, Still Life, lansat de catre Peaceville Records, este inca un concept ce se bazeaza pe povestea de dragoste a unei femei pe nume Melinda. Discul de fata este considerat drept un punct de cotitura in cariera muzicala a trupei.
Blackwater Park a fost foarte bine primit pe continentul american. Productia a fost realizata de Steven Wilson (Porcupine Tree). Deliverance, lansat in 2002, a ajuns in Billboard top 100. Opeth au continuat sa combine diverse stiluri muzicale. Al 7-lea album, Damnation, a fost inregistrat simultan cu Deliverance. Discul contine foarte multe elemente de rock progresiv, specific anilor 70.
In 2004, Opeth a lansat Lamentations, un DVD cu o durata de peste 2 ore. Materialul a fost inregistrat in Londra. In 2005, trupa a lansat Ghost Reveries. De asemenea, formatia a anuntat ca intentioneaza sa lanseze un nou album, undeva la sfarsitul lui 2007. Pe data de 17 mai, 2007, chitaristul Peter Lidgren a parasit trupa, find inlocuit de Fredrik Akesson (Arch Enemy).

Stil: progressive metal/rock/death metal

Componenta:
Mikael Akerfeldt - voce/chitara
Fredrik Akesson - chitara
Martin Mendez - bas
Martin Axenrot - tobe
Per Wilber - clape/voce

Discografie:
Orchild
Morningrise
My Arms, Your Hearse
Still Life
Blackwater Park
Deliverance
Damnation
Ghost Reveries
OPETH
www.opeth.com
www.myspace.com/Opeth