Orphaned Land - The Never Ending Way of ORWarriOR

de Buvnitz

Orphaned Land - The Never Ending Way of ORWarriOR

Occidentul are un punct sensibil pentru tot ce inseamna exotic. E si normal, cand ai 2000 de trupe ce-ti ofera pe tava aceeasi reteta modificata si deja lipsita de gust parca vrei ceva nou si evident cat mai iesit din comun. Cine a fost destept, a profitat.

Nu zic ca a fost neaparat si cazul Orphaned Land, fie publicitatea involuntara sau nu, este o trupa ce a lansat doua albume foarte bune referindu-ma la El Norra Alila si Mabool.

De fapt Mabool a fost atat de bun incat, in teorie, a lasat loc pentru un produs pe masura. Produs care judecand dupa pauza indelungata (sase ani sa fiu mai precis) avea sa fie o evolutie in acest sens.

Poze Poze_MH -

Dar The Never Ending Way Of ORwarriOR nu este chiar acea capodopera ce la finele lui 2009 era laudata de mai toti criticii de specialitate ce au avut ocazia de a-l asculta in premiera.

Perioada de stagnare este justificata, discul reprezinta probabil cel mai ambitios proiect din cariera Orphaned Land, un material impartit in trei parti ce acopera aproape 80 de minute de auditie. Ca tema predomina aceleasi idei filozofice si religioase, eterna lupta dintre lumina si intuneric, justificata si ea de catre originea aceste trupe.

Inainte de toate as dori sa punctez un lucru mai rar intalnit la albumele lansate in ultimii doi ani anume o productie foarte curata si placuta, de aceasta data meritul lui Steven Wilson (Porcupine Tree) care a si inregistrat cateva parti de clapa. Discul are un sound foarte cald, placut, nu exista secunda de imperfectiune la acest capitol.

Problema cu The Never Ending Way of ORWarriOR e alta. Un produs mult prea lung si ambitios pentru paleta de idei folosita, astfel ca daca ideile nu se repeta atunci devin uzuale si nu ofera nimic iesit din comun ba chiar reusesc sa distruga ce a fost cladit (cu succes) pana la un anumit punct.

Discul are o nota mult mai progresiva, chiar incepe foarte bine cu Sapari, piesa in care ritmul oriental este pus in primul rand de atac apoi mixat cu elemente de metal ce ofera una din cele mai bune piese ale discului.

De fapt intregul segment 'Part I: Godfrey's Cordial – An ORphan's Life' este si cel mai reusit. Recunosc ca este un amestec reusit intre ce ar trebui sa insemne muzica exotica si cum ar trebui imbinata cu muzica metal, sau cel putin partea progresiva a acestuia. Folk oriental, ritmuri arabice peste care se suprapun structuri neasteptat de bine compuse.

Insa usor usor apar piese ce nu se leaga cu ideea de mai sus, chiar parti acustice (His Leaf Shall Not Wither) ce pur si simplu nu vad cum se pot incadra in context sau mai exact care este rolul lor in a reda povestea lirica si muzicala a acestui album.

Cred ca este mai degraba o lipsa de disciplina ce impinge muzica spre dezorganizare. Incepand cu 'The Warrior' nu mai exista suficienta dorinta pentru a rezista pana la finele albumului, un obositor interval de 80 de minute. Treptat exoticul se repeta, la fel si instrumentele, foarte des gasim un cor al carui rol nu este deloc vital.

In loc sa ofere ceva special, Orphaned Land se rezuma doar la sintagma 'Uitati, stim sa cantam foarte bine dar undeva pe drum am pierdut inspiratia.'

A existat mult loc pentru inovatie si complexitate, doar ca pe la jumatate ceva a disparut. E destul de ciudat cum dupa 6 ani scoti un album de 80 de minute din care alegi doar trei piese despre care chiar poti spune ca reprezinta in esenta ceea ce ar fi trebuit sa fie cu adevarat The Never Ending Way of ORWarriOR.

Gizas

Nota: 7/10

Tracklist:

Part I: Godfrey's Cordial – An ORphan's Life

01. Sapari
02. From Broken Vessels
03. Bereft In The Abyss
04. The Path Part 1 – Treading Through Darkness
05. The Path Part 2 – The Pilgrimage To Or Shalem
06. Olat Ha'tamid

Part II: Lips Acquire stains – The WarriOR Awakens

07. The Warrior
08. His Leaf Shall Not Wither
09. Disciples Of The Sacred Oath II
10. New Jerusalem
11. Vayehi Or
12. M I ?

Part III: Barakah – Enlightening The Cimmerian

13. Barakah
14. Codeword: uprising
15. In Thy Never Ending Way (Epilogue)



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: