Orphaned Land la Bucuresti: Turneul Metal al Pacii

de Ana-Maria Gavrila

Orphaned Land la Bucuresti: Turneul Metal al Pacii


O farama din metalul orientului mijlociu si-a facut (re)cunoscute acordurile pe scena din Silver Church Club vineri, 9 decembrie 2011, cand turneul pacii – cum ni s-a spus in repetate randuri de-a lungul serii – „The Tour to OR Shalem” a ajuns si la Bucuresti : un eveniment special in care protagonistilor de la Orphaned Land li s-au alaturat pe scena alte trei formatii : Myrath (Tunisia), Arkan (Franta) si Artweg (Franta).

Daca pentru public evenimentul reprezenta sansa de a-i revedea pe Orphaned Land si de a asculta live trupe deja cunoscute sau altele mai putin cunoscute, pentru formatiile prezente totul a avut si un motiv in plus de bucurie : acest „turneu oriental” a luat sfarsit la Bucuresti – o buna dispozitie molipsitoare a pus stapanire pe scena si s-a raspandit repede printre spectatori, de la primul pana la ultimul show.

Complet necunoscuta mie – presupun ca si altora – ARTWEG au facut abstractie de numarul mic de spectatori veniti pana la acea ora cantand cu verva si profesionalism. Prezenta francezilor pe scena frapeaza initial : cei doi vocali parca vin din scene diferite – Akonit, cu o interpretare putin psihotica, recita versurile cu o energie si o furie nebanuite, iar Mugen venit direct dintr-un cu totul alt spectacol.

O combinatie de Metal si Hardcore „digerabila”, cu versuri pe formula mult uzitata a antirasismului si a libertatii, insa cu un sound impresionant, caci mi s-a parut ca basistul si chitaristul se joaca pur si simplu pe scena. Odata cu „Insane” si cu aparitia neasteptata a lui Kobi Farhi, ne-am putut da seama de „nebunia” ce avea sa urmeze.

Setlist ARTWEG : „Control”, „Spiral Zone”, „Unstoppable”, „Scam”, „Insane”.

Desi nu ascultasem propriu-zis vreun album ARKAN in intregime, cele cateva clipuri nefiind suficiente pentru a-mi formula o parere despre sound-ul francezilor, am putut vedea cum stilul lor e compus din elemente orientale : linie melodica, registru vocalic si ambianta, adaugate unei baze Metal – brutal si melodic in acelasi timp.

Pentru cele cateva piese cu pasaje armonioase, solista Sarah Remila s-a alaturat formatiei – aceasta ar fi un plus de farmec „oriental” dat formatiei, prin prezenta scenica si interpretarea ei. „Jerusalem” a fost un moment deosebit, alaturi de Sarah urcand pe scena si Yossi Sassi. Buna dispozitie de pe scena era evidenta, solistul Artweg a aparut la un moment dat si a facut stage diving (si aici ma refer la Akonit) – astfel ne-am vazut prinsi intr-o poveste surprinzatoare cu ritm alert.

Setlist ARKAN : „Origins”, „Tied Fates”, „Inner Slaves”, „Jerusalem”, „Deus Vult”, „Groans of the Abyss”

Pe MYRATH eram curioasa sa ii vad live : „descoperiti” de mine de curand (in virtutea evenimentului serii), am luat drept etalon cel mai recent album al lor „Tales of the Sands”, care suna incredibil – piese ce iti raman intiparite in minte si iti cer obsesiv o re-re-ascultare. Cu atat mai bine!

Show-ul lor a fost dinamic – cred ca am pierdut numarul datilor cand membrii Orphaned Land au aparut pe scena. Cel mai amuzant a fost episodul in care Kobi Farhi a aparut inarmat cu un spray si a aranjat parul lui Zaher Zorgati.

Cu toate astea ai ramas cu sentimentul unei interpretari originale si complexe – aceasta fuziune de ritmuri orientale si Progressive Metal pentru care as considera „Beyond the Stars” un exemplu memorabil. As mai adauga solo-urile de chitara si un pic din „magia” basistului, care au dat – pe langa ritm – culoare show-ului Myrath.

Setlist MYRATH : „Sour Sigh”, „Braving The Seas ”, „Merciless Times”, „Under Siege”, „Wide Shut”, „Tales of the Sands”, „Madness”, „Beyond the Stars”.

Cele cateva fragmente din „The Road To OR-Shalem” ale concertului ORPHANED LAND de la Tel Aviv, vazute anterior, mi-au creat oarecare asteptari despre cum are sa fie concertul, insa sa ii vezi live este cu totul altceva. Urcand (pentru a nu-stiu-cata oara) pe scena din Silver Church sunt cateva lucruri care iti atrag imediat atentia : entuziasmul surprinzator al chitaristului Yossi Sassi Sa’aron si - bineinteles - infatisarea deja cunoscuta a lui Kobi Farhi, care ne-a fost lamurita printr-o gluma pe care unii au mai auzit-o si cu alte ocazii : „We are Orphaned Land from Israel! Shalom! I know we’re in Silver Church, but I’m no Jesus!”

Au ales sa interpreteze piesele in stilul lor, i-au invitat, de exemplu, alaturi de ei pe scena pe basistul si chitaristul de la Myrath pentru „Warriors”, una din piesele cu cel mai electrizant solo din cate mi-a fost dat sa ascult in ultima vreme. Au evocat imaginea pustilor de 16 ani, care mergeau la sinagoga in tricouri Slayer, Iron Maiden si Kreator, stand printre batranii cu barba lunga si ascultandu-i cum canta cuvinte stravechi. S-au gandit ei ca ar putea face ca aceste cuvinte sa sune Heavy Metal, iar „El Meod Na''Ala” este dovada acestui lucru.

Kobi Farhi a tinut sa sublinieze faptul ca pentru ei este o seara speciala, acest concert fiind ultimul capitol al acestui prim turneu Oriental/Heavy Metal, in care evrei, musulmani si crestini au calatorit alaturi, in pace, avand ca singura religie muzica Metal. Bis-ul a fost halucinant – pe scena fiind invitate toate celelalte formatii, sa cante alaturi de Orphaned Land, indulcind aceasta „zi trista” cand trebuie sa isi ia la revedere unii de la altii. Si cum la mare cautare in aceasta seara au fost fotografiile cu publicul, sper ca au prins o captura care sa exprime atmosfera din Silver Church si nu numarul prezent la eveniment.

Ma uit la cele scrise si imi amintesc momente pe care nu le-am mentionat. Presupun ca as gasi de fiecare data cate unul si nu cred ca le-as putea cuprinde in intregime. Patru formatii au ales sa incheie un lung drum lung la Bucuresti si au ales publicul din Silver Church pentru a le fi martor : un spectacol de exceptie cu un sound unic. Sper sincer sa ii revad, atat pe Orphaned Land, cat si pe Myrath.


Setlist ORPHANED LAND:

Halo Dies (The Wrath of God)
Birth of the Three (The Unification) / Olat Ha''tamid
Barakah / The Kiss of Babylon (The Sins)
A Neverending Way
Sapari / From Broken Vessels
The Path, Part 1: Treading Through Darkness / Ocean Land (The Revelation)
Vayehi Or
The Warrior
El Meod Na'Ala
In Thy Never Ending Way

Encore:

The Beloved's Cry / The Storm Still Rages Inside
Norra el Norra (Entering the Ark) / Ornaments of Gold

Poze concert Orphaned Land la Bucuresti



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: