Biografie Pantera



Pantera

Genuri muzicale:
Groove metalThrashHeavy

Trupe similare:
Metallica  Sepultura  Truda  Iron Maiden  AC/DC  Slipknot  Guns N Roses

Trupa americana Pantera s-a infiintat in Texas in 1981. Influentata la inceput de glam metal-ul si hard rock-ul anilor '80, treptat formatii de thrash metal precum Slayer si Metallica si de heavy metal ca Black Sabbath vor schimba stilul trupei, care va deveni mai agresiv, incadrandu-se in groove metal (post-thrash).
"Metal Magic" este primul album semnat Pantera, care apare la casa de discuri a formatiei in 1983, avandu-l ca producator pe Jerry Abbott, in studioul Pantego Studios.
Un an mai tarziu apare cel de-al doilea album, "Projects in the Jungle", un album care desi poate fi incadrat in genul glam metal, totusi piesele sunt mai putin melodice decat cele de pe primul album.
"I Am the Night" este inregistrat in 1985 si apare in acelasi an. Este mai heavy decat precedentele, indicand o noua directie in stilul trupei. Un an mai tarziu apar doua albume importante pentru genul thrash metal, "Reign in Blood" al celor de la Slayer si "Master of Puppets" de la Metallica, care au o influenta imensa asupra membrilor Pantera. Acestia incep cautarile pentru un nou vocal, si il gasesc in final pe Philip Anselmo, fostul solist al trupelor Samhain si Razorwhite.
Acesta are o contributie important ala schimbarea imaginii trupei, care renunta la look-ul glamour. "Power Metal", albumul din 1988, demonstreaza si o schimbare majora in stilul trupei, fiind o combinatie de hard rock si thrash metal.  
"Cowboys from Hell" este urmatorul material, aparut in 1990, urmat de un turneu de promovare alaturi de Exodus si Suicidal Tendencies.
In 1991, Pantera canta in Moscova impreuna cu AC/DC si Metallica in fata unui public de 500 de mii de fani ai acestor formatii.
In 1992, Pantera compune o piesa care este inclusa pe coloana sonora a filmului Buffy the Vampire Slayer.
In anul 1995 apar oarecare tensiuni intre vocal si restul membrilor trupei. Anselmo infiinteaza proiectul Down, care scoate un prim album in acelasi an.
"The Great Southern Trendkill", urmatorul material de studio Pantera, apare in 1996. Anselmo inregistreaza vocea pentru acest album separat de restul trupei. In toamna aceluiasi an, vocalul este la un pas de moarte in urma unei supradoze de heroina.
In 2000, Pantera inregistreaza "Reinventing the Steel", un album "autobiografic" al trupei. In 2001 au loc ultimele aparitii live ale trupei.
Pantera se desparte oficial in 2003.
In decembrie 2004, Dimebag Darrell, chitaristul Pantera, este impuscat de un fan in varsta de 25 de ani in timpul unui concert.

Stil: heavy metal/glam metal/thrash metal

Componenta:

Phil Anselmo (Philip Hansen Anselmo) voce
Dimebag Darrell (Darrell Lance Abbott) chitara, voce
Rex Brown (Rex Robert Brown) bass
Vinnie Paul (Vincent Paul Abbott) tobe

Discografie:
Metal Magic (1983)
Projects in the Jungle (1984)
I Am the Night (1985)
Power Metal (1988)
Cowboys from Hell (19900
Vulgar Display of Power (1992)
Far Beyond Driven (1994)
The Great Southern Trendkill (1996)
Reinventing the Steel (2000)

PANTERA
www.officialpantera.com
www.myspace.com/pantera


Aboneaza-te la newsletter
Join the ranks ! LIKE us on Facebook