Cronica Paul Gilbert: Aliens in Bucharest

de Morrison

Cronica Paul Gilbert: Aliens in Bucharest
Paul Gilbert la Bucuresti a fost pentru unii un eveniment social, de fapt un motiv de a iesi vineri seara in oras. Pentru altii a fost un vis implinit, in timp ce pentru numarul impresionant de muzicieni prezenti in sala a fost o lectie de la un adevarat maestru al instrumentului si teoriei muzicale.

Nu voi insira acum un o lista a chitaristilor prezenti in sala, cert e ca am avut de la trupe underground pana la formatii deja cunoscute insa nu neaparat apreciate de o parte din publicul autohton. Eu m-am numarat printre cei care au venit la concert din pura curiozitate, de altfel singurele lucruri pe care le stiu despre Paul Gilbert sunt doua albume de la Racer X si pasiunea pentru modelul Ibanez.

Cronica Paul Gilbert: Aliens in Bucharest

Becker Brau Live Music Club este o locatie absolut superba. Spatios, cu un design ce va satisface gusturile oricarui impatimit al muzicii rock si cel mai important, cu o acustica impecabila. Singurul dezavantaj este berea scumpa care pana la urma are avantajul ei: prefer sa dau 7 lei pe o bere la halba "curata", decat pe o bere de 4 lei diluata cu apa. In fine, pretul berii este ultimul detaliu despre care ar trebui sa vorbim.

In deschiderea lui Paul Gilbert au cantat trupa Asha, care din cate am inteles sunt un fel de 'trupa casei' avand rol de opening act pentru mai toate concertele organizate in Becker Brau.

Formatie de coveruri, care a avut practic aceleasi conditii ca si Paul Gilbert (in materie de sunet si lumini). Cred ca si-au ales un pic cam prost playlist-ul. Desi instrumentalul era aproape de original, cu ceva note personale (caci pana la urma asta inseamna un cover), timbrul vocal nu se potrivea chiar la fiecare piesa. Asta totusi nu inseamna ca au un vocal prost, ci pur si simplu nu poti avea un timbru 'universal'. Un recital 'de incalzire', corect interpretat instrumental, fara loc de repros.

Gilbert s-a lasat asteptat, cel putin 60 de minute. Nu din pricina organizatorului, ci probabil a traficului. Cu tot cu intarziere, echipa tehnica s-a miscat repede iar Gilbert a dat startul la recital undeva in jurul orei 23:00.

Nu sunt expert in teorie muzicala, nici macar un fan inrait al genului. Insa tin sa spun ca ce face Paul Gilbert pe scena este arta in adevaratul sens al cuvantului. O lucrare muzicala poate incompleta fara muzicienii din spatele chitaristului.

Cronica Paul Gilbert: Aliens in Bucharest
Cronica Paul Gilbert: Aliens in Bucharest

Treptat, Gilbert ne-a trecut pe toti printr-un tur de forta de rock instrumental, hard rock, heavy sau progressive metal. Cine credea ca Gilbert este prea soft, ar trebui sa se gandeasca inca o data. Alaturi de baterie (care apropo avea pedala dubla), Paul a oferit un show plin de forta si energie completat de un basist si o clapara la fel de talentati ca si omul din centrul atentiei.

A fost un fel de trupa de elita, crema instrumentistilor de talie mondiala. Sunet absolut impecabil, la fel si jocul de lumini. Genul de concert la care pur si simplu nu ai nimic de reprosat (caldura din sala sau berea scumpa nu sunt probleme reale).

Cum am spus si mai sus, nefiind in tema cu muzica lui Paul Gilbert, n-am cum sa fac un playlist orientativ. Tot ce pot sa spun e ca acum inteleg de ce multi chitaristi din Romania si nu numai i-au pus porecla de 'extraterestru'.

Gisaz

Galerie foto Paul Gilbert la Bucuresti

Filmari de la concertul Paul Gilbert pot fi urmarite aici.


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook