Concurs Peninsula: Children of Bodom de la Something Wild la Hatebreeder

de Alex Warheart

Concurs Peninsula: Children of Bodom de la Something Wild la Hatebreeder


Children Of Bodom este o formatie finlandeza de melodic death metal ce a preluat numele de la o bine cunoscuta crima din Finlanda, anume cea de la lacul Bodom.

Formata in 1993, trupa a lansat in 1997 primul album full-length intitulat “Something Wild” . Prima piesa de pe album, intulata “Deadnight Warrior”, este piesa ce i-a “propulsat” pe Children Of Bodom in topurile finlandeze de atunci, pe primul loc. Dupa ce intregul album a fost lansat in 1997, Children Of Bodom s-au extins rapid, semnand cu o cunoscuta casa de discuri, Spinefarm Records.

Personal, eu consider ca albumul de debut al celor de la Bodom este unul din cele mai bune lansate de ei vreodata. Albumul contine multe influente black, iar cand spun asta, ma refer la clapele cu un oarecare sunet sumbru ale lui Janne, la sunetul mai ascutit si mai puternic al chitarelor lui Alexi si Alexander, la intensitatea basului lui Henkka si la rapiditatea, claritatea si intensitatea sunetelor ce provin din tobele lui Jaska. Ca piesa de referinta, as putea alege “In the Shadows”, piesa considerata de mine una din cele mai black si mai semnificative piese de pe album. Daca o sa aveti bunavointa de a asculta integral piesa, sau albumul, sunt covins ca veti gasi, sau observa elementele de black metal la care am facut referinta, pe langa multe altele despre care nu am vorbit acum. Dar “Something Wild” este un album ce nu-l poti atribui unui singur subgen al metal-ului. Fac referire la piesele mai melodice, sau neo-clasice ale albumului, “Red Light In My Eyes I, II”, cat si la “Lake Bodom” si “Touch Like Angel of Death.” As vrea sa mentionez ca piesa “Red Light In My Eyes II”, este o piesa bazata pe “Simfonia 25” de W.A. Mozart, ceea ce ii da o melodicitate absoluta. Tot in cadrul piesei “Red Light In My Eyes II”, mai apare si o parte din “Confutatis” (Mozart). Toate aceste piese, imbinate cu alambicata piesa “The Nail”(piesa ce contine si o parte dintr-o piesa de Bach “Toccata si Fuga”) au dat albumului puterea de a rezista pe piata si de a iesi in lume, cu capul sus, cum s-ar spune. Dar “Something Wild” nu s-a terminat aici! Pe album mai este prezent si un bonus track de un minut si 12 secunde, interpretat de claparul formatiei, Janne Wirman. Acest bonus track incheie albumul extrem de melodic, fata de inceputul sau destul de brutal(Vezi “Deadnight Warrior”).

Ca un rezumat, “Something Wild” este un album nu atat de usor de priceput, dar care te cuprinde foarte repede datorita multitudinii de elemente pe care le are “in dotare”, datorita schimbarilor rapide de riff-uri in cadrul pieselor, datorita puterii si dorintei aprinse de care au dat dovada cei de la Bodom cand au compus acest album.

Hatebreeder” este cel de-al doilea album full length al celor de la Children Of Bodom, album ce a fost lansat in 1999, via Spinefarm Records. Albumul mai melodic al celor de la Bodom incepe puternic, cu o scurta introducere din filmul “Amadeus”, filmul favorit al lui Alexi Laiho –“From now on, we are enemies...You and I!”. De-a lungul piesei sunt intalnite elemente rapide ale tuturor instrumentelor si mult mai multe parti melodice, provenind de la clape si chitare.

Children Of Bodom au reusit pe acest album sa imbine tehnica cu expresivitatea versurilor. Pe intreg albumul veti gasi versuri legate de razboi, ura si omucidere. Cred totusi ca niste exemple v-ar prinde mai bine : “Warheart!No remains, from compassion or love/Warheart!Hate your fellow as yourself/I have chosen night to be my guide/When the daylight strikes, I hide my trench and die/I’m the cold-blooded killer who’ll f**k you up!” (toate aceste versuri provenind de la prima piesa de pe album, “Warheart”). “I see angels burning, falling down in ruins/Looking down I see my ashes scattered around my grave”. Ar mai putea fi trecute in revista si alte versuri-exemplu pentru a demonstra puterea si ura ce o emana acestea,dar totusi, nimic nu se compara cu expresivitatea si puterea versurilor intro-ului piesei “The Nail”, piesa ce a fost inclusa pe albumul “Something Wild” despre care am discutat mai sus –“Your eyes are full of hate, fortyone/ That’s good/ Hate keeps a man alive,it gives him strenght!”. Pe albumul “Hatebreeder”, Alexi Laiho, cat si Alexander Kouppala au abordat mai mult melodicitatea, folosind din ce in ce mai mult, tehnica numita “sweep picking”(Vezi “Silent Night,Bodom Night”). Vaste arpegii pot fi regasite in cadrul pieselor de pe “Hatebreeder”. Cateva exemple ar fi cele din cadrul pieselor “Black Widow”, ce este foarte mult bazata pe “Concertul nr. 20” de W.A.Mozart si arpegiile din cadrul piesei Hatebreeder, bazate pe melodia “Queen of the Night Aria” de Mozart. Se vede clar faptul ca albumul a incercat si a reusit sa devina mai melodic decat precedentul sau, “Something Wild”.

Tot la nivel de curiozitate, pot relata faptul ca intro-ul piesei “Black Widow” provine dintr-un clip Miami Vice(Episod intitulat “The Prodigal Son”), iar “Wrath Within” foloseste aproape in totalitate riff-uri de la trupa de thrash metal de atunci, Stone(trupa in care a activat Roope Latvala, actualul chitarist Children Of Bodom).

Albumul “brut” contine 9 melodii, printre care amintim minunatele piese “Bed Of Razors”,”Towards Dead Ends”,“Children Of Bodom” si “Silent Night,Bodom Night”. Editia deluxe a acestui album contine si alte doua bonus track-uri, “No Commands”(cover Stone) si “Aces High”(cover Iron Maiden).

Fata de “Something Wild”, unde este prezenta doar o piesa ce contine in titlu numele lacului Bodom, “Hatebreeder” contine si “dezbate” mai in detaliu intamplarea in piesele “Silent Night,Bodom Night” si “Children Of Bodom”. Bineinteles, majoritatea pieselor prezente pe album fac referire la sumbra intamplare. “The Reaper is calling for you to come home/With the thrust of a switchblade/and the grip of a madman/And the waters of Bodom turn a deep red shade of blood/As the Children Of Bodom take their last breath.” (Versuri incluse pe piesa “Silent Night,Bodom Night”).

Nu pot sa nu amintesc si de alte versuri prezente pe album, mai precis cele ce apartin piesei “Children Of Bodom” – “Only calmless spirits of corpses are passing by the altars of Bodom/where everything but death is a lie/To spil your blood to become our wine/We’ll reborn really where only the wild will survive” si “The clash of wickedness veils Lake Bodom blood red/We have gathered our souls to praise the triumph of Death/ Something Wild, has survived!”. Aceste versuri le-am considerat eu ca fiind cele mai representative de pe album, dar va invit sa le cititi pe toate, pentru ca merita! Este bine de stiut si de retinut ca pe album a mai fost inclusa o voce,una feminina de aceasta data, cea a lui “Kimberly Goss”(candva prietena si presupusa sotie a lui Alexi Laiho)

Ca o concluzie, Children Of Bodom au avut o ascensiune din 1997 pana in 1999, datorita multiplelor elemente extrem de reusite pe care le cuprind aceste doua albume. Totusi, eu consider ca “Hatebreeder” este mai bine structurat si mai “stratificat” decat este “Something Wild”, dar bineinteles asta este doar opinia mea.

Ca sa raspund si intrebarilor “cheie” ale concursului dupa atata vorbarie... Da,consider ca “Hatebreeder” a schimbat directia in care se indreptau Children Of Bodom, asta in termeni de melodicitate si popularizare. Ma refer la faptul ca au devenit mai melodici si au incercat sa “ademeneasca” cat s-a putut de multi fani printr-o modalitate frumoasa, unica. Daca in 1997, dupa ce au lansat “Something Wild”, Children Of Bodom deschideau pentru Dimmu Borgir, in 1999 sustineau mari concerte cu ei headlineri si inregistrau bootleg-uri, DVD-uri si tot felul de alte materiale discografice.

Concluzia finala este ca perioada 1997-1999(respectiv 2000) a insemnat pentru Children Of Bodom o schimbare pozitiva, o ascensiune.

Daca cineva doreste sa vada o bibliografie selectiva, sunt mai mult decat dispus sa i-o prezint. Totodata, sper sa va fi placut articolul si sper ca l-ati citit integral si va astept parerile si voturile. Imi cer scuze pentru eventualele greseli de orice fel. Multumesc!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: