Concurs Peninsula: De la Bodom, la Bodom Hate Crew

de Iuliana Gabriela Dogaru

Concurs Peninsula: De la Bodom, la Bodom Hate Crew


Lansat in 2003, “Hate Crew Deathroll” (n.a. HCD) este cel de-al patrulea album full-length al trupei Children Of Bodom, si totodata ultimul album ce-l include pe Alexander Kuoppala la chitara ritm.

“Follow The Reaper” (2000) si “Hatebreeder” (1999) sunt considerate a fi cele mai bune albume Children Of Bodom, dar pe care in opinia mea, HCD le intrece considerabil. Spun asta deoarece albumul lansat de finlandezi in 2003 l-a propulsat pe frontman-ul Alexi Laiho in topul 50 al celor mai buni chitaristi din toate timpurile. Si daca pana in 2003 Bodom lansau cel mult un videoclip per album, Hate Crew Deathroll vine in forta si aduce in premiera pentru publicul larg de atunci doua noi super-videoclipuri pentru piesele “Needled 24/7” si “Sixpounder”.

Obisnuinta finlandezilor de a schimba acordajul pe fiecare album a ramas aceeasi, fapt pentru care “Hate Crew Deathroll” inoveaza vechiul sunet Bodom.

In materie de curiozitati, albumul prezinta mai multe fragmente din filmul “American Psycho”(2000) : "My pain is constant and sharp and I do not hope for a better world for anyone, in fact I want my pain to be inflicted on others." si " I want no one to escape.". Un al treilea fragment apare la sfarsitul piesei “Needled 24/7”, anume "Death? What do y''all know about death?", cat despre primele doua, ele apar in cadrul pieselor “Bodom Beach Terror” si “Angels Don’t Kill”.

Daca tot suntem la capitorul curiozitati, tin sa aduc aminte de faptul ca piesa “Hate Crew Deathroll” devine “imnul” Children Of Bodom, ce incet-incet capata o noua porecla, cea de “Hate Crew” (n.a. Children Of Bodom Hate Crew; COBHC).

Totodata, refrenul piesei “Hate Crew Deathroll” devine cel mai cunoscut refren din repertoriul formatiei pentru fani : “We''re hate crew, we stand and we won''t fall.../We''re all for none and none for all./F*ck you! We''ll fight ''til the last hit/And we’re sure as hell ain''t taking no sh*t!”

Dupa cum eram obisnuiti deja, si cel de-al patrulea album lansat de Bodom are noua piese pe discul standard, plus doua bonus track-uri (n.a. “Silent Scream” (cover Slayer) si “Something Put Something In My Drink” (cover Ramones) ).

Chitaristul Alexi Laiho si claparul Janne Wirman isi imbina din nou fortele si creaza niste piese solide, mult mai melodice decat precedentele, dar care totusi incearca sa resusciteze sunetul de pe “Hatebreeder”(1999) si “Follow The Reaper”(2003).

Obisnuiti cu succesul, Children Of Bodom s-au clasat si cu albumul “Hate Crew Deathroll” pe prima pozitie in topurile finlandeze, cat si ale altor tari. In schimb, albumul nu a continuat ce a inceput “Follow The Reaper” (considerat apogeul formatiei), anume, sa-i puna mai mult in valoare si pe ceilalti membri ai trupei, Henkka, Jaska si Alexander.

Albumul include putine momente in care restul formatiei are parti de backing, iar Jaska nu pare sa mai impresioneze chiar pe toate piesele ca in vremurile bune. Sunt totusi de remarcat abilitatile sale, cat si ale celorlalti membri pe piesele “Angels Don’t Kill”, “Needled 24/7”, “Sixpounder”, “Hate Crew Deathroll” si “You’re Better Off Dead”, piese considerate de mine, dar cu siguranta si de publicul larg, cele mai reprezentative piese de pe album.

Legandu-ma totusi si de bonus track-urile incluse pe editiile ulterioare, finlandezii au facut o treaba foarte buna. Invit cititorii sa asculte “Silent Scream” (cover Slayer) si sa observe abilitatile uluitoare de care au dat dovada cei de la Bodom si sunetul modern inclus pe piesa. “Somebody put something in my drink” (cover Ramones), pot spune ca a dat startul maniei cover-urilor amuzante Children Of Bodom (n.a. vezi asta pe albumele ulterioare lansate de Bodom!).

Ca un per total, toate noile contracte semnate de finlandezi, folosirea unor noi instrumente, cat si a unor noi acordaje, schimbarea si diferita punere in “lumina reflectoarelor” a membrilor trupei, cat si aprofundarea unui nou concept, albumul full length cu numarul patru din discografia acestora a provocat un impact frumos si a adus un succes imens in palmaresul Children Of Bodom, ei trecand inca o data fara griji sau alte emotii peste “standard” si rupand barierele trecutului.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: