Follow the Reaper: Piatra de temelie in istoria COB (Concurs Peninsula)

de Elena Adelina

Follow the Reaper: Piatra de temelie in istoria COB (Concurs Peninsula)


Lansat in 2000, cel de-al treilea album full-length al trupei Children Of Bodom, “Follow the Reaper” este un album mult mai melodic din orice punct de vedere fata de primele doua albume lansate de catre trupa.

Primele doua albume ale finlandezilor, “Something Wild” si “Hatebreeder” au avut un impact si un sunet mult mai brutal fata de cel adus si provocat de “Follow the Reaper”.

“Something Wild”, albumul de debut al celor de la Bodom, lansat in 1997, a avut parte de multe influente black, daca este vorba sa ne legam de sunetul si acordajul chitarelor lui Alexi si Alexander. Nu trebuie uitate nici eforturile depuse de Jaska, Henkka si Janne care au contribuit la “intunecarea” sunetelor de pe fiecare piesa apartinand albumului.

Cu un playlist de doar sapte piese(plus un bonus track), “Something Wild” a reusit sa-i impresioneze pe fanii din lumea intreaga prin brutalitatea riff-urilor de chitare, ritmurile de tobe puternic sesizabile si melodicitatea clapelor.

“Hatebreeder”, lansat in 1999, este un album ce a adus o mica schimbare in cadrul sunetului trupei.Plecand de la prima piesa inclusa pe album, “Warheart” si terminand cu “Downfall”(respectiv “No Commands”(Stone cover) si “Aces High”(Iron Maiden cover) pe editiile anterioare), albumul arata inclinarea celor de la Bodom catre mai multa melodicitate.

“Hatebreeder”, in considerentele fanilor a schimbat intr-un mod pozitiv directia in care se indreptau Children Of Bodom,dar totusi, unele elemente, cum ar fi vocalul, ritmurile de tobe si sunetul basului au ramas aceleasi, fata de cel al chitarelor solo si ritm, cat si al clapelor, care s-au modificat, fiind usor de sesizat la o simpla ascultare.



Fata de primele si de departe cele mai agresive albume Children Of Bodom, “Follow the Reaper”, lansat in 2000 este albumul care a schimbat total si definitiv directia in care se indreptau Children Of Bodom.Curiozitatea, cheful, cat si dorinta aprinsa a trupei de a crea un album mai melodic a provocat un impact pozitiv cat si unul negativ in intreaga comunitate a fanilor Children Of Bodom, ei fiind mai degraba obisnuiti cu piese mai agresive.



Fac referire la sunetul tuturor instrumentelor, la calitatea lor si la melodicitatea crescuta, la partile de clape mult mai des intalnite in piese si la complexitatea ritmurilor de tobe ale lui Jaska.De apreciat sunt si noutatile aduse pe album : mai mult backing vocals, o mai mare implicare a lui Henkka si a lui Janne si o schimbare in ceea ce priveste vocea lui Alexi, versurile de pe album si sunetul clean al instrumentelor.

Nu uit sa mentionez de eforturile depuse de aceeasi chitaristi, Alexi si Alexander, care au pus punctul pe “i” in cadrul tuturor pieselor incluse pe album.Ca o curiozitate, nici acordajul chitarelor nu a ramas acelasi, fapt ce a adus inca un strop de inovatie albumului.

Indepartarea de sunetul “old school” de pe “Something Wild” si “Hatebreeder”, au facut din Children Of Bodom o trupa unica, o trupa moderna.

Fac acum o scurta trimitere la orice piesa apartinand albumului pentru a observa toate aceste elemente despre care am discutat pana acum. Tin sa mentionez ca veti observa schimbari inca de la prima piesa inclusa pe album, “Follow the Reaper”(piesa ce da si titlul albumului), pana la ultima inclusa pe discul “standard”, Kissing the Shadows(o piesa atat de complexa si de reusita din punct de vedere muzical).

Se poate deduce ca “experimentul” aprofundat de finlandezi nu a dat gres, avand in vedere ca pana si in prezent, albumul este considerat a fi “piatra de temelie” in cadrul istoriei trupei, cat si a intregului gen, anume “melodic death metal”. In opinia mea, chiar daca “Follow the Reaper” se afla intr-o usoara antiteza cu primele doua albume, trupa a trecut cu brio “testul modernizarii sunetului” si cel al ascendentei pe plan muzical.

Felicitari Children Of Bodom!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: