Cronica Phoenix - Cei ce ne-au dat nume

de Morrison

Cronica Phoenix - Cei ce ne-au dat nume

Discul de fata, continand selectiuni dintr-un spectacol original al grupului (intitulat 'Cei ce ne-au dat nume'), isi propune sa valorifice o serie de obiceiuri traditionale, datini si aspiratii ale strabunilor ce ne-au dat nume. Avem de-a face, nu cu o simpla mutatie de armonii in registru modern, ci cu o structura contemporana a datinilor legate de ciclul anotimpurilor.


Phoenix


Atentia membrilor formatiei a fost indreptata spre imbinarea liniei melodice populare cu ritmul arhaic romanesc, spre o actualizare si valorificare a intelepciunii

versurilor

populare. Partea de inceput a discului introduce in atmosfera folclorica sugerand inmormantarea ciclului vechi al anotimpurilor.

Este vorba de preludiul instrumental 'A oilor' (prelucrare a unei datini de oierit din Oas-Maramures), completat cu prelucrarea unui bocet (executat la fluier).

Urmeaza 'Jocul timpului', lucrare originala ce utilizeaza masuri alternative tipic folclorice, inviorand atmosfera de trecere la noul ciclu, ce debuteaza cu prelucrarea unei datini de primavara, din Valea Almajului - Banat: 'Paparuga', pastrandu-se dialectul arhaic banatean.

Urmeaza, in succesiune fireasca, celelalte anotimpuri: compozitiile proprii 'Vara' (utilizand masurile mixte) si 'Toamna', precum si 'Iarna' - prelucrare a unei datini de iarna ('Leroloi') din Valea Almajului - Banat, utilizand masurile alternative.


Phoenix


Piesa instrumentala ce urmeaza 'Jocul caprelor', este prelucrarea unei alte datini de iarna, de asta data originala din Campulung - Suceava. Remarcabila este in aceasta lucrare reprodecerea sunetelor produse de instumente populare (cimpoi, buhai), precum si utilizarea unor capre de lemn construite de membrii formatiei.

'Nunta' este o compozitie originala cu tenta moderna, ce pastreaza insa culoarea folclorica datorita intrebuintarii masurilor alternative.

Discul se incheie cu doua piese, scrise in aceeasi perioada. Prima dintre ele, piesa de rezistenta din repertoriul grupului, este compozitia ciclica 'Negru Voda', lucrare de o deosebita valoare muzicala.

Interventiile viorii divizeaza spatiul sonor-istoric intr-o serie de succesiuni ciclice in basorelief. Balansul ritmic al piesei, pune in valoare si actualizeaza textul, cunoscuta balada istorica populara.


Phoenix


Ultima piesa a discului, compozitia instrumentala 'Pseudo-morgana', evidentiaza usoare influente orientale, incheind meditativ atmosfera discului.

Este remarcabil meritul membrilor grupului 'Phoenix' ce au realizat un act de cultura prin aceasta valorificare creatoare a unor datini romanesti strabune.

Folclorul este prezent in mod neostentativ in piesele formatiei, claritatea mesajului transmis - patriotic si educativ - fiind evidenta. Admirabila este integrarea unor sonoritati traditionale, a unor scene vivante folclorice in contextul unei muzici nascute dintr-o conceptie moderna.

Bestmusic.ro



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: