Mircea Baniciu a pierdut procesul cu Nicu Covaci

de Buvnitz

Mircea Baniciu a pierdut procesul cu Nicu Covaci


Mircea Baniciu a publicat urmatorul comunicat pe pagina sa de Facebook:

NOI NU AM PIERDUT NIMIC, PUBLICUL A PIERDUT CEL MAI MULT

Ca urmare a informatiilor aparute in aceasta dimineata, as dori sa fac putina lumina.

Nu am pierdut nimic in acest proces. Am fost dat in judecata de Nicu Covaci pentru ca in ultimii 20 de ani am cantat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fara a avea acordul sau, si pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale si morale in valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann cate 10.000 de euro. Sentinta judecatorilor a fost aceea ca nu avem nimic de platit acestui om, care oricum in aceasta perioada a incasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretarilor noastre.

Totusi, la cererea lui Nicu Covaci, judecatorii au acceptat ideea ca nu avem voie sa interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. As dori sa spun ca atat in formula Mircea Baniciu & Band, cat si in trupa Pasarea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine si respectiv Ioji Kappl. La cererea publicului am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" si "Mugur de fluier", piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii'70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. Nicu Covaci si-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au apartinut niciodata. Acesta este motivul pentru care, de la Revolutie incoace trupa Phoenix nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil si si-a schimbat de numarate ori membrii.

Consider ca aceasta decizie este profund imorala, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele aparute in perioada 71-75 au fost compuse in cea mai mare parte impreuna, in sala de repetitii in care in care erau prezenti cativa oameni (membrii trupei, textierii, sunetistii formatiei).

In ce ma priveste, am la randul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri indragite de public ulterior perioadei Phoenix. Ramas fara colegii de trupa, Nicu Covaci a compus niste piese banale, despre care majoritatea dintre dumneavoastra nu au auzit si nici nu vor auzi vreodata.

Acestea fiind spuse, consider ca cel mai mult a pierdut publicul romanesc, caruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzica ajunsa legenda, in interpretarea ei originala.

Probabil ca va veti bucura de acum inainte de superba voce si chitara a lui Nicu Covaci, daca va mai avea vreun public care sa-i faca onoarea de a participa la concerte.

MIRCEA BANICIUDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook