37 de ani in (the) Dark Side Of The Moon

de Buvnitz

37 de ani in (the) Dark Side Of The Moon

Va prezentam mai jos un articol foarte interesant scris de Catalin Lascu (Wall-Street.ro) despre aniversarea recenta a albumului The Dark Side Of The Moon, semnat Pink Floyd.

Aniversarea recenta a acestui album aparut in urma cu exact 37 de ani, mi-a fost amintita si marcata de cateva coincidente. Intai, am descoperit super-audio CD-ul 5.1, intr-unul din super-magazinasele prietenilor de la Muzica.

Dupa cateva zile, netul imi semnala ca „darksaidul” a fost votat recent drept cel mai bun album-concept din istoria muzicii rock, si ca e posibil ca Roger Waters sa reia seria de concerte de „revitalizare” a albumului (Ce ziceti, stimati organizatori de concerte? Ultima regrupare din 2 Iulie 2005 in cadrul evenimentului Live 8, „for one night only”, a adus grupului Pink Floyd cea mai mare audienta inregistrata vreodata). Toate astea inseamna –mi-am zis-, ca acest „oldie, but goldie” continua sa prezinte interes, atat pentru cei care il cunosc nota cu nota, dar si pentru cei, cred putini, care n-au auzit de el sau poate nu i-au dat importanta si carora sper sa reusesc sa le retin atentia pana la capat, cu doua informatii de tip „stiati ca?”.

Wikipedia plaseaza "The Dark Side of The Moon” pe locul 3 la „best-selling albums worldwide”, cu 45 milioane de copii vandute. Alt record, autentificat de Guiness Book, este prezenta timp de 591 de saptamani consecutive (11.4 ani) si 741 saptamani in total (14.2 ani) in Top Billboard 200 !!! Adaugand si saptamanile cu prezente in top mai jos de locul 200, totalul atinge, incredibil, 26 de ani!

Unii il considera cel mai important album din istoria rock-ului. Astfel de clasamente sunt oarecum relative si deseori subiective. De netagaduit insa, „The Dark Side of The Moon” reprezinta un moment de varf al unei perioade de aur in muzica rock, cu un impact urias asupra evolutiei sale ulterioare, si o piatra de hotar a muzicii rock progresive. O capodopera. Compozitiile, calitatea versurilor, calitatea interpretarii, performanta tehnica a sunetului si a efectelor, totul reprezinta si astazi, dupa 37 de ani, o provocare pentru ascultator.

Grupul-cult Pink Floyd este citat in galeria marilor trupe de muzica rock progresiva ale anilor 70, alaturi de Yes, Genesis (formula cu Peter Gabriel), King Crimson sau Emerson, Lake & Palmer, as adauga eu si Van der Graaf Generator, desi audienta acestora s-a limitat deseori la o anume elita intelectuala.

Grupul fondat in 1965 includea in formula initiala pe Syd Barrett (chitara, voce) - la acea vreme figura centrala a grupului -, Roger Waters (bass, voce), Nick Mason (baterie) si Richard Wright (keyboards, voce). Primul album, "The Piper At The Gates Of Dawn", aparut in 1967 si dominat in intregime de Syd Barrett, contine cateva cantece pop scurte, melodioase, dar si piese instrumentale lungi, experimentale, ce plaseaza startul grupului in zona rock-ului psihedelic. „Interstellar Overdrive" prefigureaza viitorul curent space-rock.

Continuarea pe Wall-Street.ro



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: