Interviu PLACEBO

23 Noiembrie 2006 Morrison

Interviu PLACEBO
Salut Brian. Ne bucuram sa te avem alaturi. Cum a mers turneul pana sa veniti la Bucuresti?

Am fost in Romania dupa o pauza in turneu de doua saptamani si e destul de ciudat sa vezi cum poti sa te dezobisnuiesti de ceva intr un timp atat de scurt..dar despre ce a fost pana cu 2 saptamani inainte de concert pot sa-ti zic ca a fost extrem de interesant publicul care ne a primit extraordinar peste tot si suntem foarte multumiti.

Interviu PLACEBO

Ce a fost diferit cand ati inregistrat ultimul vostru album MEDS fata de cele precedente? Stilul de a compune piesele a fost diferit ?

Cred ca am inregistrat ultimul material cantand din nou cum faceam la inceput. Ne-am bazat pe compozitie si pe cat de bine ne intelegem intre noi ca si muzicieni, in loc sa ne bazam pe calculatoare sau tehnologi. A fost ideea de a redescoperi ceva foarte simplu care sa mearga direct catre public, am apelat la cat de bine ne intelegem ca si trupa cand e vorba de a inregistra si compuine o piesa in loc sa apelam cum am mai zis la ajutorul tehonologiei si descoperirilor din ultimul timp din lumea digitala. Pot sa zic ca e un album old school. Mai back to the roots.

Pe acest album MEDS aveti o piesa "Broken Promise"cu un invitat de marca si anume MICHAEL STIPE de la REM..cum ati ajuns sa colaborati cu el?

Ideea e ca noi de obicei colaboram cu oameni pe care ii cunostem deja, iar pe Michael il stim din 1998. Am fost foarte incantati de ce a iesit. De fapt eu cred ca orice lucru in care este implicat Michael nu are cum sa nu iasa bine. A fost foarte usor sa lucram cu el. In cazul de fata am fost foarte norocosi sa l cunoastem pe Michael Stipe.

Care au fost cele mai mari realizari ale voastre ca si muzicieni ?Care a fost cel mai frumos compliment pe care l ati primit vis- -vis de muzica voastra ?

Cea nai mare realizare nu stiu exact care a fost mi ar placea sa cred ca inca nu am realizat-o inca..primesc o multime de scrisori care fiecare in parte are o poveste impresionanta. De pilda am primit odata una in care cineva ne povestea cum a pus piesele noastre unui fan aflat in coma. Ceea ce mi s a parut ceva cu totul deosebit.

Interviu PLACEBO

Cum ati evoluat ca si formatie in decursul anilor?

Cred ca am ajuns la un punct in care avem o foarte mare siguranta si incredere in ceea ce facem, stim sa facem specatcol pe scena, am devenit mai buni compozitori, cantam mai bine la instrumente. Si e foarte placut sa vezi din ce in ce mai multa lume la specatcole pentru ca asta inseamna cu siguranta ca ai evoluat spre bine. Deci suntem mai buni in ceea ce facem ceea ce e un pas inainte in evolutia trupei Placebo.

In copilarie ai avut modele care te au influentat in vreun fel?

Da am avut ..dar nu modele din lumea muzicii. Imi placea pe atunci foarte mult Bruce Lee si tenisman ul John McEnroe care imi placea pentru ca pe atunci cand eram copil obisnuiam sa ma uit la tenis cu parintii cu toate ca-l uram ca si sport si ma plictiseam sa ma uit, dar de fiecare data cand aparea acest John McEnroe totul se transforma in spectacol si ma facea si pe mine sa ma uit cu mai mare interes la meci pentru ca John era genul de om care injura si se certa la fiecare meci ceea ce mi placea foarte mult. Baiatul asta era cel mai punkist dintre tenismeni.

Interviu PLACEBO

Care sunt partile cele mai intesante si cele mai putin interesante sa fii membrui in Placebo ?

Cred ca sunt la fel ca in orice formatie. Cele mai tari momente sunt atunci cand suntem pe scena. Iar cele mai putin bune sunt

Cand sunteti pe drumuri in turneu ?

Pai sunt chestii interesante si chestii mai putin tari si in turnee . Sa fii nomad e uneori destul de plictisitor si poti sa innebunesti cate odata. Asa ca trebuie sa faci ceva special in fiecare zi sa treci peste asta. Si daca reuisesti totul e ok.

Din toate piesele pe care le ai compus in toti anii astia care e cea care ti place cel mai mult ? Piesa de care te simti cel mai apropiat ?

Cred ca Twenty Years este cea pe care o cant cu ce mai mare placere. Este o piesa cu o mare incarcatura emotionala pentru mine si mi place foarte mult ce a iesit.

Crezi ca intr o zi o sa scoti un album solo cum a facut acum cateva luni Tom de la Radiohead? Ai ascultat albumul lui?

Da l-am ascultat. E un album foarte bun. Dar trebuie sa-l asculti destul de atent sa intri in atmosfera lui. Cat despre mine..nu stiu inca..nu am nici un cantec ascuns pe undeva sa-l pun pe un eventual album solo. Deci nu vad in curand aparitia un astfel de album. Dar cine stie..

Care e diferenta dintre concetele Placebo din Europa si cele din State ?

In America nu suntem asa de populari ca si aici fapt pentru care cantam in sali mult mai mici ceea ce e destul de tare ca putem face stage diving sau crowd surfing. Ne simtim mai aproape de public ceea ce nu prea se intampla in Europa unde cantam in mare parte la marile festivaluri.

Despre Japonia ce ne poti spune? Ca si acolo e o scena aparte si diferita in lumea muzicala.

Japonia e o tara in care toti sunt foarte politicosi si totodata e un foarte ciudat loc de cantat pentru ca acolo concertele incep la ora 17.00 iar publicul aplauda la inceput pentru un minut dupa care se opresc ceea ce foarte ciudat. Ma simt in Japonia ca pe Marte.

Ce urmeaza pentru Placebo?

Pai in urmatorul an o sa fim in turneu aproape fara intrerupere pentru a ne promova cat de mult putem acest nou album Meds care credem noi ca e foarte reusit.

Multumesc Brian, succes in turneu si va mai asteptam in Romania !

Cu placere. Sper sa ne mai intalnim !

PLACEBO
www.placeboworld.co.uk
www.myspace.com/placebo

Hefe - august 2006

Concerte recomandate: