Biografie ProdigyProdigy

Genuri muzicale:
PunkAlternativeElectronic

Trupe similare:
Linkin Park  Vita de Vie  Evanescence  Korn  Coma  Green Day  Muse

The Prodigy este o trupa engleza infiintata in anul 1990 de catre Liam Howlett. Genul electronic/drum and bass s-a nascut odata cu ei. Alti membri ai trupei sunt: Keith Flint (solist/dansator) si Maxim Reality (Live MC). Leeroy Thornhill (dansator) a fost si el un membru al trupei intre anii 1990-2000.
Prodigy Experience:
Formata in Essex, Anglia The Prodigy s-a nascut initial cu 10 piese demo de Howlett realizate pe un Roland W-30. XL Recordings a ascultat piesele si single-ul de debut "What Evil Lurks" a fost lansat la inceputul anilor 1991.
Primul lor concert a fost la "Four Aces" in Hackney, London. "Charly", lansat 6 luni mai tarziu, a fost un mare hit in Anglia apreciat de foarte multi. Dupa "Charly" a urmat primul lor album "The Prodigy Experience" de departe unul dintre cele mai bune exemple ale genului rave/breakbeat.
Jilted Generation:
The Prodigy s-a departat usor de scenele rave cu "Music for the Jilted Generation" (1994). Nominalizat la "Mercury Music Prize", albumul a capturat furia fanilor rave britanici, interpretarea lor de atunci schimband cultura rave si chiar curentul in sine. Albumul era inclinat mai mult spre electronic breakbeat-based. Originalitatea lor a ilustrat sclipitor posibilitatile genului.
Succesul international "Music for the Jilted Generation" si turneele de peste granitele Angliei au insemnat un viitor viabil. Trupa a sporit activitatea live cu chitaristul Jim Davies in 1995 pentru melodii gen "Their Law", "Break and enter", si diferite versiuni live. Lansarea in 1996 al single-ului "Firestarter", pentru prima data impreuna cu Keith Flint (vocal), a ajutat trupa sa intre in SUA si-n alte magazine de peste ocean, in Anglia fiind pe primul loc. In acest an The Prodigy au deschis insemnatul festival Lollapalooza. Au avut turnee in toata lumea, inclusiv Beirut si Moscova.
The Fat of the Land:
Al treilea album "The Fat of the Land", a fost lansat in 1997. La fel ca cele anterioare albumul a insemnat o noua borna in evolutia trupei. Avand melodii simple si versuri sarcastice punk-like, albumul totusi a pastrat semnatura trupei. Pozitionati perfect intre lumea "underground" si cea "evidenta", albumul le-a asigurat pozitia de cea mai de succes trupa din genul hard dance, intrand pe primul loc in topurile engleze si americane. Cel mai bine vandut single "Breathe",(1997) a fost luat din acest album.
Dirtchamber Sessions:
Anul 1999 a vazut lansarea lui "Dirtchamber Sessions Vol. 1". Acest album nu semana cu restul, fiind un "Dj mix album" de catre Howlett, produs live la "British Radio 1".
In 2002, dupa o pauza insemnata de la turnee si inregistrari, single-ul "Baby's Got a Temper" a fost usor dezamagitor. Melodia a fost scrisa de Keith Flint si cantata cu Jim Davies. Single-ul a fost produs de Liam Howlett in acelasi an, iar "Q Magazine" a acordat trupei un loc in topul: "50 Bands To See Before You Die" (50 de trupe de ascultat inainte de-a muri).
Always Outnumbered:
...Ultimul album al trupei "Always Outnumbered, Never Outgunned" a fost lansat pe 23 August 2004 (14 Septembrie 2004 in SUA). Keith Flint si Maxim nu au participat la acest album. In schimb albumul a avut oaspeti ca Liam Gallagher de la Oasis, Kool Keith, Twista, si actrita Juliette Lewis. Flint si Maxim totusi au revenit intr-un turneu international pentru a sustine albumul. A urmat un single experimental "Memphis Bells", urmat de traditionala aparitie, single-ul "Girls".
"Memphis Bells" a fost vandut in 5000 de exemplare pe internet. 5 Mixuri au fost vandute in 3 formaturi WAV, 2 mixuri audio in format Mp3, si un 5.1 DTS Multichannel audio mix. Experimentul a fost un succes, 5000 de copii fiind vandute in mai putin de 36 de ore in ciuda problemelor de server.
Un an mai tarziu "Their Law: Singles" strange toate hiturile mari.
The Prodigy sunt o trupa greu de clasificat, pentru ca au evoluat in mod semnificativ cu timpul. Fiecare album reprezinta o noua era in evolutia trupei. De la inceputul initial ca "tripped out hardcore rave" cu melodii consacrate ca "Your Love" si "Out of space", pana la dance "No Good", usor spre rock "Their Law" si melodii punk-like ca "Fuel my Fire". The Prodigy continua sa aduca inovatii si sa surprinda...

Stil: Tehno/Hardcore/Alternative Rock/Rave/Big Beat/Electropunk

Componenta:
Liam Howlett - clape/programare
Keith Flint - dansator/voce
Maxim - MC/voce

Discografie:
Experience (1992)
Music for the Jilted Generation (1994)
The Fat of the Land (1997)
The Dirtchamber Sessions Volume One (1999)
Always Outnumbered, Never Outgunned (2004)
Their Law: The Singles 1990-2005 (2005)
THE PRODIGY
www.theprodigy.com
www.myspace.com/theprodigy