The Prodigy - Invaders Must Die

de Brashvox Attila

The Prodigy - Invaders Must Die

La Coke Live alaturi de Nine Inch Nails, cap de afis sunt The Prodigy. Despre Nine Inch Nails am scris pe larg si cred ca merita si trupa lui Liam Howlett atentie.

Pe 23 februarie 2009 a fost lansat noul album The Prodigy, “Invaders Must Die” al cincilea LP al trupei Britanice.

Discul precedent, „Always Outnumbered, Never Outgunned” din 2004 mi-a placut foarte-foarte mult, chiar daca n-a avut acelasi succes comercial ca precedentele. Trupa lui Liam Howlett de la bun inceput a reusit sa sune foarte viu in ciuda faptului ca vorbim despre muzica electronica, de samplere, sintetizatoare si tot arsenalul de artificii digitale. Ma uitam pe tot felul de situri, citeam parerile criticilor, zambeam la etichete: Prodigy sunt Big Beat, Rock Alternativ, Electropunk, Rave si Breakbeat, sunt Hardcore Tehno si Industrial in functie de cine-i asculta. Mare lucru si putine formatii au reusit sa adune asa un public „pestrit”. Cine nu s-a zbenguit pe „Breathe” sau „Firestarter”?

The Prodigy – MySpace

01. “Invaders Must Die” – 4:55 02. “Omen” – 3:36 03. “Thunder” – 4:08 04. “Colours” – 3:27 05. “Take Me to the Hospital” – 3:39 06. “Warrior’s Dance” – 5:12 07. “Run with the Wolves” – 4:24 08. “Omen Reprise” – 2:14 09. “World’s on Fire” – 4:50 10. “Piranha” – 4:05 11. “Stand Up” – 5:35

Prima piesa, „Invaders Must Die” a fost pusa la dispozitia publicului pentru descarcare gratuita pe situl oficial al formatiei pe 26 noiembrie 2008. Este o piesa cu putina voce, orientata mai spre zona dansanta, recunosti ca-i Prodigy instantaneu dupa sunetul si ritmul impus de tobe si clapa pregnanta, the Moog Prodigy, acel sunet analogic inconfundabil.

Pe 16 februarie a fost lansat oficial al doilea single „Omen”. Aceeasi clapa schizofrenica domina si aceasta piesa, ritmul ramane alert, nu prea poti sta locului. „Thunder” ne arunca inapoi undeva la „Out of Space” in 2001 si la radacinile trupei, dupa doua-trei masuri canti si fara sa vrei: „I hear thunder but there’s no rain/ this kind of thunder break walls and window pane/ I hear thunder but there’s no rain/ this kind of thunder”. Vocea lui Keith Flint a ramas neschimbata si si-a pastrat si acel accent exotic care-l face special.

„Colours” revine la tonurile mai experimentale ale precedentului album, ramane insa intensa si plina de energie.

„Take Me to the Hospital” are basul acela pulsant de Hardcore din „Breathe”, are clapele si vocea nebuna din deja amintita „Out of Space” si un tempo agresiv. Apropo de spital, „Take Met o the Hospital” este si numele noii case de discuri al formatiei, acest album fiind primul lor produs independent. „Warrior’s Dance” este o versiune revizuita la „No Good (Start the Dance)”, este mai experimentala, dar te tine pe ringul de dans.

„Run with the Wolves” il are la tobe pe Dave Grohl (Foo Fighters, ex-Nirvana), poate si din acest motiv are un gust mai „Rock”, dar ramane o piesa profund Prodigy, clapele suna violent si schizofrenic in acelasi timp, ritmul este ametitor si vocea lui Keith obsesiva.

Dupa inca o scurta repriza de „Omen” scoatem chibriturile pentru „Firestarter”, pardon! „World’s on Fire”. Va e clar, nu? „Piranha” revine iar in zona mai experimentala trasata de „Always Outnumbered…” ca-n final sa mai sarim odata-n sus pe „Stand Up”, o piesa instrumentala si cu un sunet de old-school sanatos si o linie melodica atipica pentru The Prodigy, ceva ce mi-a amintit de alte vremuri si de altceva, altcineva, dar nu pot sa va spun (sau spoon?) de ce.

M-am linistit, „Invaders Must Die” n-are nicio legatura cu „sa moara dusmanii de ciuda”, asa ca-l dau la maxim sa moara de bucurie si vecinii…Sa le stea salamu’, pustiu si guta-n gat! Cred ca asteapta sa ma car la festival... ha ha ha!

Cronica scrisa de brushvox pe Blogul sau pe METALHEAD

Pot ajunge oficial la zona de Cronici de Albume sau De Concerte si cronicile voastre daca le postati pe blogurile personale de pe METALHEAD. Tot ce trebuie sa faceti e sa aveti cont, sa fiti logati iar din meniul din drepta sus sa selectati Blogul Meu (la Optiunile mele). Spor si felicitari celor care au scris !Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook