The Prodigy: Invaders from Space

de Buvnitz

The Prodigy: Invaders from Space

Ultima zi de Peninsula a fost probabil si cea mai interesanta pentru cei prezenti dat fiind prezenta celor de la Prodigy cat si Tankcsapda, un fel de Phoenix sau Iris al Ungariei care asa cum era de asteptat au strans un numar impresionant de oameni in fata scenei.

Printre DJ si seturi, artisti electro si dnb, s-au numarat si alte cateva prestatii foarte interesante, prima fiind Vita de Viecare au sarbatorit cu aceasta ocazie 10 ani de la lansarea discului Fenomental, ocazie cu care setul a fost unul mai special si mai potrivit as putea spune. Compozitii in forta, presarate desigur si cu hiturile cunoscute, cu un Adi Despot mai degajat se pare.

Asa cum era de asteptat, cand venea vorba de compozitii de pe Fenomental, publicul de 17-18 ani din fata scenei nu le cunostea, drept dovada ca ce le dai la televizor, aia ramane in cap si nici n-o sa vezi ca pustanul va asculta si alte piese. In fine, poate lucrurile se schimba cert e ca Vita de Vie si-a facut treaba intr-un show care poate ar trebui repetat mai des.

Poze concert  <a href=Vita de Vie la Coke Live Peninsula 2009" title="Poze concert VITA DE VIE la Coke Live Peninsula 2009" class="img_content" />Intre timp pe o alta scena se aflau cei de la Guerillas, deja la a treia participare daca nu ma insel. De altfel promotori ai curentului hardcore in special in Cluj Napoca, show-ul a fost pentru cunoscatori, asadar un public redus dar dedicat care dupa reactiile afisate, nu erau la prima intalnire cu Guerillas. Timp a fost destul asa ca am avut de audiat si doua coveruri, anume Hatebreed si Agnostic Front. In rest compozitii de pe cel mai recent material discografic, comunicare foarte buna cu publicul si parca intre toata muzica electronica de la Peninsula a mers foarte bine o portie de metal.

Poze concert GUERRILLAS la Coke Live Peninsula 2009


Timpuri Noi au surprins publicul, nu prin prestatie (extraordinara ca intotdeauna) ci prin lipsa basului inlocuit de samplere, clape si alte insturmente electronice ce ofera un cu totul alt feeling muzicii. Deloc un lucru rau ba chiar se potriveste foarte bine cu Timpuri Noi. Iliescu ramane in continuare printre cei mai tari chitaristi din Romania, Artanu la fel de 'misterios', intreaga trupa captivand atat publicul cunoscator cat si cei veniti in trecere. Undeva pe la finalul concertului practic nu mai aveai loc in cort astfel ca aria de spectatori s-a extins pana la aleea care lega scenele. Foarte multe compozitii pe care nu le-am auzit de ceva vreme, presarate cu deja consacratele improvizatii oferite de Iliescu. Foarte frumos sa vezi ca dupa atatia ani Timpuri Noi pastreaza acelasi spirit, iar atmosfera concertelor nu s-a schimbat deloc.

Poze concert  <a href=Grimus la Coke Live Peninsula 2009" title="Poze concert GRIMUS la Coke Live Peninsula 2009" class="img_content" />


La Grimus am ramas usor surprins de faptul ca acele replici cu 'va iubim', 'sunteti cei mai tari' inca au efect. Muzical Grimus surprinde, e exact atunci cand europenii canta metal american si o fac mai bine decat cei care au inventat stilul. O muzica placuta, relaxanta, nu neaparat pe gustul meu insa cantata corect si cu multa pasiune.

Urmatorii pe lista au fost Tankcsapda, eu am asistat doar pentru simplul fapt ca o mare parte din cei prezenti se indreptau spre scena principala si am zis ca descopar cine stie ce revelatie a Europei de Est. Da de unde, Tankcsapda m-au plictisit pe parcursul a 90 de minute, aparent publicul maghiar a fost foarte multumit deci cu gusturile nu te pui. Multe nu sunt de spus, e genul de formatie de hard rock care canta de peste 20 de ani si a devenit un fel de simbol national al rockului.

Dupa ce am asistat la Nine Inch Nails, show-ul Prodigy nu era chiar pe lista mea mai ales ca i-am tot vazut in trecut, cu trei showuri memorabile ce-i drept. Foarte multa lume, undeva peste 20.000 de oameni, unii veniti exclusiv pentru Prodigy ceea ce nu mi se pare neaparat chiar cel mai bun lucru dar cum am spus si mai sus, gusturile nu se discuta.

Poze concert THE PRODIGY la Coke Live Peninsula 2009Ca o impresie generala, pot sa spun ca Prodigy la Peninsula a fost clar sub prestatiile din Bucuresti si Sibiu. Mai nou Keith Flint se limiteaza doar la dans, interventii vocale foarte rare fiind mai degraba important doar prin prezenta scenica. Fata de datile precedente muzica parca vine mai mult din computer si n-am inteles de ce volumul sunetului a variat extraordinar de mult, Maxim chiar rugandu-l la un moment dat pe sunetist sa dea totul mai tare.

Fiind foarte multi oameni din zona Tiesto/house/electro obisnuiti cu piesele bagate in terasele din Vama Veche sau Club A, au lipsit cu desarvarsire manifestari specifice pentru Prodigy anume aceleasi chestii pe care le vedem si la metal pentru ca judecand la rece, intensitatea oferita de formatie nu este departe de cea a unui concert de hardcore sa spunem. Publicul s-a multumit cu o miscare suava din picior, o mana in aer si o tura de aplauze fapt ce automat a tras in jos intregul show. Poate de aceea am ramas cu impresia ca show-ul de la Coke Live din Bucuresti (de exemplu) a fost net superior, tocmai pentru ca acolo am avut o alta categorie de public.

Mi-a placut in schimb unitatea concertului, piesele au curs pe banda, iar Maxim a facut tot posibilul pentru a mentine atmosfera chiar cu acel 'get down and jump' din ce in ce mai des folosit la concertele de afara, totusi destul de nou pentru publicul de la noi si momentan inutil. Setlist format asa cum era asteptat din aproape toate hiturile formatiei, regret exlcuderea lui No Good in favoarea pieselor de pe noul album.

Poze concert THE PRODIGY la Coke Live Peninsula 2009


Inca un lucru am observat la publicul roman, uneori nu poate face diferenta intre un concert bun si unul prost, pentru ei era de ajuns ca se aflau Prodigy in fata lor. Chiar ma amuzam la un moment dat, sunetul era la un volum extrem de mic totusi nimeni nu parea deranjat. A fost un show mediocru, genul de concert unde publicul are cuvantul si asta s-a cam vazut, din pacate.

Per total, Pensinsula s-a dovedit un real succes. O atmosfera relaxata, foarte multa distractie pentru toate gusturile, iar marea majoritate a concertelor au fost ireprosabile.

Gizas

Filmari de la Peninsula gasiti pe METALHEADTV aici: Ep. 98 - Filmari Peninsula Coke Live 2009Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook