Cristina (Psychogod): Mi-a placut intotdeauna muzica extrema

20 Decembrie 2011 Alex Warheart

Cristina (Psychogod): Mi-a placut intotdeauna muzica extrema

Cristina, solista trupei Psychogod, a vorbit de curand deschis despre ce inseamna pentru ea muzica si trupa la care canta. Aflati mai multe detalii in interviul de mai jos.


Salut Cristina! Iti multumesc ca ai acceptat sa-mi acorzi interviul.

Salutari! Si eu iti multumesc pentru aceasta ocazie!

Ati sustinut o serie de concerte alaturi de diverse trupe,in cadrul mai multor evenimente acest an,dar in special aceasta luna. 'Maini pentru maine' e unul din evenimentele interesante la care ai participat.Ati deschis si pentru Infected Rain luna asta... Cum va simtiti?


In plin avant!!! Bine, recunosc poate suna putin dramatic, dar in ultimul timp am inceput sa construim legaturi foarte puternice atat in muzica noastra cat si in trupa. Desi, planul initial nu includea concerte in perioada aceasta (trebuia sa ne ocupam numai de inregistrari), lucrurile nu au mers tocmai cum au fost planuite, dar din fericire am avut parte de niste evenimente frumoase. Fiecare concert e un prilej extraordinar de a-ti impartasi inspiratia cu publicul.

Unde v-ati simtit cel mai bine? Unde ati avut parte de cel mai zgomotos public?

Nu cred ca am un raspuns clar aici. Nu pot spune ca am avut vreodata sala goala, dar nici nu am stat sa numar persoanele prezente. Cred ca daca ar fi un concert cu un singur participant care aplauda, m-as simti la fel de onorata ca si cand ar striga un stadion intreg.

Esti o femeie puternica, cel putin din punct de vedere vocal. Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru muzica death metal?

Mi-a placut intotdeauna muzica extrema. Black metal si death metal...bine, mai mult black. Am inceput prin a canta cu o trupa de death in liceu. Eram la chitara ritmica, la tobe era Hertzu ("Magica" - nu stiu daca mai canta si acum cu ei) iar la voce era Karkalak ("NOX"). Nu am avut viata lunga din cauza ca am venit in Bucuresti pentru studii, dar am ramas impresionata de abilitatile guturale ale fostului vocal. Nu ma asteptam sa cant asa vreodata! Am facut canto clasic, am invatat niste teorie si apoi am incercat sa o aplic cu o trupa. Am intins coarda cat de mult am putut si m-am impins peste limite, chiar daca faceam prost ce faceam, tot nu m-am lasat... Iar in final am inteles ca trebuie sa existe un echilibru intre teorie si aplicatie si am inceput sa ma metalizez, ca sa-i zic asa. Vine natural si cred ca mi se potriveste mult mai bine decat chitara.

De unde numele si conceptul de Psychogod? Cine-i ''capul rautatilor'' in trupa?

Intr-o frumoasa seara eu si domnul Dank stateam si vorbeam pe messenger...Si visand noi cu ochii deschisi la planuri marete de glorie si faima, am realizat ca nu avem nume pentru proiect. Eu am inceput sa ma gandesc la un nume complicat, rezonant, maret (specific black metal) si Dank a trantit-o "Psychobomb"...Ma si pregateam sa-i dau o mie de argumente cand mi-a venit ideea "Psychogod". Asa ca suntem vinovati amandoi pentru nume, si pentru tot ce e trupa acum. Am ramas "veteranii" trupei.

Cred ca stii ca pe 18 ianuarie 2012, Arch Enemy urmeaza sa sustina in premiera un concert in Romania. Ati primit vreo oferta de la organizatori?

Din cate stiu nu am primit nici o oferta pentru eveniment si nici nu ne-am strofocat sa obtinem vreuna. Intr-adevar in momentul cand esti in deschidere la o astfel de trupa, deja viitorul se contureaza mult mai bine si ai mai multe sanse sa fii vazut de cine trebuie. Dar, totodata am invatat sa accept faptul ca a fi o trupa de metal inseamna multa munca, rabdare, pasiune, incredere, bani, dar si multa dezamagire...

Care consideri tu ca e cea mai amuzanta amintire de-alungul carierei tale muzicale?

In liceu, am cantat la un moment dat cu o trupa de fete si pentru o perioada am fost formatia cercului militar. Am avut un concert, sa-i zicem asa, un eveniment al armatei unde publicul avea varsta medie de 60-70 de ani. Nu au avut suport de microfon si au folosit un scaun pe care au proptit o coada de matura. Dar cantam pe statii Marshall, cine mai era ca noi atunci?!

Va mai considerati o trupa de inceput? Crezi ca este vreun beneficiu, vreun plus in a avea o formatie de metal ''condusa'' de o femeie?


Eu nu am considerat trupa aceasta a fi la inceput vreodata. Psychogod a insemnat continuarea activitatii muzicale. Nu vreau sa supraapreciez trupa, dar in anul care se termina acum, am invatat si evoluat enorm...si e loc de mai bine!! Consider ca inceputul a fost pentru fiecare momentul in care ne-am descoperit pasiunea pentru instrumentul muzical. Multa lume ar spune ca o trupa ce are un membru femeie o duce mult mai bine, influentati de mass media oamenii cred uneori ca femeile vor atrage numai prin corp, nefiind necesare elementele urmatoare: inteligenta, decenta, sau talent. In metal lucrurile sunt foarte diferite. Daca nu prezinti virtutile necesare: instrumentatie specifica, voce agresiva si comportament scenic adecvat nu vei fi agreat prea mult. Si asta ti se va spune in fata, fara ocolisuri. Asta imi place la metal e sincer si dur. Nu cred ca am fost binecuvantati prea mult din cauza mea. Mereu vor fi oameni care te vor iubi si care te vor uri. Iar daca te iubesc toti e ceva gresit. Iar daca te urasc toti s-ar putea sa fi murit deja.

Sa ne aducem aminte de 2010 si de lansarea videoclipului vostru, We are not. E un videoclip interesant, de calitate, realizat de Costin Chioreanu in Silver Church. Cum a fost la filmari?

Imi aduc aminte ca eram foarte obosita si nu ma simteam prea bine. Stiam ca nu putem anula sau intrerupe evenimentul asa ca am tacut si mi-am zis "walk it off, soldier!". In momentul cand am urcat pe scena, s-a schimbat tot, am prins putere, aveam energie, voiam sa cant. E dragut ca e live, e prins intr-un cadru actualul tobar cand facea pogo si agitatia corespunzatoare unui concert. Ce-i drept nu ma asteptam sa iasa atat de bine. Chioreanu este unul dintre cei mai buni si mai profesionisti oameni pe care ii puteam avea, dar mereu vei considera ca ceva nu a iesit bine, ca ai gresit sau ca au gresit ceilalti. A fost primul videoclip, el ne-a deschis apetitul, dar speram in curand sa avem ceva mult mai suparator, grotesc si tulburator.

Cum decurge o repetitie Psychogod?

Cantam destul de mult si cu putine pauze. Orarul repetitiei include de obicei si lucrul la piese noi. Intai dam toate piesele cap-coada fara intreruperi multe, daca ies bine ne apucam de ceva nou, daca nu, repetam partile problematice. Si la sfarsit se cinsteste cu o bere buna.

Ce planuri aveti pentru anul viitor? O noua serie de concerte, poate si unul in Galati?

Cu siguranta! Ultima oara cand am fost in Galati era tare frig si lumea era obosita dar agitatia a fost destula. Trebuie finalizat albumul in primul rand si apoi luat in calcul un turneu mai lungut. Ne place sa calatorim si daca imbinam asta cu muzica este extraordinar tot. Pot spune ca datorita trupei am vazut multe orase interesante si am cunoscut oameni care mi-au marcat existenta.

Ca tot am vorbit de anul viitor, ce asteptari ai de la el si cu ce vine Mosu' anul asta in Psychogod?

Prefer sa nu ma astept la nimic... in cazul in care se intampla ceva bun ma voi bucura si voi aprecia, iar in caz contrar nu ma va afecta prea mult. Mosu'' cred ca vine cu multe sedinte de inregistrari si daca suntem cuminti nu o sa ne lege de sinele saniei.

Sa stii ca urmatoarea intrebare le-am adresat-o tuturor artistilor pe care am reusit sa-i intervievez, dar si pe care urmeaza... Ce-ai face daca ai fi zeita pentru o zi?

Dar eu sunt deja propria mea zeitate si fac in fiecare zi ceea ce imi doresc. Cred ca fiecare trebuie sa se vada pe sine ca o zeitate si sa se aprecieze mai mult. Fiecare este propria sa limita. Daca te consideri a fi mai prejos, vei ajunge acolo, daca te vezi deasupra rautatilor si banalului, cu siguranta nu te va afecta.

Ai un artist / o artista favorit/a ?

Trupa favorita - Summoning. As asculta orice piesa oricand la nesfarsit. Este o inspiratie si m-a ajutat sa inteleg mai bine muzica, iar profunzimea din spatele sunetului e deliciul ce ma face sa nu ma satur.

Ai o piesa in repertoriu care sa-ti dea batai de cap? Dar una favorita?

Piesa noua "Bless You" e putin diferita fata de restul, referindu-ma la partile de voce. Am incercat niste alternari care ii dau un plus de culoare, insa trbuie sa ma concentrez mai mult decat la restul. Cred ca este insa doar o chestiune de exercitiu. Piesa favorita..."Alone" cred ca ar fi, inceputul si sfarsitul ma incanta foarte tare, are o nuanta mai "black" desi are multe influente.

Ai primit vreodata cadouri de la fani?

De obicei bere, la concerte!! Oamenii sunt extrem de atenti cu mine si cel mai mare cadou e sa vorbesc cu ei si sa ii cunosc. Fiecare om ma invata ceva bun si apreciez acest lucru la maxim.

Ai avut parte de vreun moment jenant de-a lungul concertelor?


La Sibiu acum multi ani cand eram cu Redox-ul la un festival. Am inceput sa cantam, totul parea ok, se auzea bine pe scena, dar lumea se uita stramb la noi. A venit un tip si ne-a zis ca pe fata nu se aude nimic...boxele fusesera scoase din priza cu putin timp inainte sa cantam. Ne-am gandit atunci: teoria conspiratiei sau extraterestrii? Inca nu am gasit raspunsul.

Unde e cel mai inedit loc unde ati cantat si unde v-ar face mare placere sa cantati? Poate in afara tarii?

Ruse, Bulgaria!!! Avem acolo niste prieteni extraordinari la Metal Club Legacy! M-am simtit excelent de fiecare data, toti oamenii sunt incredibili si show-urile au fost reusite.

Ai putea sa te descrii pe tine si pe colegii tai de trupa in 5 cuvinte (per om)?

5 cuvinte? Cred ca 3 sunt de ajuns :)) Eu: empatie, loialitate, sinceritate; Dank: consecventa, naturalete, bere. Mausi: pasiune, performanta, bere; Andrei: inovatie, perseverenta, ambitie; Bobo: flexibilitate, optimism, dedicatie

Cum arata in viziunea ta lumea perfecta?

Lumea perfecta este plictisitoare, lucrurile echilibrate si asezate nu ofera prilej de bucurie sau de ura. Omenirea este la fel ca natura, dezlantuita, asimetrica, egoista si puternica. Nu am de ce sa imi doresc ceva inafara naturii mele. In schimb doresc pentru umanitate cate putin din atributele cu care am descris trupa mai sus, la care as mai adauga si libertate in gandire.

Consideri ca trupele romanesti de rock si metal ar trebui promovate mai mult pentru simplul fapt ca supravietuiesc in Romania?

Ar trebui sa existe un trofeu pentru cel mai chinui artist si sa alegem trupa care a fost cea mai nedreptatita de soarta, sa ne adunam si sa plangem in grup. "Hell no!!" Cu cat esti mai stigmatizat cu atat lupti mai tare, cu cat esti mai haituit cu atat inveti sa alergi mai bine, cu cat esti ingropat mai mult cu atat cumperi lopeti mai bune. Trupele din Romania trebuie sa fie mandre toate de efortul si de cicatricile lor! Asta le face brutale, extreme, asta umple salile la concerte, asta le face sa mearga mai departe, multumesc Romania ca m-ai facut de metal!!!

Un sfat pentru ''micii artisti''si pentru fanii metalului romanesc ?

Sa cante, sa cante si sa cante iar. Sa urle in gura mare si sa fie mandrii pentru ceea ce fac. Ne trebuie mult mai multe trupe, de orice gen. Numai asa vom evolua muzical. Mai putina rautate intre noi si mai multe concerte!

Unde sa va gaseasca fanii?

Avem site-ul www.psychogod.ro, de asemenea pe facebook, myspace. Sper sa ne gaseasca destul de curand pe scena

Multumesc mult pentru raspunsurile si mai ales pentru timpul acordat. Salutari si colegilor tai de trupa si va mai asteptam pe la Galati! Mai ai vreun mesaj de transmis? Poate cititorilor fideli METALHEAD?

Iti multumesc pentru amabilitate si profesionalism! De asemenea sper sa ne vedem curand in Galati. Orasul este foarte frumos, dar oamenii sunt exceptionali!! Pentru METALHEAD si cititorii sai:"Take a look outside, see them spill your blood/Watch them cut and sell your flesh/Neverending armies of putrid insects/Crawling, lurking inside your minds!"


Concerte recomandate: