Psychogod - Alone (recomandare)

de Alex Warheart

Psychogod - Alone (recomandare)


Despre Psychogod s-a tot vorbit in ultima perioada, iar alte descrieri nu cred ca sunt necesare in momentul de fata. E adevarat, am scris si noi, au scris si altii, dar intrebarea mea este, a aflat toata lumea de albumul lor de debut? Consider ca ar fi enorm de multe lucruri de spus despre concertul de lansare a discului Alone, dar in cadrul acestui articol voi incerca, pe cat posibil, sa ma leg doar de albumul in sine.


In opinia mea, in majoritatea cazurilor, materialul de debut decide, in mare parte, viitorul unei formatii. In ceea ce priveste albumul Alone, al celor de la Psychogod, inceputul e promitator!


Personal, discul mi-a atras atentia inca de la prima compozitie, intitulata "Godphobia", care printre altele, imbina elementele groove cu cele heavy, alaturi de vocea puternica a Cristinei. Descriu piesa ca fiind o compozitie scurta, dar brutala -asta in adevaratul sens al cuvantului-, care te va invita la mosh in timpul concertelor, inca de la prima nota.


Cand vine vorba insa de Against The War, cea de-a doua compozitie inclusa pe disc, poti uita de griji si incepe a interpreta titlul, cat si versurile. Atunci cand vine vremea sa spunem cate ceva despre tobe si chitara, Andrei si Marius au locul lor pus deoparte. Solo-ul, ce imbina delay-ul cu reverb-ul, va trezi cu siguranta interesul fiecarui ascultator in parte. S-a evitat monotonia si asta-i bine!


Ajungem cu vorba, cat si cu ascultarea la Rise, a treia compozitie inclusa de pe disc. Sa fie oare la fel de buna precum Rise a celor de la Pantera? Hmm, nu chiar, dar pentru o formatie din Romania, pot afirma ca se ridica la un nivel destul de inalt. S-au respectat "standardele" genului, membrii formatiei contribuind, in acest fel, la crearea unei noi piese demne de interpretat la evenimentele live.


Dupa Rise, privim intr-o maniera pozitiva compozitia ce da si titlul albumului de debut, spunand despre aceasta ca este cea mai alerta, si in acelasi timp, bine gandita melodie, in ceea priveste tobele. Cristina isi schimba si ea tonul vocii, Dank si Marius folosesc mai des efectele de chitara, iar Dragos tine pasul cu acestia, intarind structura piesei. Este intr-adevar o reusita ce denota un singur lucru, anume abilitatea extraordinara a membrilor formatiei de a-si transpune ideile intr-o unica si grozava compozitie.


Amintesc faptul ca bucurestenii au luat hotararea de a ne uimi cu inca o melodie, cel putin abstracta, iar asta nu din punct de vedere instrumental, ci mai mult din punct de vedere solistic. In opinia mea, Flip, solistul Negative Core Project, a reusit sa aduca alaturi de Cristina un plus formatiei, prezentand in acelasi timp cateva elemente din repertoriul solistului formatiei Amon Amarth, Johan Hegg. Dar bineinteles, asa vad eu lucrurile. Exista o mare probabilitate ca altcineva sa perceapa diferit inregistrarea, asa ca nu voi nega si imparti alte pareri.


Acum, sincer sa fiu, in prima faza, tineam sa spun ca voi sari peste We Are Not, pentru ca lumea a mai auzit-o live in cadrul concertelor Psychogod, inca de prin 2010-2011, dar se pare ca lucrurile s-au mai schimbat de atunci! In principiu, spun asta deoarece nu mai apar clapele. Totusi, daca mintea nu-mi joaca feste, am impresia ca schimbari au avut loc in cadrul intregii compozitii. In orice caz, subliniez spiritul inovativ al formatiei si apreciez noua structura.


Chiar daca se intituleaza Inferior, piesa cu numarul sapte inclusa pe albumul de debut al bucurestenilor de la Psychogod, reuseste sa prezinte mai multe elemente ce tin de tehnica, decat restul materialului inclus pe CD. Nu ramane decat sa va convingeti singuri de cele spuse!


In schimb, Alone nu se opreste din a capta aprecieri si din a diversifica, pe cat posibil, sunetul si elementele muzicii extreme. Break-urile de pe Gunshot vor face publicul sa tresara de fiecare data, iar sample-ul ce incheie albumul va tintui si marca imaginatia fiecarui ascultator in parte.


A fost nevoie de doar cinci artisti tineri pentru a stabili o concordie intre prodigioasele compozitii ale primului material discografic al formatiei Psychogod.


Alone, discul care iese din tipar si impresioneaza ascultatorul nu numai prin agresivitate, ci si prin unicitate, poate fi comandat, la un pret avantajos de pe site-ul oficial al formatiei.


In final, tin sa va recomand inca odata acest album extraordinar, lasandu-va totodata sa audiati o piesa extrasa de pe disc.


Pana la viitoarea recomandare, ROCK ON!


P.S.: Sper ca in viitorul apropiat sa va pot oferi mai multe informatii despre tot ceea ce inseamna Psychogod, de la efortul depus pentru inregistrarea acestui prim album, pana la detalii privind restul activitatilor muzicale ale formatiei, in cadrul unui interviu bine gandit.
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:

Înscrie-te la newsletter


Like us on Facebook