Cronica Thom Yorke - The Eraser

de Morrison

Cronica Thom Yorke - The Eraser
Pentru cine nu-l cunoaste, Cronica Cronica Cronica Thom Yorke - The Eraser - The Eraser - The Eraser este vocalistul trupei Radiohead. Cum, n-ati auzit de Radiohead? Atunci, la revedere. Sa continuam pentru cei care au auzit. Yorke este, fara indoiala, una din marile personalitati muzicale ale acestui secol, alaturi de Trent Reznor, U2 sau Moby.

Cronica Cronica Cronica Thom Yorke - The Eraser - The Eraser - The Eraser
Cronica Cronica Cronica Thom Yorke - The Eraser - The Eraser - The Eraser


Muzica sa a reusit sa depaseasca granitele impuse de stiluri, mode sau curente muzicale. A ingropat pana si termenul de "post" (post-grunge, post-punk, etc.) si a devenit avantgarda intr-un domeniu in care nimeni nu credea ca se mai poate aduce ceva original.

Combinatia indescriptibila de sunete electronice, chitari folk, synth, pian si vocea unica a creat un univers muzical nu usor de patruns si de voiajat.

Cronica Cronica Cronica Thom Yorke - The Eraser - The Eraser - The Eraser
Cronica Cronica Cronica Thom Yorke - The Eraser - The Eraser - The Eraser

Iti trebuie ceva rabdare sa digeri acest album solo al artistului, dar odata ce ai reusit, ti se releva o mare simplitate, de fapt, o structura de aranjamente si orchestratii care da impresia ca s-a cladit cand din joaca, cand din melancolie, cand din visare.

Nimic, insa, nu e sec, matematic, dreptunghiular. Dimpotriva, e sferic sau curge, de cele mai multe ori...

La prima piesa, "The Eraser", m-am pomenit contempland, visator, peretii. Timbrul unic al vocii lui Yorke lasa in spate restul orchestratiei pe care, daca o asculti, o descoperi repetitiva intr-un mod placut, ca o invaluire calda, desi majoritatea sunetelor ce o compun sunt generate de un calculator.

"Analyse" e de o melancolie absoluta, cu un synth discret derulandu-se pe fundal si cu tristetea colesitoare a vocii lui Yorke. "The Clock" suna ca un b-side tras intr-o pauza de studio...si poate de aceea e cu atat mai frumoasa. E ca si cum artistul a inregistrat propria joaca muzicala pe marginea unei idei. Rezultatul e aceeasi repetitivitate instrumentala, ca o obsesie pe care vocea o penetreaza, o smulge si o aduce in fata ochilor nostri.

"Black Swan" suna mai in prezent, cu linii de voce mai putin tanguite, cantate mai precis. Groove-ul e fantastic, mi se pare imposibil sa nu misti ceva in timp ce asculti piesa asta. "Skip Divided" revine la stilul de puzzle in care Yorke compune: un sunet de aici, unul de acolo, un mormait, un click, un pacanit, si gata instrumentatia. Peste ea, vocea grava, de asta data, soptita aproape, care creste, creste, dar nu explodeaza.

Cronica Cronica Cronica Thom Yorke - The Eraser - The Eraser - The Eraser
Cronica Cronica Cronica Thom Yorke - The Eraser - The Eraser - The Eraser


"Atoms for Peace" nu mai e o surpriza: e aceeasi reteta, cu alte elemente de fundal. Doar clapa aduce ceva in plus aici. "And It Rained All Night" e mai bogata, mai ritmata si ne scoate din impresia de monotonie lasata de piesa precedenta. E interesant faptul ca Yorke foloseste putine acorduri si modulatii armonice; asta ii permite sa se plimbe cu vocea pe o gama foarte larga de sunete fara a iesi din contextul muzical.

"Harrowdown Hill" are o linie de voce extrem de frumoasa care duce cam toata valoarea piesei. De fapt, cam asa e cu tot albumul. Care album se inchide cu "Cymbal Rush", singura piesa cu un crescendo real, dar care nu iese din tiparele precedentelor.

Oricum, "The Eraser" e un album scurt, doar 9 piese, asa ca repetitivitatea retetei muzicale nu poate plictisi. In afara de asta, chiar daca pare mai mult ancorat in prezent, Yorke este, si solo, in fata scenei muzicale. Cu toate astea, ceea ce compune el nu poate fi privit ca "muzica viitorului".

Poate doar ca "muzica viselor despre viitorul sufletului"...

Auditie placuta!

THOM YORKE
www.theeraser.net
www.myspace.com/yorkethom

Mihnea Blidariu pentru bestmusic.ro


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook