Razna: Intre sumbrul personal si cel colectiv (Interviu)

13 Decembrie 2012 Buvnitz

Razna: Intre sumbrul personal si cel colectiv (Interviu)

In pregatirea concertului de lansare a albumului Nuante in Negru, am stat de vorba cu Pablo, omul care a creat trupa pe care o puteti vedea live pe 20 decembrie la Club Ageless din Bucuresti. Despre istoria formatiei, albumul Nuante in Negru, conceptul, colaborarea cu Cristi Gram dar si multe alte detalii interesante puteti afla din interviul de mai jos.

Salutare, as vrea sa trec pentru inceput peste intrebarea clasica despre povestea unei formatii si sa vorbim despre cele doua teme prezente pe albumul Nuante De Negru. Observ ca intreg conceptul este unul destul de sumbru, si, la fel ca si titlul albumului, sugereaza subiecte ce ne afecteaza atat la nivel colectiv cat si personal. Poti sa dezvolti un pic tema acestui album?


Salut. Buna observatie, intr-adevar sumbrul este motivul principal care ma face sa scriu poezie sau muzica. Suntem toti tristi, nu? Cel putin din cand in cand... cand avem deceptii, cand percepem presiunile tarii asteia gri, cu orasele ei gri si cu regimurile ei politice gri. Toate astea sunt lucruri care ne afecteaza mereu, vrem nu vrem, pe noi si pe ceilalti oameni, care fiind mereu nervosi escaladeaza tensiunea asta constanta.

Culmea e ca noi, cei din RAZNA, suntem oameni deschisi si glumeti, dar cred ca am reusit sa fim asa exact dupa ce am reusit in interior o separare tip "Dr. Jekyll si Mr. Hyde" - partea sumbra rabufneste ca un geizer in muzica, din cand in cand, in loc sa ne afecteze constant toate aspectele vietii. Traim astfel o stare continua de neliniste pendulara, intre stari negre si stari mai vesele.

NUANTELE DE NEGRU sunt toate tipurile de presiune care ne fac mai tristi sau mai rai. RAZNA e starea permanenta de rebeliune impotriva spleenului cauzat de ele.

Razna este un proiect mai degraba one man, pus in scena live cu ajutorul unor alti muzicieni sau este o trupa colectiva in adevaratul sens al cuvantului?

RAZNA e o trupa, clar. Eu compun de obicei conceptul de baza - versurile si linia melodica - dar piesa devine vie cand o cantam impreuna, cand ii aducem fiecare ceva nou, o tema, un riff interesant. Uneori piesa finala mai seamana doar putin cu ideea originala. Noi suntem buni prieteni, ne cunoastem reciproc, ne vedem des, ne intelegem unul pe celalalt, si asta ne face sa ne "gasim" muzical foarte bine.

Si acum, intrebarea clasica...de unde a inceput povestea Razna?

Ideea de RAZNA e veche. Poeziile mele sunt din perioade foarte diferite, melodiile la fel, PLUMB de exemplu a fost compusa acum vreo 15-20 de ani. Starea a ramas insa aceeasi, si singurul lucru care a impiedicat aparitia trupei a fost ca nu am gasit usor oamenii care sa simta RAZNA ca si mine, sa rezoneze muzical si personal. Prima data l-am gasit pe RADU, aproape intamplator. L-am cunoscut printr-un prieten comun si cand am cantat prima melodie totul s-a legat natural.

Pe TZEAVA l-am recrutat mai tarziu, de pe la serviciu, si s-a potrivit ca o piesa in puzzle. Chitaristul solo a fost o mare provocare, am cantat cu 3 oameni diferiti pana sa il gasim pe IULIAN. Si in cazul lui, am cantat o data impreuna si asta a fost. In sfarsit simtim ca asta e o formula in care am putea canta multi ani fara sa ne suparam sau plictisim.



Pentru concertul de lansare de pe 20 decembrie urmeaza sa prezinti intreg albumul de 12 piese? Exista momente speciale pregatite, vizuale, invitati speciali?

Deja atmosfera va fi incalzita de Apotheoses si Pseudonoise, trupe care stiu sa faca si show si atmosfera, care se potrivesc foarte bine si cu muzica si cu publicul nostru. Apoi, concertul din 20 decembrie o sa fie intr-adevar diferit fata de cele precedente. Nu vreau sa divulg prea multe, pentru ca as strica surpriza, dar va zic ca unele piese vor fi interpretate diferit, cu alte instrumente, in alt format, o sa fie o atmosfera foarte interesanta!

Legat de aceste 12 piese, cat a durat sa compui muzica si versurile? Nu ti-a fost frica de sentimentul repetitiei? Sau aceasta pasiune pentru sumbru este o sursa de inspiratie destul de mare?

De obicei scriu, compun, cand am ceva de zis, cand un sentiment urla sa iasa afara. Scriu cand ma apasa ceva atat de tare incat daca nu as scrie sau canta as exploda. Sunt zile sau saptamani cand nu creez nimic, si alte zile cand scriu cateva poezii sau compun piesa dupa piesa.

Melodiile de pe NUANTE DE NEGRU provin din perioade diferite, din stari de spirit diferite. Fiecare a avut propriul motiv pentru care a venit in existenta. O sa vezi insa ca nu toate sunt sumbre, LOVER WITHOUT A CAUSE e o piesa de dragoste, NEO-MEDUZEI e ceea ce canti inainte sa impietresti sub privirile, de data asta iubitoare, ale Meduzei moderne. Din motivele astea nu exista repetitie. Zicem mereu altceva. In fiecare zi simtim altceva. De ce sa repetam la infinit ce am zis ieri? :)

Din ce observ din cele doua clipuri oferite ca promo, exista o influenta importanta venita din partea scenei americane, personal imi aduce cu placere aminte de momente Alice In Chains. Poti sa dezvolti acest subiect legat dee influentele muzicale Razna?

Am mai auzit o data o referire la Alice in Chains si suntem flatati de comparatie. Nu pot spune ca vreunul din noi a ascultat mult aceasta trupa, dar eu am crescut in perioada grunge, deci eventualele influente de la ei sunt mai degraba "second hand". Presupun ca ne-am cautat fiecare calea si am ajuns pe cai diferite la rezultate similare.

Pe mine personal m-au influentat mai degraba Staind, Creed, Tool, dintre trupele americane. Mai sunt multe influente din alte domenii - Bjork, Lhasa, jazzul vechi si muzica folclorica veche, din mai multe natii. Dintre trupele romanesti pot aminti Phoenix, Luna Amara, Celelalte Cuvinte...

Baietii vin din zone destul de diferite. RADU fluctueaza intre Slipknot, NIN si muzica electronica. TZEAVA ajunge de la electronica la death melodic. Iulian trece de la Scorpions la Pantera...

Daca ne poti spune...care a fost cea mai 'sumbra' experienta personala pe care ai intiparit-o in acest album?

Cred ca INTRE DOUA EMOTII spune frumos povestea asta. Intr-o zi mi-am dat seama ca pe zi ce trece devin mai rautacios, ca in marea mea defensiva mea personala nu ma mai ating lucrurile frumoase, ca uit sa zambesc. Probabil asta e cel mai rau lucru care marcheaza pierderea adolescentului visator si inlocuirea lui cu adultul pragmatic. Inca ma lupt cu adultul, dar cine stie pana cand?

Hai sa vorbim putin despre colaborarea cu Cristi Gram. De unde aceasta prietenie si cum e sa lucrezi cu acest muzician? Il vom vedea pe 20 decembrie pe scena cu tine?

Pe Cristi il stiu deja de vreo doi ani. Mi-a fost mai intai meditator de chitara, in eforturile mele de a imi depasi preconceptiile muzicale. Apoi am devenit incet prieteni, ca pana la urma sa fim, o perioada, colegi de munca. Era sa zic "colegi de apartament", in perioada cea mai intensa de lucru la album aproape am stat mai mult la el in studio decat la mine acasa.

Imi place mult sa lucrez cu Cristi, am luat pe rand fiecare piesa si am desfacut-o in bucatele, apoi le-am remontat in ceea ce o sa auziti pe album. Pe alocuri a mai pus mana si pe chitara si a mai adaugat "the touch of grace" si doar din modestia lui nu apare pe album ca instrumentist, ci ca cel care a facut aranjamente muzicale. Am invatat multe lucruri de la el, si asta a fost doar primul album!

Din pacate, si suntem amandoi foarte dezamagiti, Cristi are si el concert pe 20 decembrie, ambele au fost programate cam in aceeasi perioada si nu am avut cum sa schimbam niciunii data... Phoenix aniverseaza 50 de ani de existenta iar Cristi va fi pe scena in Timisoara. A fost foarte dezamagit ca nu va fi la lansare, "Asta e si albumul meu" a zis...

Ce speri sa realizezi in muzica? Stiu ca pare o intrebare puerila insa din ce in ce mai multi muzicieni isi pierd speranta inclusiv in potentialul si efortul pe care-l fac zi cu zi.

RAZNA face muzica pentru muzica. Vrem sa sune bine ce cantam si sa lasam in urma arta. Am plecat la drum stiind ca in Romania e greu sa traiesti din muzica fara sa faci compromisuri sau sa "iti vinzi sufletul", cum zic eu. Atunci traim din altceva si facem muzica pentru sufletul nostru.

Mai speri in muzica de calitate in Romania?

In Romania exista muzica de calitate, si a fost intotdeauna. Nu multa, nu intotdeauna foarte vizibila, dar a fost. Astazi avem Luna Amara, Alternosfera, Kumm, toate trupe moderne si originale. In trecut am avut Phoenix, Celelalte cuvinte... apoi in perioada neagra a anilor 90 au fost Timpuri Noi, Sarmalele Reci, fiecare la vremea lor au fost originali si au cantat bine. Artisti ca ei vor fi in fiecare generatie, si e misiunea noastra, a publicului, sa-i descoperim si sustinem.


Concerte recomandate: