Apotheosis in Iron City: un nou inceput, mai multa atitudine

de George Lazar

Apotheosis in Iron City: un nou inceput, mai multa atitudine


Iron City a gazduit pe 24 mai trupele Apotheosis si Breakin'' Point, intr-un concert ce marca revenirea primilor pe scena intr-o formula noua si un sound diferit.

Am ajuns in bar cand cei de la Breakin'' Point faceau probele de sunet si am ramas placut impresionat de mai multe aspecte ale pustilor care au sustinut, probabil, primul concert din ceea ce se anunta un viitor frumos. Cu emotii vizibile si o usoara neindemanare in ceea ce priveste comunicarea cu inginerul de sunet, baietii au reusit intr-un final sa urce pe scena si sa ofere un concert placut. Nu exista loc de indoiala in privinta faptului ca, prin multa munca si perseverenta, pustii vor ajunge o trupa importanta pentru viitorul muzicii rock din Romania. Talent e si se manifesta in special la cei doi chitaristi, care par de 15-16 ani. Sa ma exprim corect: nu vorbim de tip-top minitop de genul X-Plod, vorbim de muzica.

Melodiile proprii, "Medicine" si "Wild Ones", au fost prezentate fara scapari, din pacate nu pot spune acelasi lucru si despre cele trei piese cover pe care le-au prezentat cei de la Breakin'' Point. Era destul de clar ca solistul isi canta bine piesele proprii, dar nu a reusit sa isi foloseasca vocea corect pe piesele mari abordate. Aici nu vorbesc de "Are you gonna be my (girl)" de la Jet, pentru ca vorbim de o trupa care nu este in stare sa isi cante piesele proprii si nu ma astept de la o trupa atat de tanara sa se descurce mai bine. Era, sa ma corectez, pentru ca printre cele mai recente bucurii pe care le-am trait recent este si destramarea uneia din cele mai neoriginale trupe din scena comerciala a muzicii rock, Jet.

Gesturile chitaristilor catre cele trei fete de varste apropiate cu ale lor, probabil colege de scoala, erau destul de amuzante si cu un aspect de "groupie hunting". Tot ce pot sa fac este sa le doresc mult succes pe acest drum si perseverenta, pentru ca inceputul este unul demn.

Setlist:

1. Medicine
2. Seven Nation Army (The White Stripes cover)
3. Two Story Town (Bon Jovi cover)
4. Wild Ones
5. Are You Gonna Be My Girl (Jet cover)


Bis:

6. Wild Ones

Am avut ocazia sa ma declar fan al trupei Apotheosis cu ocazia participarii la GBOB Romania, pe 24 octombrie la Arenele Romane, unde am avut ocazia sa vad o prestatie superba, de finala, a trupei in cauza. Ma rog, juriul nu a fost de aceeasi parere, dar asta nu se comenteaza. Imi amintesc ca discutam a doua zi cu James, unul din chitaristii TARG3T, despre Apotheosis si despre concursul organizat la batranul festival de la Posada, unde cele doua trupe s-au mai intalnit si au impartit podiumul. Punctul comun al discutiei noastre a fost chitaristul scund al trupei, care era pur si simplu fascinant, dar pe care nu l-am putut vedea pe scena joi. Schimbarile in trupa au fost numeroase si sa fac o comparatie intre Apotheosis de acum doua zile si Apotheosis de toamna trecuta nu ar fi normal, pentru ca sunt doua trupe diferite. O astfel de comparatie ar fi de genul: aspectul goth al Ameliei fata de stilul army abordat de Julia este... Practic vorbim de doua trupe si nu de una singura. Vorbim de Apotheosis, trupa symphonic metal cu o voce superba de soprana si de Apotheosis, trupa symphonic power metal cu o voce puternica, heavy.

Ce pot sa compar este atitudinea. Nu stiu de ce Amelie si ceilalti au plecat, dar in cadrul GBOB, atitudinea Juliei ar fi fost foarte importanta. Amelie stia ca se aude incet si a preferat sa forteze, decat sa insiste pe reglarea sunetului. S-a auzit bine, pentru ca are o voce superba, dar fortat. Cei care au fost prezenti in Iron City stiu bine despre ce vorbesc, despre perseverenta si perfectionismul pe care il transmite Julia.

Apotheosis este un castig pentru mine prin genul muzical pe care il abordeaza acum, din punctul de vedere al unui consumator de power metal. Trupa poate multumi cu usurinta si fanii symphonic metal, pentru ca apar destule componente ce amintesc de ce insemna Apotheosis acum cateva luni. Au in continuare acele clape incredibile, cele mai bune din ce am vazut pana acum in Romania, cu riscul sa fiu apostrofat din nou (ca intr-o discutie cu o amica buna), amintindu-mi-se de Magica si al lor candva "6 Fingers", dar nu am vazut Magica pana in acest moment si nu stiu daca o sa am ocazia prea curand.

Trebuie sa respect modul in care au prezentat un cover The Cranberries, "Zombie". Intotdeauna am fost de parere ca atunci cand vrei sa faci un cover adaugi ceva personal, ceva ce sa arate ca ai lucrat la piesa asta si nu faci karaoke. Ei bine, Apotheosis au reusit sa ma pacaleasca serios la refren si nu numai, cu o abordare personala si placuta. Asta trebuie sa fie un cover, nu un copy/paste cu care sa umpli un setlist doar pentru a pretinde ca ai cantat mult.

Setlist:

1. Egress
2. The Quest
3. The Cranberries - Zombie(cover)
4. Suffocation
5. Angels of Mons
6. Leaves of Light
7. Kamelot - Rule the World (cover)


Bis:

8. The Quest
9. Angels of Mons


Si o incheiere celebra... Apotheosis a murit! Traiasca Apotheosis!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: