Ava Inferi si Negura Bunget la Bucuresti: Calatorind in Alte Lumi

de Ana-Maria Gavrila

Ava Inferi si Negura Bunget la Bucuresti: Calatorind in Alte Lumi


Sambata, 7 mai 2011, in Club Wings, trupa portugheza Ava Inferi a concertat alaturi de Negura Bunget, intr-un eveniment organizat de Axa Valaha Productions si recomandat de Twilight 13 Media, prilejuit si de lansarea unui nou material discografic al timisorenilor de la Negura Bunget, “Poarta de Dincolo”, dar si a primului DVD din cariera lor, “Focul Viu.

Poarta de Dincolo”, un mini-album care contine patru piese complet noi, cu o durata totala de aproape treizeci de minute, a fost lansat sub egida labelului italian Code666, si reprezinta ritualul unei calatorii spirituale in cautarea sensurilor ascunse ale implinirii destinului uman. Simbolistica versurilor si instrumentalul se mentin in registrul specific Negura Bunget.

“Poarta de Dincolo” marcheaza totodata sfarsitul colaborarii dintre Negura Bunget si Code666, dupa mai bine de un deceniu in care au fost lansate cele mai importante trei materiale discografice de pana acum ale trupei “N Crugu Bradului”, “OM” si “Virstele Pamintului”.

Recitalul celor de la Negura Bunget a constat in piese deja cunoscute publicului, precum “Pamant”, “Tesarul de lumini” si “Dacia Hiperboreana” si cateva dintre piesele noi, dintre care am retinut “La Marginea Lumii” si “Poarta de Dincolo”, a caror compozitie nu aduce neaparat un element de noutate albumelor precedente, dar care au un suflu dinamic, intens. Acest lucru se datoreaza probabil si faptului ca, prin acest material, se incheie o etapa in istoria Negura Bunget, lasand loc unor noi proiecte, pentru care le doresc mult succes. Au multumit publicului si au incheiat recitalul, un pic prea repede mi s-a parut mie, lasand loc celor de la Ava Inferi.

Se poate spune ca muzica Ava Inferi are un sound unic, mult mai intunecat si mai morbid decat cel al altor formatii de acelasi gen; acest fapt se datoareaza in parte vocii sopranei Carmen Susana Simoes – cu o tonalitate oarecum glaciala, stilul ei fiind compus din registre distincte, de la incantarea sumbra a versurilor, la o tonalitate uneori joasa, dramatica, alteori melodica, foarte diferita de cea a altor soprane. Insa personalitatea lui Rune Eriksen isi spune si ea cuvantul : un adevarat architect sonic – solo-urile de chitara conventionale ale genului nefiind intru totul caracteristice formatiei Ava Inferi, el construind structuri aproape simfonice, texturi dificile, schimbari de tonalitati, de la melodic la dramatic, cu emotii dintre cele mai variate, de la tonalitatea funebra a albumului “Burdens”, la atmosfera intensiv dramatica a “Onyx”-ului.

Recitatul Ava Inferi – in componenta actuala : Carmen Susana Simoes – voce; Rune Eriksen – chitara; Jaime S. Ferreira – bas si Joao Samora (Bandido) – tobe – a fost deschisa de piesa ce da titlul noului album, “Onyx”, cu o gama variata de riff-uri si aparitia lui Carmen pe scena, acoperita cu un val si tinand un felinar ce-ti dadea sentimentul unui inceput de calatorie. Interpretarea celor de la Ava Inferi a continuat cu piese de albumele precedente.

Mi-au retinut atentia “Danca das Ondas”, precedat de un “Intro” cu sunetele udelor secondat de proiectii video cu aceeasi tema; piesa are un sound original, oarecum intens si totodata melodic in partea instrumentala, interpretarea scenica a lui Carmen imprimand dramatism momentului.

Last Sign of Summer” – unde vocea sopranei atinge un registru mai inalt, creeaza o atmostesfera sumbra, intunecata. “Tempesdade” – o alta piesa cu un sound dur, dramatic, o imbinare intre riff-urile heavy ale chitarii lui Rune Eriksen si vocea, de aceasta data, melodica a lui Carmen, o combinatie de eleganta si brutalitate.

Show-ul celor de la Ava Inferi a fost complex, cu o structura si o interpretare dramatica. Intr-adevar, vocea lui Carmen si prezenta ei scenica sunt spectaculoase, partea instrumentala, la randul ei, impresionanta. Sa spun ca ma asteptam la ceva mai mult? Probabil. Un bis ar fi fost binevenit, pentru fanii formatiei cel putin.

Poze Ava Inferi si Negura Bunget in concert la Bucuresti

Setlist

Intro – The Elephant Man
Onyx
By Candlelight & Mirrors
Danca Intro
Danca das Ondas
Summer Intro
Last Sign of Summer
Winter Queen
Bacchus Intro
Blood of Bacchus
Tempesdade
Horror Intro
A Portal
The Living End
Majesty
Outro (Rosemary)



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: